Yunus Emre Döneminin Kiyafetleri Ve Felsefesini Anlatan Resimlerin Yer Aldigi 'Gel Gör Beni' Sergisi Açildi

Yunus Emre'nin 700'üncü ölüm yil dönümü nedeniyle ilan edilen "Yunus Emre ve Türkçe Yili" kapsaminda Kültür ve Turizm Bakanligi, Milli Egitim Bakanligi, Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati (TÜRKSOY), Yunus Emre Enstitüsü, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Ankara Olgunlastirma Enstitüsü is birligiyle o dönemde giyilen kiyafetler ve Yunus Emre'nin felsefesini anlatan resimlerin yer aldigi "Gel Gör Beni" sergisi açildi.

TÜRKSOY Genel Sekreterliginde gerçeklestirilen açilisa Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Serdar Çam, Milli Egitim Bakanligi Temel Egitim Genel Müdürü Cem Gençoglu, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ile çok sayida davetli katildi.

Çam, açilista yaptigi konusmada, 2021'in Haci Bektas Veli'nin 750'nci vefat yili, Ahi Evran'in ise 650'nci dogum yili oldugunu belirterek "Bakildigi zaman birbiriyle kenetlenmis büyük bir manevi zenginligin içinde yer aliyoruz. O büyük insanlarin sagladigi büyük medeniyetin ve hazinenin üzerindeyiz." dedi.

Orta Asya'nin önemli kentlerine Türkiye'den dogrudan uçuslarin basladigini hatirlatan Çam, "Fiziken yaklastigimiz bu bölgelere, bu tür etkinliklerle manen yaklasiyoruz." diye konustu.

Yunus Emre ve Türkçe Yili kapsaminda 81 ilde ve dünyanin 81 ülkesine 1800'ü asan etkinlik gerçeklestirilecegini söyleyen Çam, "Bu faaliyetlerle sadece Türk dünyasina degil, bizi anlamak istemeyen, Islam'i yanlis biçimde anlatmak isteyen, terörle birlestirerek tehlikeli bir imaj olusturarak Islamofobik çalismalar yürüten dünyaya da dinimizin, peygamberimizin, Kur'an'in mesajlarini dogru sekilde anlatacagimizi düsünüyorum." ifadelerini kullandi.

- Yunus Emre Oratoryosu Belçika'da sahne alacak

Çam, Türk dünyasinin sanatini, kültürünü, estetigini ve ruha yaklasimini da anlatmak için yapilacak etkinliklerin önemli oldugunun altini çizerek, yil içerisinde kisa film festivalleri düzenlenecegini kaydetti.

Belçika'da düzenlenecek Sufi Haftasi kapsaminda Yunus Emre Oratoryosu'nun da sahne alacagini söyleyen Çam, "Ilim adamlari, akademisyenler ve diplomatlarimizin büyük bir azim ve gayretle ne demek istedigimizi anlatmak için firsatlar oldugunu düsünüyorum." degerlendirmesini yapti.

Gençoglu da yaptigi konusmada, milletlerin tarihindeki bazi kisilerin varliklariyla o milletlerin var oldugunu söyledi.

Türk milletinin de Yunus Emre gibi birçok simayi insanliga kazandirdigini ifade ederek "Açtiklari yollar, söyledikleri sözler hem bizi hem de insanligi büyülemeye devam ediyor. " seklinde konustu.

Yunus Emre'yi duygu, dil ve inanç açisindan "nehir" olarak nitelendiren Gençoglu, "Türk dili ve tarihi onun açtigi yolda serpilmis ve büyümüstür. Yunus'un dile getirdigi irfan ve hikmet yüzyillarca bizi besledi. Hakkini verebilirsek bütün insanlik alemini besleyecektir." ifadelerini kullandi.

- "Bizim Yunus, Türk dünyasinda silinmez izler birakmistir"

Kaseinov da konusmasinda, TÜRKSOY'un Türk dünyasinin kültür hazinelerinin tanitilmasi çalismalarina devam ettigini belirterek "Hoca Ahmet Yesevi’nin yaktigi kutlu kivilcim, günesin dogdugu yer anlamina gelen Horasan’dan bati ufuklarinda bir atese dönüstü. Yunus Emre, Mevlana, Haci Bektas Veli'nin Pir Sultan ve nice Anadolu erenleri bu ask atesiyle isindilar ve Ahmet Yesevi’nin belirledigi istikamette ve ondan aldiklari isikla bu cografyayi aydinlattilar." diye konustu.

Türk diline sahip çikilmasi gerektigini kaydeden Kaseinov, "Ilim, irfan ve hikmet ehli bizim Yunus, kadim Anadolu topraklari basta olmak üzere tüm Türk dünyasina büyük bir miras, silinmez izler birakmistir. Asirlardir dilden dile, gönülden gönüle aktarilan siirleriyle gönüllerimizde taht kurmustur." dedi.

Konusmalarin ardindan Yunus Emre, hocasi Tapduk Emre ve dönemin dervislerine özgü kiyafetler ile dönemin tasavvuf felsefesine iliskin resimlerin yer aldigi "Gel Gör Beni" isimli serginin açilisi katilimcilar tarafindan gerçeklestirildi.

Kaynak: AA