ÜRETIMDEN IHRACATA TARIM - Trakya Tarimsal Arastirma Enstitüsü Gelistirdigi Çeltik Çesitleriyle Üretime Katki Sagliyor

Enstitü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek: 'Enstitümüz tarafindan bugüne kadar 80 çesit çeltik gelistirilmis ve Türk çiftçisinin hizmetine sunulmustur' '1997 yilinda gelistirilen Osmancik çesidi 2000'li yillardan sonra hizla üretim alanlarina girmistir. Üretim alanlarinin yüzde 8090'ini kapsayacak sekilde ekim alani bulmustur'

GÖKHAN ZOBAR - Edirne'de 1923 yilinda "Fidanlik" adiyla kurulan ve zaman içinde farkli isimler altinda çalismalar yapan Trakya Tarimsal Arastirma Enstitüsü, çeltik islah çalismalarinda "ülkesel koordinatörlük" görevini yürüterek tarimsal üretime katki sunuyor.

Bölgenin tarimsal özellikleri dikkate alinarak belirlenmis ürün gruplarinda arastirmalar yapan enstitü, Trakya'da ana ürün olarak ekimi yapilan çeltik, ayçiçegi, bugday ve arpa bitkilerinde islah ve adaptasyon çalismalari yürütüyor.

Enstitünün Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, AA muhabirine, Türkiye'de en çok ekilen çeltik çesidi olan "Osmancik" türü dahil pek çok çesidin enstitü tarafindan gelistirildigini söyledi.

Enstitünün, çeltik islah çalismalarinda ülkesel koordinatörlük görevini yürüttügüne dikkati çeken Tülek, "Çeltik islah çalismalarina ülkemizde 1965'li yillarda baslanmis ve muhtelif sayida çesit gelistirilmistir. Enstitümüz tarafindan bugüne kadar 80 çesit gelistirilmis ve Türk çiftçisinin hizmetine sunulmustur." dedi.

Arastirma ve gelistirme çalismalarinin araliksiz sürdügünü dile getiren Tülek, sunlari kaydetti:

"Türkiye'de çeltik tohumluk üretimi dikkate alindiginda enstitümüz tarafindan gelistirilen çeltik çesitlerinin payi yurt içinde sertifikali tohumluk üretiminin yüzde 50'sini karsilamaktadir. Enstitümüz tarafindan 1997 yilinda gelistirilen Osmancik çesidi 2000'li yillardan sonra hizla üretim alanlarina girmistir. Üretim alanlarinin yüzde 80-90'ini kapsayacak sekilde ekim alani bulmustur. Hali hazirda yurt içi ve yurt disinda birçok yerde üretimi yapilmaktadir. Bunun yaninda diger gelistirdigimiz çeltik çesitlerinin de payi oldukça önemlidir."

Tülek, enstitülerince gelistirilen çesitlerin yurt disinda da ilgi gördügünü, Bulgaristan'da 1, Kuzey Makedonya'da 4, Ukrayna'da 6 çesidin tescil edildigini belirtti.

Tüketicilerin taleplerine göre çalismalar yürüttüklerini aktaran Tülek, "Bazen taleplere göre farkli türler de gelistiriyoruz. Siyah pirinç dedigimiz, siyah renkli bir çesidimiz var. Bu tarz çesitler farkli tüketici gruplari tarafindan tercih edilebilmekte. Yine aromatik diye adlandirdigimiz çesitlerimiz var. Indica tipi Uzak Dogu'da üretilen çesitlere benzer çeltik çesitlerimiz bulunuyor." diye konustu.

- Damla sulama sistemiyle çeltik üretimi

Çeltik ekiminde suyun önemli oldugunu ve buna bagli olarak farkli üretim yöntemleri gelistirdiklerini anlatan Tülek, söyle devam etti:

"Türkiye'de yillik 1 milyon ton çeltik üretimi yapilmakta. Bunun da yüzde 45'ini Edirne saglamaktadir. Dolayisiyla önemli bir çeltik üretimi merkezi konumundayiz. Çeltik tarimini sinirlandiran en önemli unsurlardan bir tanesi su kisitliligi. Son zamanlarda yürütmüs oldugumuz çalismalar sonucu damla sulama sistemleri kullanarak çeltik tariminda yeni çalismalar yürütülmekte. Bu kapsamda birçok alanda hatta engebeli alanlar da dahi sulama imkani varsa damla sulama yöntemiyle ekonomik olarak çeltik tarimi yapilabilecek."
Kaynak: AA