SMDK, YPG/PKK'li Teröristlerin Suriye'den Çikarilmasi Için Askeri Müdahale Talebinde Bulundu

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), sivillere karsi isledikleri suçlar nedeniyle YPG/PKK'li teröristlerin Suriye'den çikarilmasi için uluslararasi askeri müdahale talep etti.

SMDK Baskani Nasir Hariri, Istanbul'da düzenledigi basin toplantisinda, terör örgütü YPG/PKK'nin Suriye'nin kuzeyindeki Afrin'de bir hastaneye gerçeklestirdigi saldiriya tepki gösterdi.

Çok sayida sivilin hayatini kaybettigi saldirinin Suriye muhalefetinin bölgelerine yönelik rejim saldirilariyla es zamanli olduguna dikkati çeken Hariri, "Ölü hücreler üzerinden hassas bölgelerin patlatilmasi operasyonlari, aralarinda ortak bir akil oldugunun delildir." dedi.

Belçika'nin baskenti Brüksel'de düzenlenen NATO Zirvesi'ne isaret eden Hariri, "Bu dosyanin Brüksel'deki uluslararasi görüsmelerin gündeminde olmasi gerekir; özellikle ABD, terörle mücadelede uluslararasi kosullardan istifade eden örgüte destek veriyor." ifadelerini kullandi.

Örgütün "terörle mücadele" bahanesiyle mali ve askeri büyük destek aldigini dile getiren Hariri, bunu kullanarak gündemini ve projesini Suriye halkina dayattigini, bunun yikici ve ayrilikçi bir proje oldugunu vurguladi.

ABD himayesindeki Suriye Ulusal Kürt Konseyi müzakerelerinden aradan 14 ay geçmesine ragmen hiçbir sonuç alinamadigina dikkati çeken Hariri, sunlari söyledi:

"Bu, toprak bütünlügü ve sosyal dokuyu tehdit eden ve basta Türkiye olmak üzere komsu ülkeler için tehdit olusturan örgütün genis bir alana (Suriye) gündemini empoze etme kararliligidir. Örgütün uygulamalari ve ihlalleri onu destekleyen ülkeler için yasal bir sorumluluk tasimaktadir. Insanliga karsi isledigi suçlari ve keyfi tutuklamalari nedeniyle PKK ile iliskili olan ülkelerden koalisyonun talepleri vardir."

SMDK Baskani Hariri, taleplerini su sekilde siraladi:

"Türkiye'den, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'dan ve Suriye'yi önemseyen tüm özgür dünyadan, halkin ve ulusal ordunun yaninda yer alarak Münbiç ve Tel Rifat kentleri ile Suriye'nin geri kalan bölgelerinden milislerin disari çikarilmasi için uluslararasi askeri müdahale talep ediyoruz. Terör örgütüne destek veren ülkelerden özellikle ABD'den örgüte askeri ve siyasi destegi durdurmalarini, sivillere karsi ihlallerde kullanilan agir silahlarini geri çekmelerini istiyoruz."

Hariri, "düsünce mahkumlarinin serbest birakilmasi için dogrudan müdahalenin yani sira gizli ve bilinen cezaevlerine uluslararasi kuruluslarin girisinin saglanmasi, evinde olan ya da olmayan kisilerin barinma ve mülkiyet haklarinin korunmasi, göçmen çocuklarinin geri dönmesi, uluslararasi sorusturmalar açilarak sorumlular hakkinda inceleme baslatilmasi, kurbanlar için adaletin tesisi, petrol kuyularinin korunmasi ve tüm Suriyelilere insani yardim amaçli kullanilmasini" da talepleri arasinda saydi.

Nasir Hariri, "Ayrica uluslararasi kararlar yoluyla siyasi sürecin desteklenmesi ve gelecek ay BM Güvenlik Konseyinde görüsülmesi beklenen insani yardimin girisi için uluslararasi mekanizmanin uzatilmasini talep ediyoruz." ifadeleriyle sözlerini tamamladi.

Terör örgütü YPG/PKK'nin 12 Haziran'da Afrin'de sivillerin tedavi gördügü hastaneye Tel Rifat'tan düzenledigi saldirida aralarinda bir bebegin de bulundugu 14 sivil hayatini kaybetmis, 32 sivil yaralanmisti.

YPG/PKK'nin 6 yil boyunca isgal ettigi Afrin, Zeytin Dali Harekati’yla terörden arindirilmisti ancak örgüt, ilçenin güneydogusundaki Tel Rifat'ta varligini sürdürüyor.

Kaynak: AA