Sinifça Siir Kitabi Çikarip Gelirini Okula Bagisladilar

Manisa’nin Alasehir ilçesindeki Beseylül Ilkokulu 4/E sinifi ögrencileri kendi yazdiklari siirlerden olusan, ’Siirden Kalpler’ ismini verdikleri bir siir kitabi çikardi. Pandemi nedeniyle uzaktan egitim yapilmasina ragmen, kitap yazma basarisi gösteren ögrenciler kitaptan elde edilecek olan geliri de okulun ihtiyaçlarinin giderilmesi için okula bagislama karari aldi.

Sinifça Siir Kitabi Çikarip Gelirini Okula Bagisladilar
Alasehir Beseylül Ilkokulu 4/E Sinif Ögretmeni Özlem Uluçay’in, Türkçe dersinde Yunus Emre, Asik Veysel, Sezai Karakoç, Necip Fazil gibi sairlerin hayatlarini anlatirken, siir yazmak ve yazabilmenin bir sanat isi oldugunu ve ögrencilerin de siir yazabileceklerini belirtmesi üzerine harekete geçen ögrencilerin istegi üzerine ’Siir Atölyesi’ projesi hayata geçti. Ögretmen Uluçay, ögrencilere çalismalarda izleyecekleri yollari anlatirken, çalismalara hemen baslandi. Ögrenciler usta sairlerin siirlerinden ilham alarak ortak ve bireysel olarak siirler yazdi. Siirde hece ölçüsünü de ögrenen ögrenciler siirlerin yazilmasindan sonra hepsinin bir kitapta toplanmasi için çalismalara basladi.

Sinifin oy birligiyle ’Siirden Kalpler’ ismi verilen kitap piyasaya çikarken siirlerde yer alan resimler de yine ögrenciler tarafindan tasarlandi.

Resimleme isini de ögrendiler yapti

Kitap yazilmasinda katkisi olan ögrencilerden Asya Karaman, "Ben ‘Siir Atölyesi’ projemizde ‘Siirden Kalpler’ kitabimizin resimlerini severek ve keyifle yaptim. Resimlerimin, siirlerin anlatmak istedigi duyguyu vermesine gayret ettim." derken, bir diger ögrenci Hasan Deniz, "‘Siir Atölyesi’ projemizde Yunus Emre’nin, Necip Fazil’in siirlerindeki hece ölçüsünü ögrendik. Biz de hece ölçüsüne dikkat ederek siirler yazmaya çalistik." dedi.

Ögrenciler, çalismalara destek veren Beseylül Ilkokulu Müdürü Recep Gündüz’ü sinifa davet ederek, tesekkür ederek, hazirladiklari kitabi hediye etti. Müdür Gündüz, ögrencilere tesekkür ederek, "Ögretmenimizin ögrencileriyle birlikte yapmis oldugu bu çalisma çok güzel olup sairlerimizi hatirlatma, tanitma onlari yad etme adina güzel bir çalisma olmustur, kendilerine tesekkür ediyorum." diye konusarak ögrencileri kutladi.

Sinif ögretmeni Özlem Uluçay ise sunlari söyledi: "Ögrencilerimizle birlikte hazirlamis oldugumuz ’Siirden Kalpler’ adli kitabimiz Kitapyurdu Dogrudan Yayincilik tarafindan su anda satisa sunuldu. Kitabimizin satisindan elde edilecek olan geliri okulumuzun ihtiyaçlarinin karsilanmasi için sinif olarak okulumuza bagislayacagiz. ’Baskalarinin kavramlariyla kendi dünyamizi kuramayiz’ dedik ve kendi kavramlarimizi usta sair ve ozanlarin siirlerinde bulduk. Ögrencilerimiz Yunus Emre, Asik Veysel, Sezai Karakoç, Necip Fazil gibi sairlerin siirlerini okudu. Onlardan çok etkilendiler. Sözün sultanlarindan sevgiyi ve tevazuyu ögrendiler. Bu ruhu da kendi siirlerine yansitmak için yazdilar. Tamami ögrencilerimizin siirlerinden olusan ’Siirden Kalpler’ kitabimizi çikarttik. Kitabimizda 12 tane siir var."
Kaynak: İHA