Pandemi Döneminde Anadolu Propolisi Ile D3, K2 Vitamini Tüketim Tavsiyesi

Pandemide artan propolis tüketiminin yaninda vitamin ve minerallerin kullanimi da dikkat çekici sekilde artis gösterdi. Uzmanlar bagisikligi güçlendirmek için saglikli beslenme düzenine ek destek olarak Anadolu propolisi, D3 ve K2 vitaminlerinin birlikte tüketiminin önemine dikkat çekti.

Pandemi Döneminde Anadolu Propolisi Ile D3, K2 Vitamini Tüketim Tavsiyesi


“Bagisikligi güçlendirmek adina önemli bir katki saglayacaktir”

Konu ile ilgili konusan Doç. Dr. Engin Celep D3 ve K2 vitaminlerinin Anadolu propolisi ile beraber daha etkili oldugunu söyledi.

Dr. Celep, D3 ve K2 vitaminlerinin bir arada çalisarak kalsiyum ve fosforun emilimini, buna bagli olarak kemik ve kalp sagligini destekledigini belirterek, “Covid-19 salgini hepimizi korkutan ölüm oraninin yüksek oldugu bir enfeksiyon. Bu enfeksiyona bagli komplikasyon ve ölüm oranlarinin azaltilmasi amaciyla birçok tedavi yöntemi arastirilmakta. 2020 yilinda Wageningen Üniversitesi’nde yapilan bilimsel çalismada, D3 ve K2 vitaminlerinin beraber desteginin Covid-19 ölüm oranlarinin azaltilmasina potansiyel katkisi arastirilmistir. Yapilan son klinik çalismalar, D3 vitamini alan Covid-19 enfeksiyonlu hastalarin ölüm oranlarinin daha düsük oldugunu göstermektedir. Ayrica D3 vitamin desteginin; savunma sistemimizde rol alan interlökin 10’un artisina yol açtigi ve antienflamatuvar mekanizmalari düzenledigi bilinmektedir. Düzenli olarak D3 vitamini destegi aliminin kalsiyum yüksekligine sebep olacagi ve buna bagli olarak K2 vitamini düsüklügüne sebep olmasini önlemek amaciyla, D3 ve K2 vitaminlerinin birlikte aliminin daha uygun olacagi belirtilmektedir. Bu anlamda güçlü bir antiviral ve antienflamatuvar olan Anadolu propolisinin yaninda D3 ve K2 vitaminlerinin de beslenmeye dahil edilmesi, bagisikligi güçlendirmek adina önemli bir katki saglayacaktir” dedi.



“Anadolu propolisinin Covid-19 enfeksiyonu üzerindeki etkilerini inceleyen çalismalar umut vaad edici”

Gida Yüksek Mühendisi Asli Elif Tanugur Samanci Anadolu propolisinin pandemi ile savasta yüksek antiviral gücünden bahsederek, “Propolis antioksidan ve antiviral kapasitesi yüksek olan dogal bir ari ürünüdür. Anadolu propolisinin Covid-19 enfeksiyonu üzerindeki etkilerini inceleyen çalismalar umut vaad edici yöndedir. 2021 yilinda Karadeniz Teknik Üniversitesinde, in vitro kosullarda yapilan bilimsel bir çalismada, Anadolu Propolisinin içeriginde dogal olarak bulunan fenolik ve flavonoid yani antioksidan bilesenlerin korona virüs enfeksiyonuna karsi etkileri degerlendirilmistir. Anadolu Propolisinin içeriginde dogal olarak bulunan Kafeik Asit Fenetil Ester (KAFE), Hesperitin, Kafeik Asit, Kuarsetin, Pinosembrin, Galanjin flavonoidlerinin SARS-CoV-2 virüsünün bulas ve yayilma etkisine olanak saglayan virüs spike S1 protein ve konak hücre reseptörlerden ACE-2 reseptörüne baglanmasini önleyici etkileri gösterilmistir. Anadolu propolisinin bu özel bilesenleri ile virüsün baglanmasina engel oldugu ve dolayisiyla enfeksiyon gelisimini de engellendigi belirtilmistir” diye konustu.



“Pandemide D vitamini aliminin yeterli olmasinin ne kadar degerli oldugunu gördük”

Vitaminlerin önemine deginen Tanugur, “Yine 2020 yilinda Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde yapilan bir baska çalismada Anadolu Propolisinin içeriginde dogal olarak bulunan fenolik ve flavonoid bilesenlerin korona virüs enfeksiyonunun insan hücresine bulasma yolu üzerine etkisi incelenmistir. In vitro kosullarda yürütülmüs moleküler modelleme çalismasinda, Anadolu propolisinin, SARS-CoV-2 virüsünün ACE-2 reseptörüne baglanmayi önleyici etki gösterdigi ve enfeksiyonu engelledigi bildirilmistir. Pandemide D vitamini aliminin yeterli olmasinin ne kadar degerli oldugunu gördük. Özelikle de D3 ve K2 vitaminlerinin birlikte tüketiminin daha etkili oldugu arastirmalar ile ispatlanmistir. Uzmanlar D3 ve K2 vitaminlerinin Anadolu propolisi ile beraber tüketimini öneriyor. Covid-19 enfeksiyonunun gelisimini engellemek veya enfeksiyon sürecinde hafif semptomlar ile geçirebilmek için Anadolu propolisi, D3 ve K2 vitaminleri güçlü besin destekleridir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA