NATO Açiklamasi Türkiye, ABD Gibi NATO Ülkeleri Afganistan Için Diyalog Halinde

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve ABD gibi bazi NATO müttefiklerinin Afganistan'da bulunan havaalani gibi kritik altyapilarin sürdürülebilir olmasi için dogrudan diyalog halinde olduklarini söyledi.

Stoltenberg, Belçika'nin baskenti Brüksel'de ögleden sonra düzenlenecek NATO Zirvesi için NATO karargahina gelisinde açiklama yapti.

"Bugün transatlantik iliskilerimizde yeni bir bölüm açiyoruz." diyen Stoltenberg, NATO Zirvesi'nde liderlerin birçok konuyu ele alacaklarini, bunlar arasinda Rusya ve Çin'in de bulundugunu söyledi.

Stoltenberg, "Rusya ile iliskilerimiz Soguk Savas'tan beri en düsük seviyesinde. Bunun nedeni Rusya'nin saldirgan eylemleri. Inaniyorum ki liderler Rusya'ya yönelik 'diyalog ile birlestirilmis güçlü savunma' seklindeki ikili yaklasimimizi teyit edecek." dedi.

Çin konusuna da deginin Stoltenberg, "Çin ile firsatlar var. Çin ile iklim degisikligi ve silahlarin kontrolü konusunda çalismaliyiz. Ancak Çin'in askeri güçlenmesi, artan etkisi ve zorlayici tavirlari da güvenligimiz bakimindan bazi sinamalari ortaya koyuyor. Bunlara Ittifak olarak birlikte egilmeliyiz." diye konustu.

- Türkiye ve ABD gibi ülkeler Afganistan için diyalog içinde

Stoltenberg, NATO'nun Afganistan'daki misyonunu sonlandirma karariyla ilgili bir soru üzerine, Afganlari desteklemeye devam edeceklerini, Afgan güvenlik güçlerine mali yardimin sürecegini aktardi.

Afgan güvenlik güçlerinin ülke disinda egitimi üzerinde çalistiklarini bildiren Stoltenberg, söyle devam etti:

"Havaalani dahil kritik altyapilarin nasil sürdürülebilir olacagi konusunda da çalisiyoruz. NATO destek saglamayi planliyor. Kabil'de uluslararasi bir havalimanini nasil sürdürülebilir yapacagimiz konusunda ABD ve Türkiye gibi bazi NATO ülkeleri de dogrudan diyalog içindeler. Bu hem NATO müttefikleri hem de tüm uluslararasi camia için diplomatik mevcudiyet ve yardimlarin devami bakimindan önemli."

- "Güçlü birlik mesaji"

Stoltenberg, liderlerin NATO 2030 gündemini de bugünkü toplantida onaylayacagini kaydederek bunun kolektif savunmanin güçlendirilmesi, mukavemetin kuvvetlendirilmesi ve NATO'nun teknolojisinin ilerletilmesini içerdigini söyledi.

NATO tarihinde ilk kez "iklim degisikligi ve güvenlik" basliginin da bir zirvede konusulacagini ifade eden Stoltenberg, savunma harcamalarindaki artisin sürmesi gerektigini belirtti.

Stoltenberg, "Bugün alacagimiz kararlarla güçlü bir birlik ve kararlilik mesaji verecegimize, NATO'yu küresel rekabet ortaminda daha güçlü yapacagimiza inaniyorum." dedi.

Kaynak: AA