Marmara'da Deniz Salyasi, Izmir'de Sargassum Tehdidi

Izmir’in Dikili ilçesi kiyilarinda görülen Sargassum (Kahverengi Alg) isimli deniz yosunlarinin, Akdeniz ve Ege’de de deniz ekosistemini hizla olumsuz etkileyecegini ve turizm faaliyetlerini sekteye ugrayacagini ifade eden Prof. Dr. Biyolog Barbaros Çetin, önlem alinmasi çagrisini yapti.

Marmara'da Deniz Salyasi, Izmir'de Sargassum Tehdidi
Marmara’da görülen deniz salyasi istilasinin ardindan Dikili ilçesi kiyilarinda da Sargassum (Kahverengi Alg) isimli deniz yosunlari görülmeye baslandi. Uzmanlardan ise bu yosunlarla ilgili acil uyari geldi. Hemen önlem alinmasi gerektigini ifade eden Prof. Dr. Biyolog Barbaros Çetin, "Deniz kiyilarimizdaki ‘Müsilaj’ istilasina ek olarak, acilen gerekli tedbirler alinmazsa Dikili sahillerindeki gibi yogun olarak yeni yeni görmeye basladigimiz ‘Sargassum’ isimli kahverengi deniz yosununun yakin zamanlarda oldukça önemli olumsuz etkileriyle karsilasabiliriz. Biran önce kiyilarimizda Sargassum popülasyonunun miktari tespit edilmesi, kiyiya vuranlarin yerel yönetimler tarafindan toplanarak bertaraf edilmesi ve yöre halkinin bilinçlendirilmesi önem arz ediyor" dedi.



Çürük yumurta kokusuna benzer kokusu var: Sagligi tehdit ediyor

Denizlerde tehlikesiz olan ve karada görüldügünde çürük yumurta kokusuna benzer bir kokuyu etrafa yayan bu yosunlar, Akdeniz kiyilarinda, Kas, Kalkan, Iskenderun ve Gökova civarinda oldukça sik görülüyor.

"Havada solunum problemlerinden cilt döküntülerine kadar her seye neden olabilecek yakici bir gaz olma özelligi tasiyor" diyen Prof. Dr. Biyolog Barbaros Çetin "2019 yilinda Meksika’nin Karayip Denizi kiyilarindaki dünyaca ünlü plajlari, çamur rengi yosunlarin istilasina ugradi. 621 mil kiyi etkilendi. Uzmanlar küresel iklim degisimi nedeniyle deniz suyunun isinmasi ve deniz akintilarinin yön degistirmesinin etkili oldugunu ifade etmislerdi. Bozuk yumurta kokusu yayan yosunlar, turistlerin plajlardan uzak durmasina ve otel rezervasyonlarini iptal etmesine neden oldu. Kiyiya vuran yosunlar hava ile temas sonucu bir süre sonra çürümeyle birlikte hidrojen sülfür üretiyor. Havada solunum problemlerinden cilt döküntülerine kadar her seye neden olabilecek yakici bir gaz olma özelligi tasiyor. Suda oldukça asidik olan hidrojen sülfür, yüzücüler için toksik olabiliyor. Deniz yosununa temas eden veya yakin olan kisiler kalp çarpintisi, bas dönmesi ve bas agrilari bildirmisler" seklinde konustu.

Barbaros Çetin, söyle devam etti:

"Sargassum, tüm yasam döngüsünü bir alt tabakaya baglanmadan tamamlayabilen essiz bir kahverengi deniz yosunudur. Temel tür olarak küçük baliklara ve omurgasizlara barinak saglayarak, denizin sahil veya deniz tabanina yakin olmayan kisimlarinda önemli bir ekolojik rol oynar. Bu yüzen yasama alani, deniz kaplumbagalarinin yani sira hayati önemde yengeçler, karidesler gibi birçok deniz hayvani için yiyecek, barinak ve üreme alani saglarlar. Örnegin; deniz kaplumbagalarinin tüm yasamlari boyunca önemli yiyeceklerinden biridir. Dikili kiyilari caretta caretta’larin Kuzey Ege bölgesindeki en önemli üreme alanidir. Ne yazik ki yerel yönetimler tarafindan gerekli tedbirler alinmamaktadir. Dikili deniz bölgesinde yasak dönemde, ekolojik olmayan yöntemlerle yapilan balikçilik faaliyetleri de bölgesel deniz ekosisteminin dengesinin korunmasi açisindan olumsuzluk olusturmustur."
Kaynak: İHA