Macron'a Tokadin Arkasinda Asiri Sagin Parmak Izleri Çikti
Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'a yönelik tokatli saldirinin faili, mahkemede kendini Sari Yelekliler hareketine aitmis gibi hissettigini söyleyen Damien Tarel'in sosyal medyada, kraliyet yönetim sistemini savunan asiri sagci hesaplari takip ettigi ortaya çikti Tarel'e mahkemede, eyleminin sebebi soruldugunda, 'Bana dogru, beni potansiyel seçmeni yapmaya çalisan dostane ve sahte bir bakisla yürüdü, igrendim.' ifadesini kullandi Tarel'in tokat atarken kullandigi, Fransiz krallarinin askerlerinin savas narasi 'Montjoie! St Denis', 19. yüzyil sonunda kurulan Cumhuriyet karsiti Action Française grubunun düsturu olarak biliniyor Kral taraftari Action Française mensuplari, Fransa tarihinde 'tokat'i daha önce de siyasi bir hareket olarak kullanmisti
Attigi tokat nedeniyle 14’ü tecilli 18 ay hapis cezasina çarptirilan 28 yasindaki Tarel ile olay sirasinda yaninda olan arkadasi Arthur C’nin "anarsist mi yoksa asiri sagci mi" olduklari ve motivasyonlari merak ediliyor.
Ikilinin olay öncesi bir televizyon kanalina verdikleri röportajda, Macron'a Fransa'nin düsüsünden bahsetmek için geldiklerini söylemeleri ve "Fransa'nin kültürünün olmadigini belirten bir cumhurbaskanimiz olmasi üzücü" ifadeleri dikkati çekiyor.
- Kendini sari yelekliler gibi hisseden asiri sag takipçisi
Muhabirin, hangi partiden olduklari sorusuna Tarel ve arkadasinin verdigi "Ölmüs bir parti, anarsi" demeleri ise akillarda soru isareti olusturuyor.
Fransiz basini, saldirinin ardindan Tarel’in arkadasinin evinde yapilan aramalarda silah ve Adolf Hitler tarafindan yazilan "Kavgam" adli kitabinin bulundugunu paylasirken, sosyal medya hesaplari Tarel’in Uzak Dogu kiliç kullanma sanati olan "kendo" yaptigi ve Avrupa Tarihi Dövüs Sanatlari (HEMA) ustasi oldugunu gösteriyor.
Yasadigi Saint-Vallier kentinde, iki HEMA dernegi kuran Tarel, kent sakinleri tarafindan "apolitik ve siddete basvurmayan" bir kisi olarak tanimlaniyor.
Mahkemede, eyleminin sebebi soruldugunda, "Bana dogru, beni potansiyel seçmeni yapmaya çalisan dostane ve sahte bir bakisla yürüdü, igrendim." ifadesini kullanan Tarel, Macron’un "Fransa'nin düsüsünü" simgeledigine inandigi görüsünü paylasti.
"Içgüdüsel olarak davrandim." ifadesini kullanan ve Macron'un politikalarina karsi çikarak kendisini yönetim karsiti Sari Yeleklilere ait hissettigini söyleyen Tarel'in, buna ragmen sosyal medyada "kraliyet sistemi taraftari asiri sagci" gruplari takip ettigi görülüyor.
Tarel’in video platformu YouTube’ta takip ettigi hesaplar arasinda 2018’de nefret suçuna tesvik, insanliga karsi suçlari inkar etmekten hüküm giyen Henry de Lesquen, irkçi, cinsiyetçi asiri sag aktivisti olan Papacito’ya ait "Media for All" kanali ile kral taraftari Cercle Richelieu gibi isimler bulunuyor.
Damien Tarel’in, Facebook’ta da ayrica Action Française Lyon grubunu takip ettigi belirlendi.
- Krallarin savas narasi "Montjoie! Saint-Denis"
Tarel’in tokati atarken haykirdigi, 11'inci veya 12'nci yüzyillarda Fransiz krallarin askerlerinin savaslarda kullandigi nara olarak bilinen ve Saint Denis Manastiri'nda tutulan Kral Charlemagne'nin efsanevi bayragi Oriflamme'e atifta bulunan "Montjoie Saint-Denis!" ifadesi, motivasyonu ve siyasi aidiyeti hakkindaki en net ipuçlarini veriyor.
"Montjoie! St Denis", Tarel'in takip ettigi Action Française grubunun düsturu olarak bilinen güçlü bir ifade.
Fransa'da 1898'de ulusalci aktivist Henri Vaugeouis ile gazeteci ve siyasetçi Maurice Pujo tarafindan ulusalcilikta entelektüel bir reform amaciyla kurulan "Action Française", harekete katilan gazeteci Charles Maurras'in etkisiyle kral taraftarligini ve devrim karsitligini savunan bir doktrin benimsedi.
Ulusalci bu hareket, Fransa'daki Yahudileri, Protestanlari, yabancilari "anti-Fransa’nin somutlasmis hali" olarak gördü ve onlardan kurtulmasi gerektigini savundu.
Action Française'ye taraftar toplamak için kurulan Action Française Birligi'ne katilacak kisiler krala baglilik ve Cumhuriyet rejimiyle mücadele yemini ediyor.
- Tokat, Action Française tarafindan daha önce de kullanildi
Tokat, Action Française mensuplari tarafindan, Cumhuriyet'i asagilamak için kullanilan siyasi bir hareket olarak daha önce de kullanilmisti.
Kral taraftari bir aktivist olan Lucien Lacour, 1910'da, kilise ve devletin ayrilmasini saglayan 1905 laiklik yasasini geçiren Aristide Briand’i tokatlamisti ancak 1936’da sosyalist milletvekili Leon Blum’un kral taraftarlarinca sokakta neredeyse ölümüne yol açacak sekilde darbedilmesi, Action Française Birligi'nin feshedilmesiyle sonuçlanmisti.
Hareketin beyni olan Maurras’in ölümüyle Ikinci Dünya Savasi’ndan sonra etkisini yitirse de Action Française, düsünce akimi olarak varligini sürdürdü ve 21. yüzyilin baslariyla yükselen asiri sagci fikirlerle birlikte yeniden gün yüzüne çikti.
Fransa’nin 60 kentinde subesi bulunan ve her ay bir sube açmayi hedefleyen Action Française internet sitesinde amacini, "Kralligin geri getirilmesi için hazirlanmak, kralin dönüsünü gözlemek, ulusal çikarlarin savunulmasi için çalismak." seklinde tanimliyor.