Istanbul'un Ilk Deprem-Tsunami Gözlem Istasyonu Büyükçekmece'de Açildi
Çok disiplinli ölçüm yapan istasyon, sismik veri saglanmasinin yani sira, deprem sonrasinda olusabilecek bir tsunamide yaklasik 57 dakikalik zaman diliminde erken uyari bilgisi saglayacak Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener: 'Su anda açilisini yapacagimiz istasyonun önemi ise çok parametreli olarak Istanbul'da kurulmus olan ilk istasyon. Bu istasyon içinde hem sismik deprem gözlemleri hem meteorolojik gözlemler hem de deniz seviyesi gözlemleri yapilacak. Bir sonraki adimda da çok yakin zamanda bu istasyona kuracagimiz GPS istasyonu ile yer kabugu hareketlerini de anlik olarak takip etme sansimiz olacak' 'Kurulan istasyonlarla hedefimiz, 57 dakika arasinda tsunami uyari mesajini vermek, dolayisiyla depremden sonra olusabilecek can ve mal kayiplarini engellemek olacak'
Büyükçekmece Marina Yat Limani'nda kurulan deprem-tsunami gözlem istasyonunun açilisi dolayisiyla düzenlenen programda konusan Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü'nün tüm Türkiye'ye yayilmis deprem istasyonlari ile anlik olarak deprem gözlemleri ve yüklendigi uluslararasi sorumluluk çerçevesinde Ege, Akdeniz, Karadeniz ve baglantili denizlerde tsunami uyari görevini yürüttügünü aktardi.
Sadece Türkiye'ye degil çevre ülkelere de bu konuda destek verdiklerini belirten Prof. Dr. Özener, "Su anda açilisini yapacagimiz istasyonun önemi ise çok parametreli olarak Istanbul'da kurulmus olan ilk istasyon. Bu istasyon içinde hem sismik deprem gözlemleri hem meteorolojik gözlemler hem de deniz seviyesi gözlemleri yapilacak. Bir sonraki adimda da çok yakin zamanda da bu istasyona kuracagimiz GPS istasyonu ile yer kabugu hareketlerini de anlik olarak takip etme sansimiz olacak. Dolayisiyla deprem zararlarini azaltma konusunda yaptigimiz çalismalar için önemli bir adim su anda açmakta oldugumuz istasyon. Bunun çok farkli ikincil etkileri de olacak. Bu istasyonlar gibi Tuzla ve Kumbag'da da istasyon kurduk. Bugün Kumbag'daki istasyonumuzun da açilisini yapacagiz.” diye konustu.
Deprem istasyonlarinda depremin lokasyonunu 30 saniyede belirleyebildiklerini anlatan Prof. Dr. Özener, "Tsunami istasyonlarinin özelligi de bu istasyonlardaki deniz seviyesi degisimleri ve farkli parametreleri gözlemleyerek olasi bir Marmara depreminde biliyorsunuz ikincil etki olarak en önemli bizi bekleyen risk bir tsunami. Bunun örneklerini Kos'ta yasanan depremden sonra Bodrum'da ve Seferihisar depreminden sonra tsunami etkisini gördük. Olasi bir Marmara depreminde de direkt fayin özelliginden dolayi degil ama deniz tabaninda meydana gelecek heyelandan sonra bir tsunami olabilecek. Bu konuda da bu kurulan istasyonlarla hedefimiz, 5-7 dakika arasinda tsunami uyari mesajini vermek, dolayisiyla depremden sonra olusabilecek can ve mal kayiplarini engellemek olacak." ifadelerini kullandi.
Büyükçekmece Belediye Baskani Hasan Akgün de Büyükçekmece'nin deprem açisindan hassas yerlerden biri oldugunu hatirlatarak, depremin korkunç yüzünü bildigini, bu nedenle özellikle 2000 yilindan itibaren ilçede yikilip insanlari öldürecek binalarin tamamini yenilemek için yogun bir çalisma yaparken, akademik ve bilimsel çalismalari da asla göz ardi etmediklerini söyledi.
Deprem ve tsunami istasyonundan elde edilecek verilerin tümüyle bilimsel ortamda ilgili yerlere ulastirilacagini aktaran Akgün, "Tsunaminin olup olmayacagi konusunda çok degisik ifadeler var ama deprem olacak. Silivri çanagi üzerinde bir deprem olacak. 1800'lü yillardan beri kirilmayan bir fayin oldugu biliniyor. Çok etkilenecegimizden dolayi tüm verilerin bize zamaninda ulasmasi çok büyük bir katkidir." dedi.
Programa Bölgesel Deprem-Tsunami Izleme Merkezi Müdürü Dr. Dogan Kalafat, elektronik teknisyen Özkan Çok, belediye yöneticileri ile mahalle muhtarlari da katildi.
- Istasyonun özelligi
Büyükçekmece Deprem-Tsunami Gözlem Istasyonu deprem öncesi Marmara Bölgesi'nde risk azaltma çalismalari kapsaminda kuruldu.
Çok disiplinli ölçüm yapan bu istasyon Istanbul'da bu özellige sahip ilk ve tek istasyon. Içerisindeki sensörler sayesinde depremin daha saglikli veri degerlendirmesine, su seviyesindeki degisikligi ölçerek deprem sonrasi olusabilecek bir tsunamide yaklasik 5-7 dakikalik zaman diliminde tsunami erken uyari bilgisi saglayacak. Meteorolojik ölçümleri ile de hem tüm parametrelerin dogru degerlendirmesine hem de bölgedeki çiftçilerin tarimsal faaliyetlerine katki sunacak.
Istasyondan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü'ne iletilecek olan tüm veriler, enstitünün web sayfasi üzerinden takip edilebilecek.