Honda Hidrojen Teknolojisini Uzaya Tasiyor

Honda ARGE Operasyonlardan Sorumlu Üst Yöneticisi Ikuo Takeishi: 'Dolasimli yenilenebilir enerji sistemi, dünyadaki karbon nötr hedeflerine de önemli ölçüde katkida bulunacagindan teknolojimizi uzayda iyilestirecek ve tüm gelismeleri dünyaya geri getirerek kullanacagiz'.

Honda ve Japonya Havacilik ve Uzay Arastirma Ajansi (JAXA), uzayda yasam çalismalari kapsaminda oksijen ve yakit ihtiyaçlarini dünyadan ikmal yapmadan çözmek için ‘dolasimli yenilenebilir enerji sistemi’ için ortak fizibilite çalismalarina basladi.

Honda'dan yapilan açiklamaya göre, 2020 yilinin kasim ayinda bu çalismalarin arastirmalari için anlasma yapan Honda ve JAXA, simdi de bu arastirmalardan elde ettikleri verilerle uzay çalismalari için son derece hayati bir rol tasiyan bu sistemin gelistirilmesini için çalismalara basladi.

Honda’nin hidrojen teknolojilerindeki deneyiminden yararlanilacak çalisma kapsaminda dolasimli bir yenilenebilir enerji sistemi gelistirmesi planlaniyor. Honda, bu sistem içerisinde, suyu elektrolize etmek için günes enerjisini kullanarak oksijen ve hidrojen üreten yüksek ayristirma basinçli su elektroliz sistemi ile oksijen ve hidrojenden elektrik ile su üreten ‘yakit hücresi sistemini’ birlestiriyor.

Honda tarafindan gelistirilen yüksek ayristirma basinçli su elektroliz sistemi, hidrojeni sikistirmak için bir kompresöre ihtiyaç duymadigi için bu yöntem, uzay tasimaciliginda çok hassas bir konu olan tasima kapasitesi ve kütlenin azaltilmasina katkida bulunuyor.

2022 yilina kadar geçerli olacak bu anlasma kapsaminda JAXA ve Honda, dolasimli yenilenebilir enerji sisteminin bilesen teknolojileriyle ilgili sorunlari ele alan fizibilite çalismalarina prototipleri kullanarak baslayacak.

Açiklamada görüslerine yer verilen Honda AR-GE Operasyonlardan Sorumlu Üst Yöneticisi (COO) Ikuo Takeishi, Honda'nin keyifli ve sürdürülebilir bir toplum olusturmak için çalistigini belirterek, "Insanlarin yasam potansiyellerini karada, denizde, havada ve uzayda sürdürmek için çalismalarina devam ediyoruz. Bu ortak arastirmada bugüne kadar Honda olarak sahip oldugumuz teknolojileri kullanmak ve insanlarin potansiyelini artirarak yerlesim alanini uzaya tasimak için zorlu bir görev üstleniyoruz. Dolasimli yenilenebilir enerji sistemi, dünyadaki karbon nötr hedeflerine de önemli ölçüde katkida bulunacagindan teknolojimizi uzayda iyilestirecek ve tüm gelismeleri dünyaya geri getirerek kullanacagiz.” ifadelerini kullandi.

JAXA Baskan Yardimcisi Hiroshi Sasaki ise uzaydaki faaliyetleri önemli ölçüde katki saglayacak dolasimli yenilenebilir enerji sisteminin gelistirilmesi için Honda ve JAXA’nin güçlü yönlerinden yararlanarak istikrarli bir ilerleme kaydetmek istediklerini kaydetti.

Honda, uzun yillardir hidrojen teknolojilerinin arastirilmasi ve gelistirilmesi üzerinde çalismalar yürütüyor. 2002 yilinda yakit hücreli araçlarin kiralama yoluyla satisina baslayan dünyadaki ilk sirket Honda oldu. Diger yandan Honda, yüksek ayristirma basinçli su elektroliz sistemini kullanarak akilli hidrojen istasyonlari kuruyor ve gelistirmeye devam ediyor. ???????
Kaynak: AA