Erdemli'ye Katma Deger Katan Projeler

İçel’in Erdemli ilçe Belediyesi, birçok alanda yaptigi projelerle ilçeye katma deger katiyor.

Erdemli'ye Katma Deger Katan Projeler
Erdemli Belediye Baskani Mükerrem Tollu, projelerle ilgili yaptigi açiklamada, üretim ve tasarrufa büyük önem verdiklerini ifade ederek, "Biz hayatin her alaninda üretim ve tasarruf politikalari ile hareket ediyoruz. Uyguladigimiz projelerle vatandasimizin direk hayatina dokunuyoruz. Üreticimizin tarlasinda yaptigi en küçük üretim dahi heba olmasin diye üretici pazarimizi kurduk. Diger bir taraftan dijital dünyaya entegre olabilmeleri için dijital dönüsüm projesini devam ettiriyoruz. Asfalt üretim tesisimizden çiçek seramiza kadar bu kentin ihtiyaci olan ne varsa üretmenin gayreti içerisindeyiz. Yürüttügümüz projelerde bu günü degil, bu kendin yüz yilini etkilemenin gayreti içerisindeyiz” dedi.



“Ürünler, tarladan sofraya aracisiz ”

Üretim ve tasarruf saglayacak projelerin devamliligina dikkat çeken Tollu, "Erdemli’nin en merkezi yerinde kurdugumuz üretici pazarla, ürünleri üreticiden tüketiciye aracisiz bir sekilde dogrudan vatandasimiza ulastiriyoruz. Böylece vatandasimiz taze ürünlere beklemeden ulasirken, çiftçimizde araciya para vermeden ürününden daha çok kazanç sagliyor. 400 Üreticimizle birlikte yürüttügümüz proje ile üreticilerimiz ürünlerini 6 yildir, üretici pazarinda Erdemli halkina ulastiriyor” ifadelerini kullandi.

Üretime, üretilen ürünün hak ettigi degere kavusmasina ve tasarrufa büyük önem verdiklerini ifade eden Tollu, "Gelecegi bugünden görerek baslattigimiz, E-Ticaret Dijital Dönüsüm Projesi’yle, esnafimiza ve çiftçilerimize gelir kapisi olduk. İçel’de ve Erdemlimizde 141 bin kisiyi dijitallesme hareketine katarak, yüzlerce üreticiye de dogrudan e-ticaret egitimi vererek onlari dijital pazara hazirladik. Böylece üreticilerimiz artik ürünlerini internetten satarak pazarini kendi olusturuyor. Sanal pazarin öncü uzmanlarinin verdigi e-ticaret egitimi ile geleneksel pazar yöntemleri yerini yenidünya trendlerine birakiyor. Bu projeden ilk kazanç saglayan 800’ü Erdemli’de olmak üzere 4 bin İçelli arici internetten satisa baslayarak projenin meyvelerini çoktan aldi. Bununla birlikte onlar girisimcimiz kendi hikâyeleri proje sayesinde yaziyor. Proje sadece Erdemli ile sinirli kalmayip 13 ilçemizdeki tüm üreticilerimize rehber oluyor" seklinde konustu.



"Çöp konteynerlerinin onarimi ile sadece yilda 1 milyon TL tasarruf sagliyoruz."

Kendi seralarinda yaptiklari üretimlerle daha fazla ürünü uygun fiyata ürettiklerinin altini çizen Tollu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Kurdugumuz bu sera sayesinde çiçekleri düsük maliyete yüksek kalitede üreterek sokak ve caddelerimizi güzellestiriyoruz. Yilda ürettigimiz 20 bin süs bitkisi ile mavi ile yesilin bulustugu kentimiz çiçekleniyor, yesilleniyor ve bu üretimden yüzde 40 tasarruf sagliyoruz. Tasarrufun ne kadar önemli oldugunu biliyoruz. Bu yüzden kurdugumuz, tas ocagi, asfalt tesislerimizle bu alanda kar elde ediyoruz. Belediye tas ocagi tesisimizde yillik 210 bin ton üretimini yaptigimiz filler sayesinde yüzler gülüyor. Bu sayede belediyemiz 1 milyon TL’lik kazanç saglayarak tasarruf yapmis oluyor. Asfalt tesisimizde, yilda 11 bin 600 ton sicak asfalt üretiyor, kendi ürettigimiz asfaltla yillik 1 milyon TL’lik getiri sagliyoruz. Sürekli tüketen, cebinden harcayan bir anlayisla degil, üreten, ürettigiyle tasarruf saglayan bir belediyecilik anlayisiyla çalisiyoruz. Bu anlayisin en güzel örneklerinden biri olan marangoz atölyemizde kentimizin mobilyalarini üretiyor, kentteki tabelalarinin ve kent aksesuarlarinin yapimini burada gerçeklestiriyoruz. Yaptigimiz çalismalarla en kalitesini üretirken yilda 200 bin TL’lik bir tasarruf sagliyoruz. Belediyemize ait olan araçlarin, kamu hizmet mallarinin, kentteki mobilyalarin bakim ve onarimini belediyemizin personellerinin eline biraktik, bakim ve onarim masraflarini azalttik. Bu çalismalarin en önemlilerinden biri olan çöp konteynerlerinin onarimi ile sadece yilda 1 milyon TL tasarruf sagliyoruz."

“Tarimsal atiklari aliyor, üretimin önünde ki engelleri kaldiriyoruz”

Üretim ve hasat sirasinda çiftçilere küflet olarak çikan islerin yükünü hafifletmek için yeni bir projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Tollu, "Erdemli Belediyesi olarak üreticimizin bahçe ve seralarindan çikan tarimsal atik malzemelerini toplayarak onlarin is yükünü azaltiyor, bu alanda harcadiklari paralarinin ceplerinde kalmasini sagliyoruz. Bununla birlikte kalin odunlar seramizda kesilerek ihtiyaç sahipleri ailelerimize ulastiriyoruz. Yaptigimiz çalisma ile üreticimizin parasi cebinde kaliyor, ihtiyaç sahiplerine ulastiriyor ve ayni zamanda çevre kirliligini önlemis oluyoruz. Solucan gübresi seramiz ile tarim ilaçlari ile zehirlenmis toprak yerine, saglikli dogal toprak kullanimini tesvik ediyor, ürünlerimizin organik yetismesine destek oluyoruz. Böylece üreticimiz toprak ve ürünlerin verimini arttiriyor, sofralarimiz saglikli besinlerle bulusuyor. Isletmesini yaptigimiz akaryakit istasyonu ile belediyemizin kasasina yillik 256 bin TL’lik kazanç sagliyor, hem de belediye araçlarimiza yüzde 15 daha ucuz akaryakit aliyoruz. Hizmet alani genis cografyayi kapsayan kentimizde yaptigimiz bu çalisma ile büyük kar elde ediyoruz. Önce isin çiragi sonra ustasi olmus ustalarimiz için Mesleki Yeterlilik Belgesi Projesi’ne imza attik. Özellikle alçi siva, alçi levha, boyaci, duvarci, isi yalitim ve insaat isçisi meslek dallarinda çalisan ustalarin, Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olabilmeleri için MEYEM Belgelendirme ile isbirligi protokolü imzaladik. Böylece hem ustalarimizin meslegini koruma altina almis, hem de mesleki yeterliligi arttirmis olacagiz" ifadelerini kullandi.

“Günes Enerji Santrali Projesi’ni hayata geçirdik"

Yenilenebilir enerjinin gücünden yararlanmak için Günes Enerjisi Santral Projesi’ni hayata geçirdiklerini kaydeden Tollu, "Erdemlide kurdugumuz günes enerji santralinin kurulu gücü 989,6 kilovolt olacak. Yillik ortalama 1 milyon 500 bin kilovolt elektrik üretecek olan santral, ürettigi elektrikle günlük en az 500 hanenin elektrik ihtiyacini karsilayabilecek. Bu proje sayesinde, belediyemiz yillik 1 milyon 440 bin ile 1 milyon 620 bin TL arasinda kazanç saglayacak, bu kazanç vatandasimiza hizmet olarak geri dönecek. Erdemli Belediyesi olarak üretimin çok oldugu bu topraklarda üreticiye destek vermek, tarimi iyilestirmek, üreticiye arti deger kazandirmak için pek çok projeye imza attik, atmaya da devam ediyoruz. Bu projeler kimi çiftçimize kar, kimisine ilham, kimisine ekmek kapisi oldu. Bu projeler sayesinde el isler alet övünür sözünü. el isler, Erdemli övünüre çevirmenin gururunu yasiyoruz. Üretmenin ne kadar kiymetli oldugunu bilerek. hep cebinden harcayan, tüketim odakli bir yerel yönetim anlayisi ile degil. üreten, kendi kendine yetebilen, elindeki imkanlari vatandasin konforu, ihtiyaci ve gelisimi için harcayan bir belediyecilik anlayisi ile çalismayi görev ediniyoruz. Bu gayeyle hayata geçirdigimiz pek çok projede belediyemizin dolayli degil, dogrudan parmagi, çalisanlarimizin ise emegi var. Üreterek büyüyen bir Erdemli için projelerimiz istikrarla, büyük bir inançla devam edecek" dedi.

Kaynak: İHA