Erdek Belediye Baskan Vekili Yapakçi Açiklamasi 'Marmara Denizi Avlanma Yasagiyla Korunur'

Marmara Denizi’nde son günlerde etkili olan ve turizmi büyük ölçüde olumsuz etkileyen müsilajla ilgili Erdek Belediye Baskan Vekili Hasan Yapakçi açiklama yapti. Yapakçi, Marmara Denizi’ndeki canli yasaminin bitmek üzere olusuna müsilajla birlikte asiri avlanmanin neden oldugunu söyledi.

Erdek Belediye Baskan Vekili Yapakçi Açiklamasi 'Marmara Denizi Avlanma Yasagiyla Korunur'
Marmara Denizi’nde canli varliginin sürdürülmesi için 10 yil süreyle avlanma yasagi getirilmesi önerisinde bulunan Hasan Yapakçi, denizin kirliliginin de azaltilmasina yönelik çalismalarin yapilmasi gerektigini bildirdi.

“Son iki yildir müsilaj patlamasi yasandi”

Müsilajdan en çok etkilenen yerlerin basinda gelen Erdek’in Belediye Baskan Vekili Hasan Yapakçi müsilajla ilgili, “Özellikle son iki yildir, bilim insanlari, Marmara Denizi’nde artarak devam eden bir salya yogunluguna dikkat çekerek, önlem alinmazsa, Marmara Denizi’nde yakin bir zamanda ekolojik bir felaketin yasanacagini, birakin balik popülasyonunu, turizm ve deniz trafiginin bile etkilenecegini siklikla dile getirdiler. On yillardir, Marmara Denizi’ne çevre illerin, ilçelerin kanalizasyonlari ama aritilarak ama dogrudan ama derin desarj seklinde bosaltiliyor. Keza deniz kenarindaki fabrikalarin, enerji ve çelik imalati yapan, kömür santrallarinin sogutma sulari da dogrudan Marmara Denizi’ne pompalaniyor. Yine her çesit tarimda kullanilan kimyevi gübrelerin kalintilari, yagmurlarla denize akiyordu. Iyi de on yillardir süren bu durum nasil oldu da son iki yilda müsilaj patlamasina dönüstü. Aslinda Amerika’yi yeniden kesfetmeye gerek yok. Zaten kritik bir dengede duran bu ekosistem, özellikle Marmara Denizi, son iki yildir adeta vahsi bir balik (hamsi, sardalye) ve dip avciligi (trol, midye, deniz patlicani, tarak vs.) istilasina ugradi. Plankton popülasyonunu dengede tutan ve asiri çogalmasini engelleyen bu canlilarin, iki yilda, Marmara Denizi’nden adeta kazinmasi, oku yaydan çikardi. Deyim yerindeyse, planktonlarin hizla çogalmasina engel kalmadigi gibi bunlarin basin zinciri gittikçe çogaldi ve bu aci sona gelindi” diye konustu.



“10 yil avlanma yasagi getirilmeli”

Denizin kirliliginin önlenmesiyle ilgili neler yapilmasi gerekenler hakkinda da görüslerini belirten Hasan Yapakçi, “Kanalizasyonlar ve fabrika sogutma sulari ile ilgili geri dönüsüm projeleri hayata geçmeli. Ancak çok acil, hatta Marmara Denizi’nde girgir ile dipte dalgiçlar marifetiyle ilgili tüm avciliklar yasaklanmali, 6 metreden büyük teknelerin Marmara Denizi’nde avlanmalari 10 yil süreyle kesin olarak men edilmelidir. Bu yasak titizlikle uygulanirsa iki yil içinde Marmara Denizi tekrar eski günlerine dönecektir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA