Elektrikli Scooterlar Kazaya Davetiye Çikartiyor

Istanbul trafiginde son dönemde kullanimi artan elektrikli scooterlar güvenlik sorununu da beraberinde getirdi. Sehrin cadde ve sokaklarinda sikça görülen elektrikli scooterlar birçok kazaya sebebiyet verirken, trafikte scooter yogunluguna tepki gösteren vatandaslar da dikkatsiz sürüs nedeniyle pek çok kaza yasandigini söyledi.

Elektrikli Scooterlar Kazaya Davetiye Çikartiyor
Elektrikli scooter, son dönemin popüler ulasim araçlarindan biri haline geldi. Elektrikli scooterlera artik Istanbul’un birçok yerinde rahatlikla ulasilabiliyor. Ancak özellikle kisa mesafelerde ulasim açisindan kolaylik saglasa da kullanimina baslandigi günden bu yana çesitli güvenlik sorunlarini da beraberinde getirdi. Gerekli önlemlerin alinmamasi, trafikte kurallara dikkat edilmemesi gibi nedenler yüzünden hemen her gün scooter kazalari yasanmaya baslandi. Son zamanlarda meydana gelen kazalarin çogu küçük çapli olsa da geçtigimiz yil yasanan bir kazada bir sürücü ana yolda tedbirsiz bir sekilde scooter kullandigi için hayatini kaybetmisti. Scooter kullaniminda sürücülerin dikkatsizligi ve kask, dirseklik gibi ekipmanlari kullanmiyor olmasi yeni kazalarin yasanmasina da zemin hazirliyor.

SCOOTER KULLANIMINA YENI DÜZENLEME

Scooter kullanimina bagli kazalarin artmasi ve vatandaslarin da durumu tepki göstermesi üzerine Istanbul Büyüksehir Belediyesi Ulasim Koordinasyon Merkezi, elektrikli scooter kullanimiyla ilgili yeni bir düzenleme getirdi. Buna göre artik, 15 yasini doldurmayanlar elektrikli scooter kullanamayacak. Scooterlerde azami hiz ise 25 kilometre olarak belirlendi. Bunun yaninda scooterlarin yayginlasmasi ile önemli sorunlardan biri haline gelen birden fazla kisinin ayni anda binmesine de yasak getirildi.

Ancak vatandaslar, tüm uyari ve düzenlemelere ragmen birçok kisinin hala kurallara uymadigini ve trafigi tehlikeye attiklarini dile getirdi.

“KULLANIYORUM AMA KURALLARA UYAMIYORUM”

Elektrikli scooter kullanan ancak kurallara kendisinin de dikkat etmedigini söyleyen Hüseyin Hilmi Eker, “Ben de elektrikli scooter kullaniyorum. Normalde uygulamasinda kask takilmasi ve iki kisi binilmemesi gerektigi yaziyor ama ben bile sahsen bu kurallara uyamiyorum. Daha fazla denetim gelmesi lazim. Kask olmadan kullanilmasi zaten sakincali, iki kisi binince de araçta dengesizlik oluyor” dedi.



“TRAFIKTE BIRAZ KORKUTUCU OLUYOR”

Trafikte scooter kullaniminin tehlikeli oldugunu söyleyen scooter kullanicisi Mehmet Ari, “Açikçasi trafikte biraz korkutucu oluyor ama kullanmak keyifli ve zevk aliyorum. Evet, bir önlem de almadim. Bu sekilde kullanmak bence sakincali. Kimseye bu sekilde kullanmasini önermiyorum. Ben de neden böyle önlem almadan kullandigimi bilmiyorum. Daha degisik önlemler alinmasi gerekiyor. Belki sadece sahillerde kullanilmasi saglanabilir, trafikte bulunmasi tehlikeli” diye konustu.



“GÖZÜMÜN ÖNÜNDE ÇOCUGUN KOLU KIRILDI”

Scooter kullaniminda gerekli önlemlerin alinmadigini, bu sebeple kazalarin da sik sik yasandigini dile getiren Ahmet Köse, “Önceki aksam bunu kullanan bir çocugun kolunun kirildigini gözlerimle gördüm. Üsküdar’da, benim mahallemde böyle bir kaza yasandi. Ilk kez olmadi bu, çok kez kazalara sahit oldum, bence sakincali. Birçok kisi kullaniyor ve dezenfekte edilmedigi için koronanin bulasmasina sebep oluyor. Bence kullanimi çok sakincali” seklinde konustu.



“SÜRÜCÜLER SCOOTERLARI ÇOK MANTIKSIZ KULLANIYOR”

Scooter kullaniminda ehliyet sarti bulunmasi gerektigini belirten Baris Akis, sürücülerin dikkatsizligi yüzünden birçok yayanin yaralandigini söyleyerek, “Sürücüleri scooterlari çok mantiksiz kullaniyor. Kaldirimda giderken, araba geliyor mu, yaya var mi diye dikkat etmiyorlar. Bununla ilgili birkaç kaza haberi duyduk. Bir baska sorun ise, araçlari direklere baglamalari çünkü direklere baglanan scooterlara yayalar takilip düsebiliyor. Kullanim konusunda sifir bilgiye sahipler. Burada özellikle kadinlardan çokça kisi kaza yapti. Iki kisi binenler de oluyor ve bu iyi bir sey degil. Çünkü öndeki dengeyi kurmaya çalisiyor, arkadaki de tutunmaya çalisiyor ve kaza yapiyorlar. Burada çok fazla yayalara çarpma olayi yasaniyor” dedi.



“KENDIM DIKKAT EDIYORUM, KENDIME GÜVENIYORUM”

Yeni bir scooter kullanicisi oldugunu söyleyen Talha Çaylak ise, “Ben de kullanmaya henüz yeni basladim. Kullanirken dikkat ettigimiz sürece güvendeyiz. Kendim dikkat ediyorum, kendime güveniyorum. Insanlarin dikkat etmesi lazim, sonuçta yolda yürürken bile basimiza bir sey gelebilir, ecel bu. Yine de bundan sonra daha dikkatli olacagim” ifadelerini kullandi.

Scooter kazalarina iliskin bilinen ilk ölümlü kaza, Besiktas’ta 26 Subat 2020 tarihinde meydana gelmisti. 17 yasindaki Okan Yildiz, Besiktas Büyükderece Caddesi’nde elektrikli scooter ile ilerlerken kendisine çarpan bir otomobilin altinda kalarak feci sekilde can vermisti. Olayin ardindan kazaya karisan otomobil sürücüsü tutuklanmisti. 6 Agustos 2020’de ise Fatih Unkapani Köprüsü’nde elektrikli scooter ile bir motosiklet çarpismisti. Kaza ani kameralara yansiyan olayda iki sürücü de hafif sekilde yaralanmisti. Sisli’de 19 Mayis 2021 tarihinde kisitlama nedeniyle bos olan yolda elektrik scooter kullanicisi motosikletli kuryeyle çarpismisti. Kazada yaralanan sürücüler hastaneye kaldirilmisti.

(Yunus Emre Seker - Batuhan Altinbas/IHA)
Kaynak: İHA