Çizgili Yunus Ölü Olarak Kiyiya Vurdu
Izmir’in Selçuk ile Aydin’in Kusadasi ilçesi arasinda kalan Pamucak sahilinde kiyiya yanasan Stenella coeruleoalba türü bir Çizgili Yunus denizde yüzen vatandaslar tarafindan görülerek, tekrar denize dönmesi için defalarca suya itilmesine ragmen ölü olarak kiyiya vurdu.
Vatandaslarin ihbari üzerine olay yerine gelen EKODOSD dernegi, Tarim Ilçe Müdürlügü Uzmanlari, Selçuk Belediyesi Veterineri, Haybulans ekibi ve Jandarma olay yerine gelerek inceleme yapti. Antik liman önündeki iskelenin altina giren yunus, bulanik denizde kayalara çarparak bazi yaralar aldigi görüldü Iskelenin altindan çikarilan Yunus, Kusadasi Sahil Güvenlik Botuna alinarak, derin sulara götürüldü. Burada denize birakilan yunus aksam saatlerinde tekrar geldigi ve kiyida yüzdügü tespit edildi. EKODOSD’un sabah saatlerinde yaptigi incelemede yunusun bu sefer kumsala vurdugunu ve öldügünü tespit edildi . 2.25 cm. boyutundaki yunustan doku örnekleri alindi. Dilek Yarimadasi Büyük Menderes Deltasi Milli Parki’ndaki deniz canlilarinin gömüldügü alana getirilen yunus, plastik süphesiyle kontrol edildiginde, yunusun karnindan 89 cm. büyüklügünde bir yavru çikarildi. Yunusun hamile oldugu anlasildi.
EKODOSD baskani Bahattin Sürücü yaptigi açiklamada, “Aslinda kiyidan uzak ve iliman sulari seven Çizgili Yunuslar, eger bir sorunu yoksa canli olarak kiyiya pek gelmezler. Bu tür durumlarda vatandaslar denize dogru itmek yerine, kiyidaki siglikta üzerine islak bir havlu koyarak görevlilerin gelmesini beklemeleri daha dogru olacaktir. Ancak bu tür vakalar önemli sorun olmaktadir. Çünkü deniz memeleri için bir rehabilitasyon merkezi ne yazik ki yoktur. Deniz içinde de müdahale sansi çok azdir. Belki böyle bir merkez olsaydi, yunus denizden alinarak havuza konulup dogum için yardim edilebilirdi. Bu tür vakalarda tasimada kullanilmak üzere sisme yataklar ve geçici rehabilitasyon için portatif havuz projesinin hayata geçirilmesiyle ilgili, Kusadasi Belediye Baskani Ömer Günel ’le görüsecegiz. Ayni zamanda da deniz memelileri konusunda uzman kurulus olan TÜDAV (Türk Deniz Arastirmalari Vakfi)’la görüserek, gerçek boyutlu S. yunuslarla, plajlarda vatandaslarla bir egitim çalismasinin yapilmasi, bilinçlendirme ve farkindalik yaratilmasi için öneri götürecegiz” dedi.