BASKI Marmara'da 130 Metreküp Müsilaj Topladi

Her yil görülmekle birlikte bu yil artan etkisiyle Marmara Denizinde yogunluk gösteren deniz salyasi, diger bir adiyla müsilajin, Balikesir sorumluluk alanindaki son durumu ve temizlik çalismalari, Balikesir Valisi Hasan Sildak Baskanliginda Marmara Denizi’nde Müsilaj Etkisi Degerlendirme ve Koordinasyon Toplantisiyla ele alindi. Marmara denizinden bugüne kadar BASKI ekipleri 130 metreküp müsilaj toplandigini açikladi.

BASKI Marmara'da 130 Metreküp Müsilaj Topladi
Genis katilimli olarak yapilan toplantida Vali Sildak sürecin basladigi günden bu yana yapilan çalismalar hakkinda bilgi aldi. Balikesir’in Marmara Denizi’ne 175 kilometre kiyisi bulunmasi sebebiyle müsilaj sorununda üstüne düsen görevin çok oldugunu belirten Sildak, “Bu mücadelenin tüm kurumlarin ortak mücadelesi” oldugunu vurguladi.

Katilimcilara sorumluluk alanlariyla ilgili tek tek söz vererek, yaptiklari ve planladiklari çalismalar hakkinda bilgi alan Vali Sildak, müsilajin hava sartlarina göre yer degistirmesinin söz konusu oldugu ve bu sebeple de ekip sayilarinin arttirilarak hizli bir sekilde müdahale edilmesi gerektiginin altini çizdi.

Prof. Dr. Sari, "Musilaj sünger ve mercanlari öldürdü"

Yüzeye çikan müsilajin buzdaginin görünen yüzü oldugunu belirten Bandirma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Sari kisa süre önce dalis yaparak deniz tabanindaki müsilajin artmaya devam ettigini, sünger ve mercan kolonilerinin öldügünü açikladi.

Baski Genel Müdürü Izzet Günal, müsilaj temizleme çalismalarinin basladigi 8 Mayis’tan bu yana yapilan çalismalara iliskin verdigi bilgilerde 5 vidanjör, 1 yüzey temizleme gemisi ve 16 personelle 130 metreküp müsilajin temizlendigini ifade etti.

Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin yapilan çalismalarla ilgili bilgilendirmede bulunurken, Il genelinde 85 yüzme suyu ve 14 kirli su izleme merkezinin bulundugunu, Marmara Denizinde ise 2 Haziran ve 11 Haziran tarihlerinde 25 farkli noktadan 2 kez izleme yapilarak sularin test edildigini, analiz sonuçlarinin iyi düzeyde oldugunu ve Marmara’da sahillerin yüzmek için herhangi bir sorun olusturmadigini açikladi.



Vali Sildak: "Denetimleri arttiracak ve gerekeni yapacagiz"

Kisa vadede yapilacak çalismalar ile uzun vadede yapilmasi gerekenlerin tek tek görüsüldügü toplantida Vali Sildak, gözlem altinda tutulmasi gereken bir çok konu oldugunun altini çizerek, gerek denizi temizleme rolü gören canlilarin avlanmamasi, gerekse sanayi kuruluslarinin atiklari gibi bir çok alanda denetimlerin siklastirilmasi gerektigi talimatini verdi. Yapilan denetimlerle alanin nabzinin tutulmasi gerektigini belirten Sildak, “Bu konuda takip etmemiz gereken çok konu var. Tarim ilaçlarinin bile takibi yapilmali. Biz de her alanda denetimleri arttiracak, gerekeni yapacagiz. Bütün kurumlar bu konuda tam irade gösterecek” dedi.

Vali Sildak toplanti sonunda yaptigi degerlendirmede, “Verimli bir toplanti oldu. Nerede oldugumuzu gördük. Hem sebepler bize beyan edildi, hem de çözüm önerilerinin neler olabilecegi konusuldu. Tabii süreç çok canli, dinamik ve uzun bir yolculuk gerektiriyor. Önemli olan disiplinli olarak bu konuda gösterecegimiz dirayet, bakis açisi. Çalismalarimizin olumlu sonuçlarini, bizzat ben takipçisi olarak en yüksek seviyede saglayacagimizi düsünüyorum. Isbirligi, koordinasyon çok önemli, bunu da siki tutacagiz. Tabii bakanlik düzeyindeki toplantilarin, bize yol gösterecegini, somut olarak alanda yapacagimiz çalismalar için rehber olacagini düsünüyorum. Önemli olan biz bu süreçte bir taraftan yüzey temizligini en etkili ve kapsamli sekilde yapmaya devam edecegiz. Bir taraftan da denetimleri siklastiracagiz. Denetim sonuçlarindaki karar süreçlerini çok iyi yönetecegiz. Bir baska önemli husus da kamuoyunun bilgilendirilmesi ve bireysel sorumluluklar anlaminda farkindalik olusturulmasi. Bu konuda yogun çaba sarf edecegiz. Insallah bu birliktelik ve kararlilik içerisinde çalismalarimizi sürdürecegiz. Temennimiz ülkemizin güzelliklerle dolu bu nadide bölgesinin böyle bir olumsuzluktan etkilenmesinin en az seviyede olmasidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA