Bakan Varank Açiklamasi 'Dünyadaki Üç Oyuncudan Biri Olmamiz Ülkemizin Konumunu Stratejik Hale Getiriyor'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, “Bor karbür seramiklerin kilogram basina ihracat degeri 90 dolar, çok büyük bir katma deger. Bu teknolojide dünyadaki üç oyuncudan biri olmamiz ülkemizin konumunu stratejik hale getiriyor” dedi.

Bakan Varank Açiklamasi 'Dünyadaki Üç Oyuncudan Biri Olmamiz Ülkemizin Konumunu Stratejik Hale Getiriyor'
Bakan Varank, ileri balistik zirh ürünleri gelistiren Nurol Teknoloji’yi ziyaret etti. Ziyaretinde Genel Müdür Selim Baybas ile Genel Müdür Yardimcisi Serpil Gönenç’ten yürütülen çalismalar ve gelecek planlamalarina iliskin bilgi alan Bakan Varank, sirketin ürettigi ileri teknik seramiklerle platform ve personel korumaya yönelik balistik çözümlerini inceledi. Sirketin seramik üretim hatlarini da gezen Varank, “Kara Araçlari Koruma Zirhlari” projesi kapsaminda gelistirilen balistik zirhin 15 metre mesafeden 14,5 milimetre uçaksavar mühimmatina karsi koruma testine katildi.

Varank, daha sonra atis poligonunda 9 milimetre mühimmat ile bizzat gerçeklestirdigi atisla kisisel koruyucu zirhlar için gelistirilen plakayi test etti.

Ziyaretin ardindan açiklamalarda bulunan Bakan Varank, sirketin savunma amaçli kompozit ve seramik malzemeler ürettigini belirtti.

Sirketin alümine, silisyum, karbür ve bor karbür seramikleri gelistirdigini söyleyen Varank, personel korumaya yönelik bu plakalarin Italya’ya ihracatinin yapildigini ve çok yakin bir mesafeden atis yapilmasina ragmen gelistirilen plakanin zirhli araci korudugunu ifade etti.



“BOR KARBÜR SERAMIKLERDE DÜNYADAKI ÜÇ ÜRETICIDEN BIRI”

Bor karbür üretiminde sirketin önemli bir noktada bulundugunu belirten Bakan Varank, “Bu malzemeler zirh çeliginin yerine daha hafif ve daha çok koruma sagliyor. Hem personellerin hem de zirhli araçlarla hava araçlarinin korunmasinda kullaniliyor. Sirketin en önemli özelligi bor karbür seramiklerde dünyadaki üç üreticiden biri olmasi. Sadece ABD ve Israil’de bulunan bu teknolojiyi Nurol Teknoloji ülkemizde yerli ve milli olarak gelistirdi ve üretimini yapiyor” diye konustu.



“YELEGIN YÜZDE 100 KORUMA SAGLAMASI GEREKIYOR”

Sirketin ürünlerinin askeri zirhli araçlarin yani sira hava araçlarinda da kullanildigini ifade eden Varank, “Bu araçlar yüksek hassasiyette ve çok iyi korunmasi gereken araçlar. Personelinizin can güvenligi de en önemli unsurlardan biri. Ürettiginiz koruyucu yelegin yüzde 100 koruma saglamasi gerekiyor, herhangi bir riski kabul etme sansiniz yok. Dolayisiyla burada üretilen ürünler, yüzde 100 koruyuculuk saglayan, testlerinin yapildigi, dünya standartlarinda bir koruma levhasina bir kere ates edilmesi kabul edilirken, 2-3 kere ates edildiginde hala koruma saglayan ürünler. Bu manada da Nurol Teknoloji’nin en kaliteli ürünleri ürettigini de söyleyebiliriz” dedi.



“2022’DE KENDI BOR KARBÜRÜMÜZÜ ÜLKEMIZDE ÜRETEBILECEGIZ”

Türkiye’nin bor karbür konusunda üretici olacagini belirten Varank, “Türkiye’de Türkiye aslinda bir bor ülkesi, ama biz bu madeni ham bir sekilde Çin’e ihraç ediyoruz. Orada bor karbür haline getiriliyor ve daha sonra ülkemize satiliyor. Su anda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligimizin Balikesir’de bir yatirimi var. 2022’de kendi bor karbürümüzü ülkemizde üretebilecegiz. Bu manada disa bagimliligimizi bitirebilecek olmamiz bizim açimizdan sevindirici” degerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKIYE’NIN KONUMUNU STRATEJIK HALE GETIRIYOR”

KATMA DEGERLI ÜRÜNLERLE EKONOMIYE KATKI SAGLANMASININ HEDEFLENDIGINI BELIRTEN BAKAN VARANK SÖYLE DEVAM ETTI:

Türkiye olarak yüksek teknolojili ve katma degerli ürünler üreterek ekonomimizi büyütmek istiyoruz. Türkiye’nin kilogram basina ihracat degeri 1,5 dolar seviyesinde. Bor karbür seramiklerin kilogram basina ihracat degeri ise 90 dolar. Bu çok büyük bir katma deger. Bu teknolojide dünyadaki üç oyuncudan biri olmamiz tabii ki ülkemizin konumunu stratejik bir hale getiriyor. Biz arkadaslarimizla bundan sonraki dönemde de çalismaya devam edecegiz. Ülkemizi de yüksek katma degerli ürünlerin üretimi ve ihracatiyla kalkindirmaya devam edecegiz. Nurol Teknoloji, Türkiye’nin güvenlik güçlerinin ihtiyacinin büyük bir bölümünü karsiliyor. Sirket bunun yani sira ihracat da gerçeklestiriyor. Nurol Teknoloji dost ve kardes ülke Pakistan gibi ülkelerin yaninda Italya, ABD gibi savunma sanayiinde büyük oyuncu olan ülkelerin arasinda oldugu 10 kadar ülkeye satis yapiyor.”

(Ömer Faruk Karatas - Mevlüt Isli/IHA)
Kaynak: İHA