ABD'nin Bati Yakasinda Bu Hafta 'Kavurucu' Sicaklar Bekleniyor

ABD'nin bati eyaletlerindeki sicaklik göstergeleri normalin oldukça üzerinde seyrederken, bölgede bu hafta görülebilecek "kavurucu" sicaklarin hayati tehlikeye yol açabilecegi belirtildi.

Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS) internet sayfasinda, ABD'nin simdiye kadar kaydedilen en yüksek sicaklik rekorunu elinde tutan California'nin Ölüm Vadisi (Death Valley) bölgesinde sicakliklarin birkaç gün boyunca yaklasik 49 derece civarinda seyredebilecegi, asiri sicakliklarin insan sagligi için hayati tehlike olusturabilecegi öngörüsüne yer verildi.

NWS, California'nin disinda Arizona'nin Havasu Gölü bölgesinde sicakligin 53, Nevada'da 51 dereceyi geçebilecegi, Lav Vegas bölgesinde ise sicakligin gece dahil, 30 derecenin altina inmeyecegi yönünde uyarilarda bulundu.

California kiyilarindan Utah'a kadar uzanan bölgeyi etkisi altina alan isi artisinin, yaz aylarinda genel olarak kuraklik sorunu yasayan bölgede tehlikeli yanginlara ve su kaynaklarinin daha da azalmasina yol açabilecegine deginildi.

NWS, bölgedeki benzer isi artisinin en son 2013'ün Haziran sonu ile Temmuz basinda görüldügü ve Nevada'da 30 kisinin ölümüne, 350'den fazla kisinin de yaralanmasina yol açtigi bilgisine yer verdi.

Ayrica, hidroelektrik santrallerinde üretimin azaldigi bir zamanda, asiri sicaklarin enerji talebini artiracagi, ülkenin hacim olarak en büyük rezervuari olan Mead Gölü'ndeki su seviyesinin ise tarihteki en düsük seviyeye geriledigi kaydedildi.

Kaynak: AA