Sebze Ve Meyve Atiklarindan Üretilen Gübre Yerli Tohumlarda Kullaniliyor

Bursa’da Nilüfer Kent Bostanlari’nda yemek atiklariyla organik tohum üretiliyor. Bostanlarda üretilen dogal sebze ve meyvelerin atiklari yine gübreye dönüsüyor.

Sebze Ve Meyve Atiklarindan Üretilen Gübre Yerli Tohumlarda Kullaniliyor
Nilüfer Belediyesi, 2 yil önce baslattigi organik gübre üretimi ile yerel tohumlar üretmeye devam ediyor. Kent Bostanlari’nda bulunan kompost ünitesi için pazarlardan sebze, meyve atiklari toplanip gübreye çevriliyor. Bu gübreler de fide üretiminde kullaniliyor. Yillik 8 buçuk ton gübrenin çogu çiftçilere dagitiliyor. Kent Bostanlari’nda 35 çesit domates, 40 çesit biberin yani sira sebze ve meyve üretimleri deneniyor. Basarili olan ürünlerin tohumlari yine çiftçi ile paylasiliyor.

Nilüfer Kent Bostanlari Sorumlusu Selin Gürsan, “Yaklasik 2 yildir kompost tesislerinde üretim yapiyoruz. Içinde organik atik var. Bunlari da pazarlardan temin ediyoruz. Pazarlardan toplanan atiklar komposta çevriliyor. Bu kompostlarin çiftçilere dagitimlari yapildi ama Nilüfer Belediyesi Kent Bostanlari’ndaki parsellerde de denemeler yapiyoruz. Hayvan gübresi ile birlikte karistirip, fideleri topraga geçirirken kullaniyoruz. Yillik ortalama 8 buçuk ton kadar kompost çikisi oluyor” diye konustu.

“Yaklasik 35 çesit domates, 40 farkli çesit biber deniyoruz. Bunlari daha sonra tohum olarak saklayacagiz” diyen Gürsan, “Domates, biber, patlican fidelerinde agirlikli olarak denemeler yapiyoruz. Kompostun kullanilmasindaki asil amaç kompost ünitesine aldigimiz organik atiklar, bunlar çöpe gitmek yerine topraga kazandiriyoruz. Bizlerde denemeler yapiyor, farklarini gözlemliyoruz. Yapisi geregi topragi hafifleten ve üretimi arttiran yönleri var” dedi.

Kaynak: İHA