Riskli Alan Ilan Edilen Mahallede Kepçenin Dokundugu Ev Yerle Bir Oldu

Kocaeli’nin Izmit ilçesinde riskli alan ilan edilen 482 yapinin yer aldigi ve acil durumlarda itfaiye ve ambulanslarin girmekte zorlandigi Cedit Mahallesi’nde kentsel dönüsüm projesinde ilk yikim gerçeklestirildi. Yikimi yapilan binada is makinesinin dokundugu alanlarin aninda yikilmasi ise dikkat çekti.

Riskli Alan Ilan Edilen Mahallede Kepçenin Dokundugu Ev Yerle Bir Oldu
Kocaeil sehir merkezinde 126 bin 222 metrekare alanda yapilacak Türkiye’nin de en büyük kentsel dönüsüm çalismalari arasinda yer alan Izmit Cedit Mahallesi’nde kentsel dönüsüm çalismalari kapsaminda ilk yikim gerçeklestirildi.

Izmit Cedit Mahallesi’nde 482 yapinin bulundugu alan Bakanlar Kurulunun karari ile 2015 yilinda riski alan ilan edildi. Kararin ardindan baslayan kentsel dönüsüm sürecinde Izmit Belediyesi tarafindan yapilmasi planlanan çalismalar Çevre ve Sehircilik Bakanligina devredildi. Bakanlik ile Kocaeli Büyüksehir Belediyesi tarafindan yeniden baslatilan kentsel dönüsüm çalismalarinda, hak sahipleriyle anlasma yapilan alanlarda ilk yikim gerçeklestirildi.

Yikimi yapilan binada is makinesinin dokundugu alanlarin aninda yikilmasi ise dikkatlerden kaçmadi.

Yanginlarda itfaiye ve ambulanslarin giremedigi mahalle

Çalismalar hakkinda bilgi veren Büyüksehir Belediyesi Emlak Istimlak Daire Baskani Sebahattin Yamak, “Cedit Mahallemize bin 105 konut yapilacak. Cedit bölgesinde hak sahibi vatandas sayimiz bin 541. Konut alma yeterliligi olan bin 105 hak sahibi göze alinarak yapilan proje ile konutlar buraya insa edilecek. Burasi topografyasi ve cografyasi yönünden ayni zamanda yapi stoku bakimindan en eski mahallelerimizden bir tanesi. Olaganüstü durumlar ve afetlerde çok ciddi sikintilarin yasandigi, yanginlarda itfaiye ve ambulanslarin giremedigi bir mahallemiz burasi. Burasi yeniden insa edildiginde insallah burasi sosyal donatilari, ulasim aglari, yesil alanlariyla yasanabilir, hayat konforu daha yüksek bir konut alani insa edecegiz” dedi.



Hak sahiplerine 13 milyon ödeme yapildi

Proje kapsaminda hak sahiplerinin yüzde 36’siyla anlasma yaptiklarini belirten Yamak, “59 günde yüzde 36’lik bir rakama ulastik. 230 vatandasimiza 19 milyon TL beden anlasmasi yaparak 13 milyonunu ödedik. Türkiye’de belki de esi olmayan bir proje. Projenin yüzde 67’lik kismi Çevre ve Sehircilik Bakanligi ile Büyüksehir Belediyemiz tarafindan sübvanse edilmektedir. Yani 100 liralik maliyetin 33 lirasi vatandastan alinmakta, geri kalan kisminin bakanlik be büyüksehir belediyemiz tarafindan finanse edilmektedir” diye konustu.



Dev kentsel dönüsümde bin 105 daire yapilacak

Proje kapsaminda bin 105 daire ve ticari alan yapilacak. Daireler 2+1 ve 3+1 olarak yapilacak ve yatay mimariye dikkat edilecek. Konutlar arazinin ve kentin siluetini bozmayacak sekilde insa edilecek.
Kaynak: İHA