Merkel, Kovid-19 Salginindan Çikis Yolunun Asilar Oldugunu Belirtti

Almanya Basbakani Angela Merkel, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginindan çikis yolunun asilar oldugunu söyledi.

Merkel, Ingiltere'nin Cornwall'daki Carbis Koyu'nda düzenlenen G7 Zirvesi’nin son gününde basin toplantisi düzenledi.

Burada, salginin sadece küresel mücadeleyle üstesinden gelinebilecegi konusunda mutabik kaldiklarini aktaran Alman Sansölye, gelismekte olan ülkelere Kovid-19 asisi teminini görüstüklerini belirtti.

Merkel, "Salgindan çikis yolu asilardir. Herkesin asilara erisimini saglamamiz gerektigini ayrintili olarak görüstük." dedi.

G7 ülkelerinin 2022'nin sonuna kadar gelismekte olan ülkelere toplam 2,3 milyar doz asi dagitmak isteginin bir sinyal olduguna dikkati çeken Merkel, Almanya’nin buna büyük ölçüde katki verecegini vurguladi.

Merkel, küresel asi üretimine destek verilmesinin önemli olduguna isaret ederek "Asi üretimin sadece Avrupa veya Asya'da degil Afrika kitasinda da olmasini istiyoruz. BioNTech sirketi, bu alanda bir çalisma yapiyor. Baska sirketler de." ifadesini kullandi.

Almanya Basbakani, gelecekteki salginlarin önlenmesi için Dünya Saglik Örgütünün (DSÖ) daha da güçlendirilmesi gerektigini kaydetti.

- "Daha iyi bir dünya için hareket etmek istiyoruz"

Merkel, demokrasinin kurallara dayali çok tarafli is birligiyle en iyi sekilde uygulanabilecegine inandiklarini, buna da herkesi davet ettiklerini belirtti.

ABD’nin tekrar Paris Iklim Anlasmasi'na inanmasindan dolayi mutlu oldugunu dile getiren Sansölye Merkel, sunlari söyledi:

"Bu, elbette G7 grubundaki çalismalarimizi bu alanda çok daha kolay hale getiriyor. Belki de burada, Cornwall'daki bu toplantinin sembolik mesaji sudur; harekete geçmek istiyoruz. Daha iyi bir dünya için hareket etmek istiyoruz. Bunun salgindan sonra her zamankinden daha gerekli oldugunu biliyoruz. Kolay olmadigini da biliyoruz."

Merkel, yoksul ülkelere 100 milyar avro verme taahhüdünde bulunduklarini da dile getirdi.

- Biden ile sorunlarin çözümü için çalisilabilir

Joe Biden’in, ABD Baskani seçilmesinin dünyada sorunlarin yok oldugu anlamina gelmedigini belirten Merkel, "Ancak yeni bir canlilikla sorunlarin çözümü için çalisabiliriz." dedi.

Merkel, G7 ülkelerinin altyapi projelerini daha iyi koordine ve finanse etmek istemesine iliskin girisimin önemli oldugunu belirtti.

Çin’in çok basarili bir altyapi politikasini takip ettigine isaret eden Merkel, "Bunu öylece durup izleyemeyiz." dedi.

Sansölye, G7’nin dünyadaki kalkinma çalismalarinda önemli ve basarili bir faktör oldugunu göstermesi gerektigini kaydetti.

Kaynak: AA