Macron, Ingiltere'den Brexit Anlasmasina Saygi Göstermesini Bekliyor

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Ingiltere'nin egemenligine saygi duydugunu ancak Brexit anlasmasina saygi gösterilmesini bekledigini söyledi.

Macron, Ingiltere'nin Cornwall'daki Carbis Koyu'nda düzenlenen G7 Zirvesi'nin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Ülkesinin ihtiyaci olan ülkelere 2022'nin sonuna kadar 60 milyon doz Kovid-19 asisi hibe edecegini ifade eden Macron, G7'nin Çin'e düsman olmadigini, Çin ile fikir ayriliklari bulundugunu ancak ona saygi duyduklarini belirtti.

Macron, NATO Zirvesi'nin ittifakin degerlerini açikliga kavusturmak için firsat oldugunu söyledi.

G7 Zirvesi'nde Kovid-19'un kaynagi hakkinda liderler arasinda bir konusma yapilmadigini ifade eden Macron, bu soruya Dünya Saglik Örgtü'nün (DSÖ) cevap vermesi gerektigini kaydetti.

Macron, bu konunun açikliga kavusturulmasi, DSÖ'nün özgür ve bagimsiz sekilde ve hiç baski altinda kalmadan bunun arastirmasini yapmasi gerektigini belirtti.

Ingiltere Basbakani Boris Johnson ile yaptigi görüsmenin içerigine iliskin polemik yaratilmamasi gerektigini aktaran Macron, Ingiltere'nin egemenligine saygi duyduklarini belirtti.

Macron, Brexit anlasmasina saygi gösterilmesini, birkaç ay önce aldiklari kararlara uyulmasini beklediklerini söyledi.

Macron, ABD Baskani Joe Biden ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin arasinda görüsme yapilacak olmasindan memnuniyet duydugunu dile getirdi.

Putin ile diyalog içinde olunmasi gerektigini savundugunu ifade eden Macron, anlasmazliklar olsa da görüsme yapilmasinin daha iyi oldugunu vurguladi.

Macron, "(NATO'nun) Düsmani kim? Ittifak üyelerinin toprak bütünlügüne zarar vermek isteyen ve güvenligine tehdit her güç ve her aktör. Benim için düsman budur. Bugün bazi bölgesel güçler ittifakin bir üyesinin toprak bütünlügünü tehdit etme istegi olursa düsman olur. Bu durumda buna karsi korunmak için imkanlar hazirlamali ve elbette Islamci terörizm NATO'nun düsmanidir. Çünkü demokrasileri açik sekilde tehdit etti. Bu NATO'nun uluslararasi koalisyon bünyesinde Irak ve Suriye bölgesindeki varliginin gerekçesini gösteriyor." diye konustu.

Emmanuel Macron, Afrika'ya yardim etmemeleri halinde ülkesinin göçmen akiniyla karsi karsiya kalacagini söyledi.

Ingiltere Disisleri Bakani Dominic Raab, Macron'un G7 Zirvesi sirasinda "Kuzey Irlanda'nin Ingiltere'nin bir parçasi olmadigini" söyledigi iddialarinin ardindan yaptigi açiklamada, bazi Avrupali liderlerin Kuzey Irlanda'yi Ingiltere'den "bir sekilde ayri bir ülke" olarak nitelendirmesinin "saldirganca" oldugunu belirtmisti.

Kaynak: AA