Fransa'da E-Muhtirayi Imzalayan 6 Emekli General, Askeri Konseye Hesap Verecek

Fransa'da 21 Nisan’da asiri sagci bir dergide yayimlanan, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’a iç savas uyarisi yapilan e-bildiriye imza attiklarini açiklayan 6 general, askeri yüksek konseye hesap vermeye çagrildi.

Le Monde’un haberine göre, e-muhtirayi imzalayan 2S statüsündeki 20 generalden bunu açikça duyuran 6'sina Savunma Bakani Florence Parly imzali, birkaç ay içinde toplanacak askeri yüksek konseye hesap vermeleri için celp gönderildi.

Celplerde, e-muhtira metninin "suçlayici, asiri ve ihtilafli tonunun ordunun imajini etkiledigi belirtildi.

Geri kalan generallere ise e-muhtiradaki imzalarini dogrulayip dogrulamadiklarina dair mektup gönderildi. Generallerin cevabina göre, bu generaller de askeri konsey önünde hesap vermeye çagrilabilir.

Genelkurmay Baskani, mektubu imzalayan 2S rütbesindeki generallerin orduyla ilisiklerinin tamamen kesilebilecegi uyarisinda bulunmustu.

Fransa ordusunda general rütbesindeki askerlerin statüleri 1S ve 2S olarak ikiye ayriliyor. 1S'ye (birinci bölüm) görevdeki ve geçici görevdeki generaller dahilken aktif görevi birakan generaller 2S (ikinci bölüm) içinde yer aliyor.

Fransa Savunma Bakanliginin emrinde ihtiyat ödenegi alan ve askerlere has ayricaliklardan yararlanan 2S statüsündeki emekli generallerin, muvazzaflar gibi dini veya siyasi konularda fikir beyan etmesi yasak.

Diger yandan, 21 Nisan'daki metni imzalayanlar arasinda 4’ü subay 18 aktif askerin bulundugu tespit edilmisti.

- Macron'u iç savasa karsi uyaran 2 e-muhtira

20 emekli general, emekli ve muvazzaf 100 kadar subay ile binden fazla askerin, Valeurs Actuelles dergisinin sitesinde 21 Nisan'da yayimladiklari ilk bildiride, ülkede büyüyen bir kaos oldugu iddiasinda bulunularak, Macron'a bu kaosu engellemezse iç savas çikacagi ve ölümlerden sorumlu olacagi uyarisinda bulunulmustu.

"Islamcilik" ve banliyölerde yasayanlarin, Fransa'da toplumsal bölünmeye yol açtigi iddia edilen mektupta, askerler ve yöneticilerin bu tehlikeleri yok etmesi gerektigini savunulmustu.

Fransa'da 16 emekli generalin, ayrica Ulusal Meclisteki siyasi gruplardan "Islamciliga ve Fransa'nin parçalanmasina karsi küresel bir stratejinin" gelistirilmesini talep ettigi ve "iç savas" uyarisi yaptigi bir dosya gönderdigi ortaya çikmisti.

Asiri sagci Valeurs Actuelles dergisinde, 9 Mayis'ta yayimlanan ve adlarini vermeyen muvazzaf askerlere ait oldugu belirtilen ikinci muhtirada, "Fransa'nin düsmanlariyla mücadele eden ve 21 Nisan'daki açik mektuba imza atan emekli general, emekli ve muvazzaf subay ile askerlerin, iktidara sorun çikaran kisiler olarak adlandirildigi ancak onlarin tek hatalarinin ülkesini sevmek oldugu" savunulmustu.

Bildiride, Fransa'nin iç savasa sessizce hazirlandigi ileri sürülerek, Cumhurbaskani Macron, bakanlar, milletvekilleri ve generallere harekete geçme çagrisinda bulunulmustu.

Kaynak: AA