Engelli Bireyler Hem Rehabilite Olacaklar Hem De Üretime Katki Saglayacaklar

Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi’nin (KUZKA) Sosyal Destek Programi kapsaminda Çankiri’da uygulanan “Katil, Üret, Paylas, Hayatla Kaynas Projesi” sayesinde engelli bireyler hem sosyallesecek hem de üretime katki saglayacaklar.

Engelli Bireyler Hem Rehabilite Olacaklar Hem De Üretime Katki Saglayacaklar
Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan saglanan destekle KUZKA 2019 Yili Sosyal Destek Programi kapsaminda Çankiri Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü ve bagli kuruluslardaki engelli bireylerin üretime katilmalarini amaçlayan “Katil, Üret, Paylas, Hayatla Kaynas Projesi”de son asamaya gelindi. Proje kapsaminda KUZKA tarafindan saglanan 1 milyon 200 bin lira destekle Çankiri Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügüne bagli Sabanözü Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlügünün atil durumda olan bin 200 metrekarelik binasi yenilenerek 3 is ugrasi atölyesi, 1 galos üretim atölyesi, 1 egitim atölyesi, 1 sera, 1 spor salonu, 1 uygulama mutfagi ve kafe hizmete sunulacak. Proje ile engelli bireylerin alacaklari egitimlerle istihdama hazirlanmalari amaciyla en az 100 engelli bireye Milli Egitim Bakanligi onayli egitim sertifikasi ile is ugrasi atölyeleri etkinliklerine katilan 450 engelli bireye katilim belgesi verilecek. Engelli bireylerin proje çalisanlariyla birlikte uygulama mutfaginda hazirlayacaklari yiyecek ve içecekler, galos atölyesinde ürettikleri galoslar, is ugrasi atölyelerinde ürettikleri dekoratif ürünler ve hediyelik esyalar çevre halkina, ziyaretçilere ve özel sirketlere satilacak. Projenin sürdürülebilirligini saglamak amaciyla ilçede faaliyet gösteren özel firmalar ve kamu kurumlari üretilen ürünleri satin alma teminati vererek engelli bireylerin girisimcilik ruhuna destek saglayacak.

Tadilat çalismalari tamamlanan binada Çankiri Valisi Abdullah Ayaz ve KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç incelemelerde bulundu. Proje kapsaminda son çalismalarin yapildigi atölyelerde satin alma islemlerinin de tamamlanmasiyla birlikte eylül ayinda engelli bireylerin çalismaya baslamasi hedefleniyor.

“Projede son asama gelmek üzereyiz”

Projede son asamaya geldiklerini söyleyen KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “Çankiri Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü tarafindan engelli bireylerin üretime katilmalarini amaçlayan ’Katil, Üret, Paylas, Hayatla Kaynas’ projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan yürütülen Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi (SOGEP) kapsaminda desteklenmektedir. Çankiri’da engelli bireyler ve aileleri ile yapilan görüsmelerde engellilerin sadece tüketen bireyler olmak istemedikleri, daha çok üretimin içerisinde yer almak ve sosyallesmek istedikleri ön plana çikmisti. Sorunu çözebilmek için bu amaçla projeyi tasarladik. Projemiz, Çankiri Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü ve ajansimiz arasinda imzalanan sözlesme ile yürütülüyor ve son asamasina gelmek üzereyiz” dedi.



“Engelli bireyler proje sayesinde üretime kazandirilmis olacak”

KUZKA olarak projeye 1 milyon 200 bin lira finansal destek sagladiklarini belirten Genç, “Proje kapsaminda öncelikle atil vaziyetteki binanin restorasyon çalismasi tamamlandi. Bu bina yaklasik bin 200 metrekarelik bir alana sahip. Yine bahçeleriyle birlikte burada atölyeler kurularak aktif olarak hizmet verecek. Içeride yer alacak atölyelerimizde öncelikle is ugras atölyesi olusturulacak. Bunlar seramik, örgü ve boyama atölyeleri olacak. Burada engelli bireyler el becerilerine göre bu atölyelerde görev alacaklar. Yine burada bir galos üretim merkezi olacak. Galos üretiminde istihdam da saglanmis olacak. Kapali spor salonumuz var, bu salonda da engelli bireyler spor faaliyetlerini ve sosyallesmelerini gerçeklestirebiliyor olacaklar. Diger taraftan projenin içerisinde mutfak ve kafe kismi da olacak. Burada engelli bireylerin yapmis olduklari gida ürünleri hizmete sunulacak. Disaridan gelen ziyaretçiler bu kafeteryada üretilen ürünlere erisebilecek. Projemizde genel itibariyla bu atölyeler yer aliyor olacak. Yine proje kapsaminda özel sektör ya da kamu kuruluslariyla da anlasmalar gerçeklestirildi.

Burada yapilan üretimler, ürünler de bu kurum ve kuruluslara iletiliyor olacak. Çevre halkina da bireysel olarak hizmet veriyor olacaklar” diye konustu.



“100 engelli bireye sertifika verilecek”

Proje kapsaminda 100 engelli bireye Milli Egitim Bakanligi onayli sertifika verilecegini anlatan Genç, “450 bireye de normal katilim belgesi düzenlenecek. Bu projeden sadece Sabanözü degil yakininda yer alan Eldivan, Çankiri merkez ve Korgun ilçelerindeki kamu ve özel rehabilitasyon merkezlerinde bulanan engelli bireyler bu tesislerden faydalanacaklar” ifadelerini kullandi.

Genç, konusmasina söyle devam etti:

“Projemiz kapsaminda kurulacak atölyelerde engelli bireyler üretime katilmis olacaklar. Üretime katilmalarinin yani sira sosyalleserek kendilerini iyi hissetmelerini saglayacak rehabilitasyon süreçlerine de katki saglamis olacagiz. Ayrica bu atölyelerde de iki engelli birey tam zamanli olarak istihdam edilecek.”

“Proje sayesinde engelli bireylerimizi üretici konuma getirecegiz”

Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü olarak projeyi yazarken çok büyük heyecan duyduklarini aktaran Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdür Yardimcisi Bedriye Karakoç ise, “KUZKA’nin SOGEP kapsaminda bir proje çagrisi oldu. Bunu duyar duymaz Sabanözü’nde atil vaziyette bulunan bir binamiz vardi. Bu binada biz hayallerimizi gerçeklestirebiliriz diye düsündük ve proje yazmaya bu sekilde basladik. Amacimiz Çankiri’daki tüm engelli bireyleri tüketicilikten üreticilige geçirmek. Sabanözü’nde hizmet alan yaklasik 170 zihinsel engelli bireyimiz, Eldivan Rehabilitasyon Merkezimizdeki 74 engelli bireyimiz, Millî Egitim Bakanligi’na bagli özel siniflarda egitim alan engelli kardeslerimiz, Çankiri Bedensel Engelliler Dernegi’ne kaydi bulunan bedensel engelli bireylerimizin bu projeden hizmet almasini hedefledik. Asil amacimiz, devletin zihinsel engelli bireylere sagladigi üst noktadaki öz bakim hizmetlerinin yaninda eksikligini hissettigimiz çocuklarimizin üretici bireyler olmasini saglamaktir” seklinde konustu.



“Kurulacak atölyelerde engelli bireylere yeteneklerine göre egitimler verilecek”

Karakoç, söyle devam etti:

“Bu yüzden burada örgü atölyesi açacagiz. Boyama atölyemiz olacak, seramik atölyemiz, okuma yazma atölyemiz, galos üretim atölyemiz ve mutfagimiz olacak. Burada bireylerimize önce kurslar verilecek. Bu kurslarda yaklasik 100 engelli bireyimiz sertifika alacak. Sertifika alan bireylerimizle deneme üretimlerine geçecegiz. Deneme üretimlerinde seramik boyayacagiz, ahsap boyayacagiz. Galos atölyemizde yüksek miktarda galos üretimine geçecegiz. Ürettigimiz malzemeleri de hem Çankiri’da hem de bazi fuarlarda satisa sunacagiz. Projemizin ismi ’Katil, Üret, Paylas, Hayatla Kaynas’tir. Projenin de amaçladigi sekilde bizim zihinsel engelli bireylerimiz bu projeye katilarak, üretecekler ve satis yaparak bunu paylasmis olacaklar.”
Kaynak: İHA