Dicle TEKNOKENT'te 'Yapay Zeka Destekli Dijital Tarim Uygulamasi' Hazirlandi

'Yapay Zeka Kontrollü Otonom Sera Yönetim Sistemi' projesi sorumlusu Dr. Ögr. Üyesi Sönmez: 'Bir telefon uygulamasi ile arazimizdeki suyu açip kontrol edebiliriz. Hem güvenlik hem de topragin yapisini görmek için kamerayla arazimizi 24 saat izleyebiliriz. Internetin erisebildigi her yerden arazimize ulasabiliriz'

MEHMET SIDDIK KAYA - Diyarbakir ve Batman'da akademisyenlerin hazirladigi proje kapsaminda çiftçilerin tarim alanlarindaki ürünlerini anlik takip edebilmesi için yazilim gelistirildi.

Dicle Üniversitesi (DÜ) ve Batman Üniversitesinden bir grup akademisyen "Yapay Zeka Kontrollü Otonom Sera Yönetim Sistemi" projesi hazirladi.

Proje dogrultusunda Dicle TEKNOKENT'te faaliyet yürüten bir firma tarafindan Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Gelistirme ve Destekleme Idaresi Baskanligi'ndan (KOSGEB) saglanan 200 bin lira destekle yazilim hazirlandi.

Bu kapsamda gelistirilen cihaz ile kamera sistemi, tarlada sulama yapilan bölgeye yerlestirilecek. Cep telefonlarina yüklenen program ile çiftçiler ürünle ilgili durumu anlik takip edebilecek.

Sera ve tarim alanlarindaki ekili ürünlerin sicaklik, nem, isik ve su seviyesi gibi konularda ihtiyacini belirleme özelligine sahip yapay zeka uygulamasi üreticinin gerekli müdahaleyi zamaninda yapmasina imkan saglayabilecek.

Bu yazilim ile çiftçiler tarlasina gitmeden cep telefonlarindan tek tusa basarak sulama yapabilecek, kamera sistemi ile arazisini takip edebilecek.

- "Internetin erisebildigi her yerden arazimize ulasabiliriz"

Batman Üniversitesi Dr. Ögr. Üyesi ve proje sorumlusu Yasin Sönmez, AA muhabirine, hazirladiklari proje ile yapay zeka destekli dijital tarim uygulamasini gerçeklestirdiklerini belirterek, hayata geçirilen yazilim ile araziyle ilgili durumun ve özelliklerin bir cep telefonu uygulamasiyla görülebildigini söyledi.

Sönmez, bu yil etkileri hissedilen kuraklikta suyun verimli kullanilmasinin öneminin daha da arttigini dile getirerek, çiftçilerin buna yönelik teknolojiye daha ucuz imkanlarla erisebilmesi için proje hazirlayip, KOSGEB destegiyle hayata geçirdiklerini belirtti.

"Yerli bir yazilimla bunu yaptik. Dogu ve Güneydogu illerinde bunu uygulamaya basladik." diyen Sönmez, özelikle Malatya, Batman ve Diyarbakir'da hem seralarda hem de açik alan arazilerde yazilimin denendigini aktardi.

Sönmez, yazilim ile bitkinin stres seviyesi, topragin yapisi, karbondioksit düzeyi, arazinin sicakligi ve nem seviyesinin uzaktan kontrol edilebildigini dile getirerek, "Bir telefon uygulamasi ile arazimizdeki suyu açip kontrol edebiliriz. Hem güvenlik hem de topragin yapisini görmek için kamerayla arazimizi 24 saat izleyebiliriz. Internetin erisebildigi her yerden arazimize ulasabiliriz. Bu da hem zaman ve maliyet tasarrufu sagliyor hem de yerli ve mili bir imkanla, düsük bir maliyetle yerinde bir uygulama yapmamizi sagliyor." dedi.

- "Bu ürün herkes için ulasilabilir"

Sistemin son 5 yilda öneminin daha da anlasilacagina inandiklarini ifade eden Sönmez, böyle bir teknolojiyi arazide uygulamanin suyun daha da verimli kullanilmasini saglayacagini kaydetti.

Sönmez, "Bu ürün herkes için ulasilabilir seviyede. Arazinin genisligi ve yapisina göre 3 bin ila 30 bin liradan satiliyor. Projeyi ihraç edilebilir bir seviyeye de getirdik. Yurt disindaki alicilarla görüsüyoruz. Bu sistemi ihraç ederek ülke ekonomisine katki saglamayi hedefliyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Projede ilk defa yapay zeka destekli sistem kullanildi"

Dicle TEKNOKENT Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Akkiliç da 2012 yilindan bu yana faaliyet yürüten Dicle TEKNOKENT'in, "kimya", "bilisim teknolojileri", "yazilim", "enerji", "medikal elektronik", "tarimsal teknoloji"nin de aralarinda yer aldigi 46 firmaya ev sahipligi yaptigini belirtti.

Akkiliç, "Sagtek firmasinin hayata geçirdigi yazilim üreticilere zaman ve maliyet açisindan katki sunacak. Projede ilk defa yapay zeka destekli sistem kullanildi. Sistem nem, sicaklik veya gübre ihtiyaci gibi konulari sensörle tespit edip, data üzerinde bir kütüphane olusturuyor ve mesajla çiftçiye haber veriyor. Bu sistem dijital tarimin öncüsü olarak Dicle TEKNOKENT'te vücut buldu." seklinde konustu.

Kaynak: AA