DEPARK Ve IBG Güçlerini Birlestirdi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Teknoparki (DEPARK) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligina bagli Izmir Biyotip ve Genom Merkezi (IBG) arasinda isbirligi protokolü imzalandi. Anlasma uyarinca IBG bünyesindeki ilaç ve asi çalismalarinin fikri ve sinai haklarinin korunmasi ve ticarilestirme süreçleri DEPARK tarafindan desteklenecek. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Fikirlerin ticarilestirmesinde DEPARK’in ve Dokuz Eylül Teknoloji Transfer Ofisimizin (DETTO) deneyim ve bilgi birikimini IBG’ye aktarmayi hedefliyoruz” dedi.

DEPARK Ve IBG Güçlerini Birlestirdi
Geçen yil Türkiye’deki patent portföyünü en çok gelistiren yüksekögretim kurumu olan DEÜ bünyesinde faaliyet gösteren DEPARK ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligina bagli IBG arasinda isbirligi protokolü imzalandi. Alsancak’taki rektörlük binasinda DEÜ Rektörü ve DEPARK Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Nükhet Hotar, IBG Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Ahmet Yozgatligil ve DEPARK Genel Müdürü Prof. Dr. Özgür Özçelik tarafindan imzalanan anlasma uyarinca IBG bünyesindeki ilaç ve asi çalismalarinin fikri ve sinai haklarinin korunmasi ve ticarilestirme süreçleri DEPARK tarafindan desteklenecek. Törende konusan Rektör Hotar, üniversite olarak fikirlerin ticarilesmesine, entelektüel sermayenin gelismesine ve inovasyon kültürünün yayginlasmasina önem verdiklerini ifade ederek, “Birimlerimizin bu alanlardaki birikim ve tecrübelerini diger kurumlarla paylasmaya dikkat ediyoruz. Gerek teknoparkimizdaki girisimcilerimize ve akademik personelimize gerekse kamu kurum ve kuruluslarimiza, ihtiyaç duyduklari konularda yardimci oluyoruz. 2020’de ülkemizdeki patent portföyünü en çok gelistiren üniversite olmayi basardik. Bu protokolün de fikirlerin ticarilestirilmesine yönelik gayretlerimizin ve kabiliyetimizin sonucu oldugunu düsünüyoruz” diye konustu.



"Stratejik önemi var"

IBG bünyesindeki ilaç ve asi çalismalarinin Türkiye’nin ulusal saglik politikalarinin güçlendirilmesinde stratejik öneme sahip oldugunu belirten Rektör Hotar, “Bu noktada Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiza bagli IBG bünyesinde sürdürülen AR-GE faaliyetleri, projeler ve arastirmalar, ülkemiz için de öncelik teskil ediyor. Dolayisiyla buradaki fikirlerin ve sinai haklarin hukuki olarak korunmasi gerekiyor. Biz de basta patent olmak üzere birçok konuda DEPARK ve DETTO’nun deneyim ve bilgi birikimini IBG ile paylasmayi hedefliyoruz. Bu son derece ciddi ve sorumluluk gerektiren bir is. Sonuçta bilimsel arastirmalar için gelir ülkemize de katma deger saglayacak süreçlerden bahsediyoruz. Üniversitemizin birikiminden yararlanmak isteyen diger kurumlarla isbirligi yapmaya da her zaman haziriz. IBG Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Ahmet Yozgatligil’e, DEPARK Genel Müdürü Prof. Dr. Özgür Özçelik’e ve mensuplarimiza tesekkür ediyoruz. Hayirli olsun” dedi.

DEÜ’nün Balçova’daki saglik yerleskesinde bulunan IBG’nin hastaliklarin tanisi ve tedavisi için yenilikçi teknolojiler ve ürünler gelistirdigini kaydeden IBG Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Yozgatligil ise IBG’de biyotip ve genom bilimi alanlarindaki çalismalarin kararlilikla yürütüldügünü söyledi.

Bu noktada arastirmacilarin ve bilim insanlarinin fikri ve sinai mülkiyet haklarinin korunmasinin sart oldugunu vurgulayan Yozgatligil, bu baglamda DEÜ ile imzaladiklari protokole önem verdiklerini kaydetti.

Imzalanan anlasmanin maddeleriyle ilgili de kisa bilgi veren Yozgatligil, toplanti sonrasinda Rektör Hotar’a ve Genel Müdür Özçelik’e tesekkür etti.

Alaninda ilk

Türkiye’nin ilk saglik ihtisas teknoparki olan DEPARK, saglik alaninda yeni projelere ve isbirliklerine açik, vizyonu yenilesim üzerine kurulmus bir teknopark. AR-GE ve inovasyon ikliminin ihtiyaç duydugu yenilikçi atmosferi ile DEPARK, gelistirilen teknolojilerin ulusal ve uluslararasi pazarlama erisiminde ihtiyaç duyulan hizmetleri saglamanin yaninda, Dokuz Eylül Üniversitesinin önemli projesi olan TÜBITAK 1513- Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programi projesini yürütüyor.

Tematik Arastirma Merkezi

IBG, Ocak 2018 tarihinde 6550 sayili Kanun kapsaminda Türkiye’nin ilk tematik arastirma merkezi olarak fiilen faaliyete geçti. IBG’nin amaci, yasam bilimleri alaninda temel arastirmayi itici bir güç olarak kullanan bir yaklasimla hastaliklarin önlenmesi, tanisi ve tedavisi için yenilikçi teknoloji ve ürünleri gelistirmek. DEÜ’nün saglik yerleskesinde yer alan IBG de biyotip ve genom bilimleri alaninda çalisiyor.
Kaynak: İHA