Çorum'da 11 Milyon Metreküp Rezerve Sahip Barajda 305 Bin Metreküp Su Kaldi

Çorum’daki Hatap Baraji yasanan kuraklik nedeniyle kuruma noktasina geldi.

Çorum'da 11 Milyon Metreküp Rezerve Sahip Barajda 305 Bin Metreküp Su Kaldi
Türkiye’nin geçen yil en az yagis alan ili olan Çorum’da bu yil da kar ve yagmurun istenilen seviyede olmamasi nedeniyle barajlarda su seviyesi düsmeye devam ediyor. Çorum’un içme suyu ihtiyacinin da karsilandigi Hatap Baraji’ndaki su seviyesindeki düsüs ürkütücü boyutlara ulasti. 2001 yilinda Hatap Çayi üzerine insa edilen baraj kuruma tehlikesiyle karsi karsiya bulunuyor. Toplamda 11 milyon metreküpe yakin bir rezervi bulunan Hatap Baraji’nda su seviyesi 305 bin metreküpe kadar gerilerken, doluluk orani ise yüzde 2.5 olarak gerçeklesti. Baraj yapilirken su altinda kalan ve geçmiste Çorum ile Alaca ilçesinin ulasimini saglayan karayolu da ortaya çikti. Il genelinde yasanan kurakligin boyunu gösteren ürkütücü manzara havadan görüntülendi.

Barajin su anki görüntüsünün insani korkuttugunu dile getiren Babaoglu köyü sakinlerinden Seref Salman, “Daha önce baraj gölünün bulundugu köyümüzün girisine kadar sular altindaydi. Eski Çorum-Alaca karayolu baraj gölünün içerisinde yer aliyordu” dedi.

2 yildir köye tek bir yagmur damlasi düsmedigini söyleyen Salman, “Bu yil Allah hayirlisini versin. Önümüzü göremiyoruz. Bu yil sebze ekmedim, ekemedim. Insanlar ekti ama sebzeleri sulayacak su yok” dedi.

Barajin beslendigi su kaynaklarinin da kesildigini dile getiren Salman, “Balimsultan, Kalehisar ve Küre köyü olmak üzere 3 farkli noktadan baraja su geliyordu. Bahar mevsimlerinde baraja gelen sulardan insanlar geçemiyordu. Susuzluktan ne sebze ne bugday oluyor. Meyvelerimizi de dolu vurdu. Hayirlisi Allah’tan” diye konustu.

Kaynak: İHA