Bakan Akar, Libya Görev Grup Komutanligini Ziyaret Etti

Libya Görev Grup Komutanligini ziyaret eden Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Hafter’in Harp Okulu ögrencilerini katlettigini, yüzlerce insani toplu mezarlara gömdüklerini belirterek, bunu dünyanin unutmamasi gerektigini söyledi.

Bakan Akar, Libya Görev Grup Komutanligini Ziyaret Etti
Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Libya ziyareti kapsaminda Libya Görev Grup Komutanligini ziyaret etti. Icra edilen faaliyetlere iliskin bilgi alan, talimatlar veren Akar daha sonra Libya Genelkurmay Baskani Orgeneral Muhammed Ali Haddad ve Trablus Askeri Bölge Komutani Tümgeneral Abdulbasit Mervan ile görüstü.

Kabulün ardindan Akar, Libya Görev Grup Komutanligindaki personelle bir araya geldi. Türkiye ve Libya arasinda yillardir devam eden dostluk iliskilerine vurgu yapan Akar, “Libyalilar için Türkiye bir vatan, Türkler için de Libya bir vatandir. Dolayisiyla Libya ve Türkiye arasinda kiskanilacak düzeydeki kardeslik iliskileri bugüne kadar geldi, bundan sonra da artan bir tempoda devam edecek” diye konustu.

Türkiye’nin Libya’nin birligi, bütünlügü ve güvenligi için yapilmasi gerekenleri bugüne kadar yaptigini, bundan sonra da yapmaya devam edecegini dile getiren Akar, “Burada bulunma sebebimizin çok iyi anlasilmasi lazim” ifadesini kullandi. BM tarafindan taninan mesru hükümetin daveti ve ikili anlasmalar kapsaminda Libya’ya gelindigini hatirlatan Akar, sunlari söyledi:

“Burada yapilan faaliyetler uluslararasi hukuk, seffaflik ve mesruiyet bakimindan çok açik, net. Bizim alnimiz açik, basimiz dik. Gizli sakli bir seyimiz yok. Libyali kardeslerimizle beraber buradaki faaliyetlerimizi sürdürdük, sürdürmeye devam ediyoruz. Mevcut baris ortamina karsi hala risk, tehdit, tehlikeler var. ‘Bitmis’ diye bir sey yok. Darbeci Hafter grubunun son yaptigi töreni herkes gördü. Ayrica Irini diye yapilan harekatin ne kadar art niyetli oldugunu, yapilan faaliyetin sadece Libya’nin mesru hükümetine karsi oldugunu, diger taraftan darbeci Hafter grubuna karsi bunun yapilmadigini, onlarin karadan, havadan silahlanmaya devam ettiginin görülmesi lazim.”

“Aileler büyük istirap içinde”

Darbeci Hafter’in Libya’daki masum insanlara yönelik saldirilarini hatirlatan Akar, “Harp Okulu ögrencilerini katlettiler, yüzlerce insani toplu mezarlara gömdüler. Bunu dünyanin unutmamasi lazim. Darbeci Hafter’in yaptigi eza, cefanin herkes tarafindan hatirlanmasi lazim. Toplu mezarlardan çikan cenazelerin sahibi aileler büyük üzüntü, istirap içinde. Dolayisiyla biz de elimizden geldigince onlarla görüserek acilarini biraz da olsa dindirmeye çalisiyoruz. Bunlarla ilgili Türkiye’ye düsen ne varsa yapacagimiz çalismalarla gereken tedbirleri alacagiz.”

Hafter grubu tarafindan dösenen ve oyuncaklarin içine dahi yerlestirilen patlayicilarin aralarinda çocuklarin da bulundugu çok sayida sivilin ölümüne neden oldugunu vurgulayan Akar, sunlari kaydetti:

“Bu patlayici, mayinlardan dolayi uzuvlarini kaybeden, sehit olan çok sayida Libyali kardesimiz var. Bunlarin bir kismi burada, bir kismi Türkiye’de tedavi altinda. Yasanan bu olaylar Libya toplumu için önemli. Bu kardeslerimiz için bize ne görev düsüyorsa yerine getirmemiz, onlara rehber olmamiz, yardimci olmamiz, yol göstermemiz lazim. Bu aciyi, sikintiyi Libyali kardeslerimizle paylasiyor ve bunu dindirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.”

Libyalilarin mücadelesine tebrik

Bu konuda gerekli talimatlari veren Akar, “Burada önemli görevler yapiyorsunuz. Buradaki misyonunuz çok önemli. Libyali kardeslerimizle berabersiniz. Libyali kardeslerimiz epey sikinti çektiler, onlarin sikintilarini azaltmak, onlara yardimci olabilmek, haklari davalarinda onlara destek olmak için buradasiniz. Bugüne kadar basarili bir sekilde bu faaliyetleri yürüttünüz, bundan sonra da ayni sekilde yapmaya devam edeceksiniz” ifadelerini kullandi.

Libyalilarin ülkeleri için büyük bir mücadele verdigini, büyük kahramanlik ve fedakarlik gösterdigini dile getiren Akar, “Bugünlere gelinmesinde çok önemli roller oynadilar” dedi.

Salondakilerle birlikte bu mücadelelerinden dolayi Libyalilari alkislayan Akar, “Kardes olarak, tek yumruk, tek vücut olarak hakli davalarinda Libya ile beraberiz” ifadesini kullandi.
Kaynak: İHA