Rektör Sevli 'Gül Bahçesi'ni Gezdi

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Sevli, üniversite kampüsü içerisinde yer alan ‘Gül Bahçesi’ni gezerek yetisen güller hakkinda bilgi aldi.

Rektör Sevli 'Gül Bahçesi'ni Gezdi
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Sevli, beraberindeki Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Murat Kayri ve Mimarlik ve Tasarim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sevket Alp ile birlikte üniversitenin en güzel yerlerinden biri olan ‘Gül Bahçesi’ni gezerek bahçede yetisen güller hakkinda Turizm Fakültesi Dekani Prof. Dr. Elvan Ocak’tan bilgi aldi.

“1600’lü yillara ait kayitlarda, Osmanli saray bahçelerinde Van Gülü olarak bilinen gülümüz var”

Üniversitenin Patent Enstitüsü’nden ‘Van Gül Reçeli’ ile ilgili cografi isareti aldigini belirten Ocak, “Üniversitemizde gül bahçemiz var ama bunu daha da zenginlestirmeyi düsünüyoruz. Güller adina çok zengin bir yerdeyiz ama çok kalmadi maalesef. Eskiden Van evlerinin çogunda Van gülleri bulunurdu. Van Gülü, tarihi yazili kaynaklarda da ismi geçen hatta 1600’lü yillara ait kayitlarda, Osmanli saray bahçelerinde; Has Bahçe’de, Gülhane’de ‘Van Gülü’ olarak bilinen gülümüz var. Reçel, gül surubu ve gül serbeti yapiminda daha çok ‘Gül-i Muhammedi’ ve ‘Yediveren Gül’ dedigimiz güller kullanilir. Zaten Van Gül Reçeli’ni spesifik yapan da renk, koku, rayiha ve aroma bakimindan oldukça zengin olan Yediveren Gülü’nün reçel yapiminda tercih edilmesidir. Ayni zamanda Gül-i Muhammedi ve Yediveren Gülü’nü karistirarak yaptigimiz bir reçel de mevcut. Cografi isareti, patenti de bu reçel ile aldik” dedi.

Vanlilarin çok iyi bildigi gül surubunun oldugunu aktaran Ocak, “Bu bölgede, kitlama sekerle çay içme çok yaygin. Eskiden Vanlilar kitlama sekeri, gül surubuna daldirip çayla tüketirlerdi. Gül surubunu bu sekilde tüketmek eskilerde kalmasina ragmen hala bu kültürü devam ettiren Vanlilar var. Van güllerinden yaptigimiz gül reçelinin ve gül surubunun yaninda bir de yaz aylarinin vazgeçilmez ürünlerinden bir tanesi olan gül serbetimiz var” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA