Kurulusunun 153. Yilini Kutlayan Türk Kizilay'i 'Kan Dostum Için Pedalliyorum' Etkinligi Düzenledi

Türk Kizilay Genel Baskani Kerem Kinik: 'Yaz döneminde ertelenen ameliyatlarin tekrar yapilacagini hatirlatmak istiyorum. Klasik yaz döneminde kan sarfiyatinda azalma olurdu ama su anda artma olacak. Dolayisiyla yaz dönemindeki kan bagisi çok önemli' 'Istanbul Valiliginin organize ettigi 14 Haziran Dünya Kan Bagisçilari Günü münasebetiyle Istanbul'un bütün ilçelerinde gerçeklestirilecek olan kan bagisi etkinliklerine özellikle Istanbullulari ve tüm yurttaki kan bagisçilarini davet ediyorum'

Türk Kizilay kurulusunun 153. yili dolayisiyla saglikli yasama, yardimlasmaya ve kan bagisinin önemine dikkati çekmek için Istanbul'da "Kan Dostum Için Pedalliyorum" temali bisiklet senligi düzenledi.

Türk Kizilay Genel Baskani Kerem Kinik, Türk Kizilay Istanbul Büyüksehir Sube Baskani Kadem Eksi, Üsküdar Sube Baskani Mustafa Karadeniz ile diger yetkililer ve gönüllülerin katildigi etkinlik, Saraçhane Meydani'nda basladi.

Katilimcilar bisikletle Saraçhane, Vezneciler ve Beyazit'tan geçerek Sultanahmet Meydani'na geldi. Meydan'da son bulan etkinlikte Genç Kizilay Istanbul Müzik Grubu müzik dinletisinde bulundu.

Etkinligin açilis konusmasini yapan Türk Kizilay Genel Baskani Kerem Kinik, bu güzel günde Saraçhane'den Sultanahmet'e kadar pedal çevirdiklerini ve dün Kizilay'in 153. kurulus yildönümünün tüm yurtta ve dünyada coskuyla kutladiklarini söyledi.

- "Düzenli kan bagisini yüzde 60'lara çikartmamiz gerekiyor"

Bugün Istanbul Valiligi, Gençlik ve Spor Bakanligi, Türkiye Bisiklet Federasyonu, Fatih Belediyesi, Türk Kizilay Istanbul Büyüksehir Subesi, bütün ilçe subeleri ve gönüllülerle beraber bir baska güne uyandiklarini anlatan Kinik, söyle devam etti:

"O da kan farkindaligidir. Kan sadece bir insandan baska insana verilerek sifa olabilecek bir ilaç. Kizilay'imizin yaklasik 12 milyon kan bankasinda kayitli kan bagisçisi var. Bu çok kiymetli bir sayi. Düzenli kan bagisi orani yüzde 40'larda ve bunu yüzde 60'lara çikartmamiz gerekiyor. Kadin bagisçilarimizin oranlari maalesef yüzde 15'lerde. Rakamlari en az iki katina çikarmamiz gerekiyor. Toplumumuzun yarisi kadin yarisi erkek. Bir kus tek kanatla uçamaz, mutlaka kadinlarimizin da kan bagisi konusunda erkeklerimiz kadar belki de onlardan daha ileri olmalari lazim."

Bagislarin önemine dikkati çeken Kinik, kemik iligi bekleyen hastalarin oldugunu ve su anda Kök Hücre Bankasindaki bagisçi sayisinin 800 binlerde bulundugunu ve bunlarin milyonlari asmasi gerektigini söyledi.

- "Yaz dönemindeki kan bagisi önemli"

Kinik, küresel pandeminin henüz bitmedigini, simdiye kadar yaklasik 150 bin hastanin immün plazma bagislariyla hayata tutundugunu belirterek, "Yaz döneminde ertelenen ameliyatlarin tekrar yapilacagini hatirlatmak istiyorum. Klasik yaz döneminde kan sarfiyatinda azalma olurdu ama su anda artma olacak. Dolayisiyla yaz dönemindeki kan bagisi çok önemli" diye konustu.

Her bir kan bagisinin 3 parçaya ayrildigindan bahseden Kinik, her gün Türkiye'nin 300 noktasinda yaklasik 4 bin Kizilaycinin 8-9 bin ünite kani alip laboratuvardaki islemlerin ardindan Türkiye'nin 1500 hastanesine dagitiminin yapildigini aktardi.

- Kan bagisi çagrisi

Türk Kizilay Genel Baskani Kerem Kinik, kan vermenin gerçekten bir yasam biçimi oldugunu dile getirerek, "Istanbul Valiliginin organize ettigi 14 Haziran Dünya Kan Bagisçilari Günü münasebetiyle Istanbul'un bütün ilçelerinde gerçeklestirilecek olan kan bagisi etkinliklerine özellikle Istanbullulari ve tüm yurttaki kan bagisçilarini davet ediyorum" dedi.
Kaynak: AA