Japonya Parlamentosu, Tayvan'in DSÖ'ye Gözlemci Olarak Katilmasini Destekleyen Önergeyi Kabul Etti

Japonya Parlamentosu Üst Kanadi Danisman Meclisinin (Sangiin), Tayvan'in Dünya Saglik Örgütüne (DSÖ) katilmasini destekleyen bir önergeyi kabul ettigi bildirildi.

Kamu yayincisi NHK'nin haberinde, Tayvan'in DSÖ'nün yillik toplantilarina gözlemci olarak katilmasini talep eden bir kararin Sangiin'den geçtigi kaydedildi.

Sangiin'in Japon hükümetini, Tayvan'in DSÖ'ye katiliminin saglanmasi için uluslararasi toplumla ortak çalisma yürütmeye çagirdigi belirtildi.

Ayrica, Sangiin'de, Tayvan'in DSÖ toplantilarinda yer alarak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginin yönetimindeki basarisinin sirlarini paylasamamasinin "global kayip" olarak degerlendirildigi bilgisi paylasildi.

Tayvan'in tarafindan yapilan açiklamada ise Sangiin'in bu adiminin olumlu karsilandigi, Japonya gibi ülkelerle iliskileri gelistirerek adanin uluslararasi kuruluslara üye olmasinin saglanabilecegi ifade edildi.

Dünya Saglik Asamblesi, 24 Mayis'ta Tayvan'in yillik toplantisinin gündemine katki sunmasina yönelik basvuruyu reddetmisti.

- Çin-Tayvan anlasmazligi

Çin'de Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan çikan iç savasta Mao Zidong liderligindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidari ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulusunu ilan etmesi üzerine Çan Kaysek liderligindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerlesip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarinin Ada'da devam ettigini ileri sürerek bagimsizlik ilan etmisti.

Bu girisim Çin tarafindan kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmisti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayida ülkenin diplomatik iliski tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardindan 1971'de BM Genel Kurulunda yapilan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek mesru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'in uluslararasi örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmisti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararasi toplumda sadece kendilerinin temsil ettigini savunuyor ve Tayvan'in dünya ülkeleriyle müstakilen diplomatik iliskiler kurmasina, BM'de ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor.

Kaynak: AA