Cezayirliler Erken Genel Seçim Için Sandik Basinda

Cezayir'deki kayitli 24 milyondan fazla seçmen Ulusal Halk Meclisindeki 407 temsilciyi seçmek üzere sandiga gidiyor Seçimde, çogunlugu bagimsizlardan olmak üzere toplam 22 binden fazla aday yarisiyor.

Cezayir'de kayitli 24 milyondan fazla seçmen, Ulusal Halk Meclisinde kendisini temsil edecek 407 kisiyi seçmek üzere sandik basina gitti.

Cezayir'de yedinci parlamento seçimleri için sabah saatlerinde ülke genelindeki 13 bin seçim merkezinde 61 bin 543 sandikta oy verme islemi basladi.

Seçimleri yöneten Bagimsiz Ulusal Seçim Idaresi (ANIE), daha önce yaptigi açiklamada, oy verme islemi sirasinda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle maske ve sosyal mesafe kuralinin zorunlu oldugunu bildirdi.

Açiklamada, sandiklarin bulundugu bölümlere girecek kisilerin atesinin ölçülecegi, seçmenlere el temizleyici saglanacagi, giris ve çikislarin ayri kapilardan yapilacagi ve seçimle ilgili tüm mekanlarin yari kapasiteyle hizmet verecegi bilgisi paylasildi.

Parlamentonun alt kanadindaki 407 koltuk için 28 siyasi partiden 10 bin 468, bagimsizlardan 12 bin 86 olmak üzere seçimde 22 binden fazla aday yarisiyor.

Ülkede, yerel saatle 08.00'de baslayan oy verme islemi, 18.00'e kadar devam edecek.

Cezayir, 2019 yilinda Abdulaziz Buteflika'nin kitlesel halk protestolari karsisinda devrilmesinin ardindan Buteflika dönemindeki isimlerin tasfiyesi, Cumhurbaskanligi seçimi, yeni bir Anayasa gibi birçok degisimi pes pese yasadi.

Rejim, seçimlerle geçis sürecinin devam ettigi mesajini verirken, Buteflika'yi koltugundan eden lidersiz protesto hareketi seçimleri "kozmetik vitrin degisikligi" seklinde tanimlayarak boykot çagrisi yapiyor.

- Cezayir'de degisim beklentisi

Henüz birkaç ay önce kabul edilen yeni seçim sistemine, seçmenlerin aday listeleri arasindan istedikleri siralamayi seçebilecekleri "açik liste" seçim sistemi getirildi. Yeni uygulanmaya baslanan bu sistemle temsilin artirilmasi hedefleniyor.

Seçimlerle ilgili birçok düzenleme ve denetim de Içisleri Bakanligindan alinarak yeni Anayasa'yla kurulan Bagimsiz Ulusal Seçim Idaresine verildi. Yönetim bu adimla seçimlerin seffaf yürütülecegi mesajini veriyor.

Yeni yasa ayrica partilerin ve bagimsiz listelerin seçime katilabilmesi için gereken sartlari hafifletti. Bunun neticesinde aday sayisinda büyük artis oldu.

Ancak, söz konusu açik liste seçim sisteminin oylarin sayilmasini zorlastirabilecegi ve sonuçlarin açiklanma zamanini uzatabilecegi öngörülüyor.

- Yerlesik partilerin güç kaybetmesi bekleniyor

Uzmanlar, Mecliste bagimsizlarin da katildigi çok parçali bir yapinin sekillenmesini, rejim yanlisi yerlesik partilerin güç kaybetmesini ve Islami egilimli partilerin oylarini artirmasini bekliyor.

Rejimin getirdigi seçim sistemiyle belirli bir tarafin mutlak üstünlügüne müsaade etmeyecegini aktaran arastirmacilar, seçimin ardindan kurulacak koalisyon hükümetinin ülkenin gelecegine iliskin resmi belirginlestirecegini savunuyor.

Cezayir tarihinde bagimsizlikta oynadigi rol ve sonrasinda siyasetin merkezinde yer almasiyla öne çikan Ulusal Kurtulus Cephesi (UKC) ve yine rejimin partisi seklinde taninan Demokratik Ulusal Birlik (RND) gibi partilerin gerilemesi beklentiler arasinda.

Ancak bu partilerden ayrilan isimlerin kurdugu daha merkez partiler seklinde taninan Gelecek Cephesi, Yeni Nesil gibi partilerin bu seçimlerde varlik göstermesi de ihtimaller arasinda.

Cezayir'de öne çikmasi beklenen diger kanat da Islami egilimli partiler.

Cezayir'de bugüne kadar siyaset içinde yer alan ancak merkezi bir rol üstlenemeyen Islami kanadin öncü partisi Baris Toplumu Hareketi'nin (MSP), bu seçimlerde oylarini artirabilecegi aktariliyor.
Kaynak: AA