Avrupa Konseyi AIHM Kararlarini Uygulamayan Yunanistan'i Bir Kez Daha Uyardi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Bati Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlügüyle ilgili davalarin derhal karara baglanmasi çagrisinda bulundu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Yunanistan’i Bati Trakya Türk azinligina iliskin Avrupa Insan Haklari Mahkemesinin (AIHM) kararlarinin uygulanmasi ve örgütlenme özgürlügüyle ilgili davalarin derhal karara baglanmasi konusunda bir kez daha uyardi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinden yapilan açiklamada, AIHM kararlarini denetlemek üzere Fransa’nin Strazburg kentinde 7-9 Haziran tarihleri arasinda gerçeklestirilen toplantida Bati Trakya Türk toplumuna ait derneklerle ilgili “Bekir Usta davalari grubunun” yeniden incelendigi belirtilerek, Yunan makamlarinin Yunanistan’in Bati Trakya Türk azinligina karsi mahkum edildigi davalarda alinan kararlari uygulamadigi, derneklerin tescil ve kayit ile ilgili olumsuz kararlarin AIHM kararlari dogrultusunda tekrar incelenmesi yönündeki taleplerin ilkelere aykiri sekilde yerel mahkemelerce reddedildigi kaydedildi.

Toplantida kabul edilen geçici kararda, Komite’nin Yunanistan’in Insan Haklari Sözlesmesi'nin örgütlenme özgürlügüyle ilgili 11. maddesini ihlal ettigine karar verdigi not edilen açiklamada, “Bakanlar Komitesi, Yunanistan'i uzun süredir devam eden örgütlenme özgürlügü davalarini çözmeye siddetle çagiriyor.” ifadesine yer verildi.

Açiklamada, Yunanistan’in AIHM hükümlerine uyma yükümlülügü bulundugu vurgulanarak, "Bakanlar Komitesi, bu hafta kabul edilen geçici kararda, basvuranlarin sikayetlerinin, Avrupa Insan Haklari Mahkemesinin ilgili kararlarindan 13 yil sonra, Yunan mahkemeleri tarafindan esasina göre yeniden incelenmedigi konusundaki derin endisesini yinelemistir. Komite, Avrupa Insan Haklari Mahkemesi kararlarina uyma yükümlülügünün, iç hukuku yorumlarken yerel mahkemeler için de geçerli oldugunun altini çizdi.” degerlendirmesinde bulunuldu.

Bakanlar Komitesi açiklamasinda, “Bekir Usta ve Digerleri Dava Grubu" ile ilgili gelismelerin Komite’nin Eylül 2021’de gerçeklestirilecek toplantisinda yeniden incelenmeye alinmasinin kararlastirildigi da aktarildi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, daha önce de Bati Trakya'da Türk dernekleri ile ilgili açilan davalarda haksiz bulunan Yunanistan'a, AIHM kararlarini uygulama çagrisinda bulunmustu.

Yunanistan'in, Bati Trakya Türk azinliginca Avrupa Insan Haklari Mahkemesine basvurulan davalarda mahkum edildigi kararlari 13 yili askin süredir uygulamamasi azinlik temsilcileri tarafindan da tepkiye neden oluyor. Yunanistan, Bati Trakya'daki Türk azinlik tarafindan kurulan bazi dernekleri, Türklerin etnik azinlik oldugu görüsünü savunmak amaciyla kuruldugu iddiasiyla faaliyetlerine izin vermemis ve kapatmisti. AIHM ise Yunanistan'in Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi'nin toplanma ve örgütlenme özgürlügüne iliskin 11'inci maddesini ihlal ettigine hükmetmisti.

Mahkeme ayrica, derneklerin amaçlarinin ülkede etnik azinlik oldugu görüsünü savunmak olsa bile bunun demokratik toplum için tehdit olarak degerlendirilemeyecegi kanaatine varmisti. AIHM, "Iskeçe Türk Birligi" davasinda 2008'de, Hasan Bekir Usta ve arkadaslarinin açtigi dernekle ilgili davada da 2007'de Yunanistan'i mahkum etmisti. Davacilarin o dönemden bu yana AIHM kararlarinin uygulanmasina yönelik yaptigi iç hukuk basvurulari ise sonuçsuz kaliyor.
Kaynak: AA