Samsun'da Tarim Ve Hayvancilik Yeniden Sekilleniyor

SAMSUN – Samsun’da tarim ve hayvancilik alaninda faaliyette geçirilecek DOKAP destekli 8 proje ile tarim ve hayvancilikta boyut atlanacak.

Samsun'da Tarim Ve Hayvancilik Yeniden Sekilleniyor
Büyüksehir Belediye Haziran Ayi Komisyon Toplantisinda Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi’ni ilgilendiren ve içerisinde 8 projenin yer aldigi tarim ve hayvancilik maddesi komisyon üyelerinin tamaminin oy birligi ile kabul edilerek Samsun Büyüksehir Belediye Meclisine havale edildi. Ömer Halisdemir Toplanti Salonunda yapilan ve Meclis Baskanvekili Nihat Soguk’un baskanlik yaptigi komisyon toplantisinda üyeleri bilgilendiren Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskani Dr. Ali Korkmaz, tek tek tüm projeleri anlatti. Samsun’da tarim ve hayvanciligi yeniden sekillendirecek projeler muhalefet üyeleri dahil tüm komisyon üyelerinin begenisini topladi.

“Ari zehri tanitilarak, üretimi saglanacak”

Aricilik faaliyetleri kapsaminda ari zehrine önem vereceklerinin altini çizen Samsun Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskani Dr. Ali Korkmaz, “DOKAP ile karsilikli görüsme neticesinde 8 adet projemizin uygulanmasini ilk asamada kabul ettiler. Bunun için de ödenek konusunda anlasma saglandi. Bakanlik onayi sonrasinda projeler hayata geçirilecek. ‘Samsun Ilinde Sürdürülebilir Ariciligin Gelistirilmesi Projesi’ kapsaminda; aricilik ilimizde yapiliyor ancak bizim hedefimiz 100 tane ariciya polen, propolis gibi yeni ürünlerin üretim tekniklerini ögretmek ve yayginlastirmaktir. Ayrica bunun yaninda ilimizde ‘ari zehri’ üretimini tanitmak ve egitimini vermek amaciyla da bu projeyi yönetiyoruz. Böylece Samsun’da ilk defa resmi anlamda ari zehri tanitimi ilk defa yapilmis olacak. Bunun için toplam bütçemiz 868 bin TL. Belediyemizin katkisi ise yüzde 30 olacak sekilde 260 bin 400 TL olacak” dedi.



“Dagköy Baraji çevresindeki çiftçilere organik tarima tesvik edilecek”

Sulama havzalarinin korunmasi kapsamindaki proje hakkinda bilgi veren Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskani Dr. Ali Korkmaz, “Samsun Ili Dagköy Baraj Havzasi ve Çevresinin Korunmasi ile Organik Tarimin Gelistirilmesi projesi kapsaminda; önceden Çakmak Baraji Havzasinda (Samsun’a içme suyu saglayan baraj) çevresinde organik tarimin yayginlastirilarak yaklasik bin çiftçi destekleniyor, yaklasik 1 milyon kisinin su gereksinimi ise o barajdan gerçeklestiriliyordu. Onu korumayi hedefliyorduk. Simdi de Dagköy Baraji havzasindaki çiftçilerin zirai tarima yönlendirilerek organik tarim yapmalari ve böylece içme suyu havzasinin kimyasal kalintidan uzak tutulmasi ve korunmasi amaçlanmaktadir. Bu amaçla Dagköy etrafindaki çiftçilerimize biberiye, kusburnu, kekik, adaçayi, nane, ekinezya ve lavanta gibi bir takim tibbi ve aromatik bitki yetistiriciligi tesvik edilecek. Ayni zamanda organik gübre ve bitki takviyesi yapilarak içme suyu havzasinin korunmasini hedefliyoruz. Toplam bütçe bedeli 5 milyon 600 bin 500 TL. DOKAP katkisi ise 3 milyon 920 bin 350 TL olacak” diye konustu.



“30 kadin çiftçi 30 dekar alanda süs bitkisi yetistirecek”

Kadin çiftçilerin de desteklenecegini ifade eden Baskan Dr. Ali Korkmaz, “Kadin Eliyle Süs Bitkileri Üretimi Projesi kapsaminda; burada temel hedefimiz ilimizde mümkün oldugu kadar tarimsal üretimin üstünde farkindaligi arttirmak ve çesitliligi çogaltmaktir. Bu amaçla son yillarda ilimizde tibbi ve aromatik bitkilerin yaninda süs bitkileri yetistiriciligi yayginlasmaktadir. Bu kapsamda Atakum, Bafra, Çarsamba, 19 Mayis, Tekkeköy, Terme, Havza, Kavak ve Ladik ilçelerinde dis-iç mekanda süs bitkileri yetistiriciligi yapilacak. 30 kadin çiftçimiz proje kapsaminda desteklenecek. Birer dekar sera veya açik alan üretimi yapacak. Toplam 30 dekar alanda bu çalisma yürütülecek. Projenin toplam bedeli 3 milyon 202 bin 500 TL. DOKAP katkisi 1 milyon 907 bin 500 TL olacak” seklinde konustu.

Kaz tiridi yetistiriciligine de önem verildigine dikkat çeken Dr. Ali Korkmaz, “Yöresel tatlarin ön plana çikartilmasi ve yayginlastirilmasi kapsaminda Yöresel Tat Için Kaz Yetistiriciliginin Yayginlastirilmasi Projesi var. Burada 90 çiftçimize 50’ser adet civciv verilerek kaz yetistiriciligi yayginlastirilacak. Bunlara egitim de verilerek kaz yetistiriciligi hakkinda farkindalik ve altyapi olusturulacak. Toplam proje bedeli 460 bin TL. Belediyeye es finansman yükü ise 138 bin TL olacak” açiklamasinda bulundu.

“330 dekar alanda tibbi ve aromatik bitki yetistirilecek”

Özellikle pandemi döneminde tibbi ve aromatik bitkilerin büyük önem kazandigina vurgu yapan Ali Korkmaz, “Tibbi ve Aromatik Bitki Yetistiriciliginin Yayginlastirilmasi Projesi de var. Son yillarda pandeminin etkisiyle ülkemizde ve dünyada tibbi ve aromatik bitki tüketimi hizla artti. Bu baglamda Samsun’da bunu gelistirmek için 2021 yilinda oldugu gibi 2022 yilinda da kekik, nane, ekinezya, adaçayi ve salep gibi bitkilerin yetistirilmesinin artmasini hedefliyoruz. Bunun için de Asarcik, Alaçam, Havza, Kavak, Ladik, Tekkeköy, Vezirköprü, Yakakent, Ilkadim ve Çarsamba ilçelerinde 330 dekar alanda 90 çiftçi ile bu çalisma yürütülecek. Toplam bütçe bedeli 3 milyon 825 bin TL olup, DOKAP katkisi 2 milyon 677 bin 500 TL olacak” ifadelerini kullandi.

“Vezirköprü’ye ‘Süpürge Evi’ yapilacak süpürgeler Sakarya yerine Samsun’da Türkiye’ye dagilacak”

Geleneksel el süpürgesi konusunda üretimin Samsun’a çekilecegini belirten Dr. Korkmaz, sunlari söyledi:

Vezirköprü Süpürge Evi Projesi de var. Bana göre bütçesi küçük ama etkisi büyük bir proje olacak. Samsun’da süpürge otu bitkisinin üretimi Vezirköprü’de yaygin olmakla birlikte süpürge yapimi için bu otlarimiz Sakarya tarafina gidiyor. Orada makinali üretim ile süpürgeye dönüsüp Türkiye’ye satiliyor. Biz de bu proje ile Samsun’da makinali süpürge yapmayi düsünüyoruz. Süpürge otunun Vezirköprü’de sürekli yetistirildigi için acaba orada cografi isaret belgesini alabilir miyiz diye düsüncemiz de var. Çünkü bazi mahallelerde uzun yillardir yetistiriliyor. Süpürge darisi diye nitelendirilen bu bitki Incesu Mahallesi basta olmak üzere Karli, Narlisaray, Dikkaya ve çevre mahallelerinde su anda bile yetistirilmekte. Yapacagimiz proje ile o bölgede hediyelik ve gündelik kullanim amaçli süpürgeleri makinali sistem ile üretip, üretim artisi saglamak istiyoruz. Bu sene bu farkindaligi olusturabilirsek sonraki dönemlerde farkli desteklemelere devam edecegiz. Hatta DOKAP bu konuda ekim ve dikimini de daha bilimsel kosullar konusunda makine eklememizi de söyledi.

Biz de ekledik. Toplam proje bedelimiz 600 bin TL, es finansmani ise 180 bin TL.”

“Malak yavrularinin ölümü ve ulusal kayip azaltilacak”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in da üstünde durdugu manda yetistiriciligi konusunda da çalisma yürüttüklerini söyleyen Korkmaz, “DOKAP çalismasi kapsaminda bizden Malak (manda yavrusu) Yetistirme Kosullarini Iyilestirme Projesi talep edildi. Son yillarda manda yetistiriciligi ve manda ürünlerinin yayginlastirilmasi kapsaminda birçok çalisma yapildi. Ilimizde mandanin dogal kosullarda yetismesi kosuluna bagli olarak ölümler artmakta, ölüm sonucunda da ulusal kayiplar olmaktadir. Bunu engellemek için malaklarin asilanmasi, malak kulübeleri ve üretimin arttirilmasi konusunda bir çalisma yürütülüyor. Yaklasik 2 bin 500 malaga yönelik olarak düsünüyoruz. 1 milyon 250 bin TL toplam bedeli olan projenin es finansmani 375 bin TL. DOKAP 875 bin TL destek veriyor” dedi.



“Kararköy’de bugday disi ürünler de yetistirilecek”

Vezirköprü Karaköy Sulama Projesi ile bölgedeki tarimsal üretim çesitliliginin çogalacagini müjdeleyen Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskani Dr. Ali Korkmaz sunlari söyledi:

Vezirköprü Karaköy Sulama Projesi de önemli bir proje. Normalde burada sulama sistemi var ama ancak açik sistem oldugu için yillar içerisinde artik bir takim sikintilar yasaniyor. Buna bagli olarak da o bölgede yaklasik 594 dekar arazide bugday türü ürünler yetistiriliyor. Eger sulama sistemi kapali sisteme dönüstürülürse basinçli sulama sistemi ile yagmurlama ve damlama ile o bölgedeki ürün deseninin bugdaydan nohut, fasulye gibi katma degeri daha yüksek olan ürünlere yönelecegi ve ürün çesitliliginin artacagi hesaplandi. Yapilan ekonomik analizlerde de bunlar masamizda mevcut. Proje bedeli 3 milyon 14 bin 210 TL olup, projenin yüzde 10’u belediyemiz tarafindan karsilanacaktir.”

Samsun Büyüksehir Belediyesi komisyon toplantisinda görüsülen maddeler, mecliste ele alinacak.
Kaynak: İHA