'Osmanli Mirasi' Safranbolu 46 Yildir Özenle Korunuyor

Türkiye'deki yaklasik 50 bin kültür ve tabiat varliginin 1125'ini bünyesinde barindiran ve 12 Haziran 1975'te alinan kararla kent ölçeginde korunmaya baslanan Karabük'ün Safranbolu ilçesi, dünyanin 'en iyi korunan ilk 20 kenti' arasinda yer aliyor Arastirmaciyazar Aytekin Aytekin: 'Safranbolu, içinden bütün Türkiye'nin aktigi bir kültür nehridir. Bütün tarihi kentlere esin kaynagi olmustur. Safranbolu'daki bu bütüncül koruma, ilçeyi UNESCO Dünya Miras Listesi'ne tasiyan en önemli seçici etmen diyebiliriz'

AHMET ÖZLER - Karabük'ün Safranbolu ilçesinde 18. ve 19. yüzyil ile 20. yüzyil baslarinda insa edilen aralarinda konak, han, hamam, cami, çesme ve köprülerin de bulundugu tarihi-kültürel yapilar, 46 yil önce alinan "koruma" karariyla aslina uygun yasatilarak gelecek kusaklara aktariliyor.

Türkiye'deki yaklasik 50 bin kültür ve tabiat varliginin 1125'ini bünyesinde bulunduran Safranbolu, dönemin belediye meclisi tarafindan 12 Haziran 1975'te alinan kararla kent ölçeginde korunmaya baslandi.

Bu karar üzerine yapilan çalismalar neticesinde Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan 8 Ekim 1976'da "Tarihsel ve Dogal Sit Alani" ilan edilen Safranbolu'da bulunan somut miras üzerinde yogun bir restorasyon çalismasi baslatildi.

- Tarihi ilçe, misafirlerini "zamanda yolculuga" çikariyor

Korumadaki çabalar neticesinde UNESCO'nun da dikkatini çekerek 17 Aralik 1994'te Dünya Miras Listesi'ne "Safranbolu Sehri" adiyla alinan tarihi ilçe, dünyanin "en iyi korunan ilk 20 kenti" arasina girmeyi de basardi.

Osmanli'nin sehir hayatini ve kültürünü günümüze kadar aktarmayi basarmasiyla "açik hava müzesi", "korumanin baskenti" ve "Osmanli'nin parmak izi" gibi unvanlarla da anilan Safranbolu, yilda 1 milyonun üstünde yerli ve yabanci turiste ev sahipligi yapiyor.

Kazasker Cinci Hoca, Sadrazam Izzet Mehmet Pasa, Kaptan-i Derya Salih Pasa, Köprülü Mehmet Pasa gibi isimlerin yaptirdigi kültürel zenginliklerle misafirlerine adeta "zamanda yolculuk" yaptiran Safranbolu, koruma kararinin alinisinin 46'nci yilini kutluyor.

- "Safranbolu, içinden bütün Türkiye'nin aktigi bir kültür nehridir"

Safranbolu üzerine çalismalar yapan ve tarihi ilçeyle ilgili çok sayida kitabi bulunan arastirmaci-yazar Aytekin Aytekin, AA muhabirine, 1975'te alinan kent ölçeginde koruma karariyla Safranbolu'nun yazgisinin degistigini söyledi.

Safranbolu'daki kültürel ve dogal zenginlikten yeteri kadar haberdar olunmadigi yillarda alinan koruma karariyla artik ilçede gelisi güzel onarim ve yapilasmaya izin verilmedigini anlatan Aytekin, "Anadolu'daki küçük bir kentte baslatilan kivilcim, Türkiye'de büyük bir ivme kazanarak tarihi mirasin korunmasi, gelecege tasinmasi ve bunun bir milli deger olarak gelecek nesillere aktarilmasi konusunda duyarlilik olusmasinda öncülük yapmistir. Dönemin Belediye Baskani Kiziltan Ulukavak ve bugün 18'i aramizdan ayrilan 21 belediye meclis üyesine tesekkür ediyoruz." diye konustu.

Aytekin, Türkiye'de korumacilik adimlarinin Safranbolu'da alinan kararla atildigini belirterek, söyle devam etti:

"Bu alanda Safranbolu'yu öncü bir sehir olarak söyleyebiliriz. Safranbolu, han, hamam, cami, mescit gibi eserlerin bir bütün halinde korunmasiyla ünlenmistir. Safranbolu, içinden bütün Türkiye'nin aktigi bir kültür nehridir. Bütün tarihi kentlere esin kaynagi olmustur. Safranbolu'daki bu bütüncül koruma, ilçeyi UNESCO Dünya Miras Listesi'ne tasiyan en önemli seçici etmen diyebiliriz."

Safranbolu Turizm Isletmecileri Dernegi Baskani Sebnem Urgancioglu Ergüder de korumanin 46. yilini kutladiklarini, dünyada en iyi korunan ilk 20 kentten biri olmanin Safranbolu turizmini gelistiren en önemli etken oldugunu kaydetti.

Ilçenin bozulmadan bu günlere tasindigina isaret eden Ergüder, "Safranbolu'ya, 'zamanin durdugu sehir' diyorsak bunun 1975'te alinan kararla büyük ilgisi oldugunu düsünüyorum. Böyle bir sehirde yasamaktan gurur duyuyorum." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA