Muhtara, Çürük Ve Yikilmis Okul Binasini 'Tamir Et' Dediler

Kastamonu’nun Inebolu ilçesine bagli Göçkün köyünde uzun yillardir atil vaziyette bulunan çürümüs okul binasinin yikilarak yerine köy konagi yapmak isteyen köylüler, yikim izni yerine ‘tamir edilebilir’ seklinde izin çikmasina tepki gösterdi.

Muhtara, Çürük Ve Yikilmis Okul Binasini 'Tamir Et' Dediler
Kastamonu’nun Inebolu ilçesine bagli Göçkün köyünde uzun yillardir atil vaziyette bulunan okul binasi, islevini tamamen kaybederek kullanilamaz hale geldi. Duvarlari, tavani ve tabani çatlayan, çürük ve her an yikilma tehlikesi bulunan okul binasini degerlendirmek isteyen Göçkün Köyü sakinleri, Inebolu Kaymakamligina okul binasinin yikilarak yerine köy konagi yapmak istedikleri yönünde dilekçe verdi. Verilen dilekçeye gelen cevap karsisinda büyük saskinlik yasayan köylüler, binaya yikim izninin verilmedigini yerine serh konularak sadece tamir edilmesine onay çiktigini belirttiler. Binanin her an yikilma tehlikesi bulundugu için tehlikede arz ettigini söyleyen köylüler, serh kararinin kaldirilarak okul binasi yerine kamuya hizmet etmesi amaçlanan köy konaginin yapilmasi noktasinda çagrida bulundu.

“Çürümüs okulu tamir ederek köy konagi yapmamizi istiyorlar”

Göçkün Köyü Ilkokulu’nun yillar önce bosaltilarak uzun yillardir atil durumda oldugunu ve tavani, tabani ve duvarlarinin çürüdügünü söyleyen Göçkün Köyü Muhtari Ersin Codur, çürümüs ve islevini yitirmis okul binasi yerine köy konagi yapmak istediklerini kaydetti.

"Bu sekilde yapilsa dahi hiçbir ise yaramayacak"

Tabani patlamis, duvarlari ve tavani tamamen çürümüs köy okulunun tamir edilmesi serhiyle muhtarliga verildigini anlatan Göçkün Köyü Muhtari Ersin Codur, “Serh yazisinin kaldirilmasi için defalarca dilekçe verdik. Çürük binanin tamir edilecek yeri kalmadigini, bu sekilde yapilsa dahi hiçbir ise yaramayacagini ve tehlike arz edecegini, serh yazisi kaldirilirsa okul binasi yerine köy konagi yapmak istedigimizi söyledik. Fakat su ana kadar olumlu hiçbir cevap alamadik” dedi.



Tamir izni çikti

Göçkün Köyü Ilkokulu’nun çok eski ve yillardir kullanilmadigina dikkat çeken Codur, “Tamamen çürümüs. Tabani patlamis, tavani çürümüs, duvarlari tasimaz durumda. Köyümüz 500’ün üzerinde nüfusu olan, göç yasanmamis, ilçemizin en kalabalik köylerinden bir tanesi. Ögrencilerimiz 500 metre yukaridaki 9 Haziran Ilk ve Ortaokuluna gidiyor. Köyümüze gelen doktorlar kadinlarimizi camide muayene ediyorlar. Mülki amirlerimiz bürokratlarimiz gelse onlari agirlayacak bir konagimiz yok. Bir ailenin evi yansa, yikilsa kalacak yeri yok. Buraya köy konagi yapmak istiyoruz. Yaptigimiz girisimler sonucu 22 Ocak 2020 tarihinde valilik oluru ile burasi köyün ortak giderleri için geçici olarak köye tahsis edildi. Daha sonra yapilan incelemede binaya çürük raporu verildi.

Buraya eski okulu yikip köyümüzün ihtiyaci olan ve köyümüze hizmet edecek sekilde yeni bir konak yapmak istedigimizi, binalarin tamamen çürüdügünü gösteren fotograflarla birlikte basvuru yaptik. Ancak binada tamir yapabilirsin, degisiklik yapamazsin ve burayi yikamazsin seklinde serh yazisi koydular” diye konustu.



Köy konagi yapmak için destek bekliyorlar

Tamamen çürümüs bir okul binasinin yikilarak topluma ve köye kazandirilmasi için yetkilerden serh yazisinin kaldirilmasini beklediklerini belirten Muhtar Ersin Codur, köylerine ait herkesin gelebilecegi, ihtiyaç halinde konaklayabilecegi, içinde kütüphanesi olan, tarimsal veya her türlü toplanti yapilabilecek, veterinerlerin bilgi verebilecegi, doktorlarin muayene yapabilecegi çok amaçli bir köy konagi yapmak istediklerini kaydetti.

Kaynak: İHA