Milli Egitim Bakani Selçuk, 'Anadolu Masallari Eskisehir Masal Evi'nin Açilisini Yapti Açiklamasi

'Asil amacimiz, tüm anne ve babalarin bu sertifikayi (masal anlaticiligi sertifikasi) alabilmesi, tüm ebeveynlerin, çocuklarinin kulaklarina Anadolu masallarini üfleyebilmesi'.

Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk, tüm anne ve babalarin masal anlaticiligi sertifikasini alabilmesini, ebeveynlerin çocuklarinin kulaklarina Anadolu masallarini üfleyebilmesini amaçladiklarini bildirdi.

Selçuk, Eskisehir Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde olusturulan "Anadolu Masallari Eskisehir Masal Evi"nin açilisinda yaptigi konusmada, Türk kültüründe masallarin önemini vurguladi. Masalin bir ufuk turu, çocuklarin hayallerini besleyebilecekleri bir ortam oldugunu dile getiren Selçuk, bundan dolayi Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu ile Anadolu Masallari Projesi'ni baslattiklarini söyledi.

Eskisehir'deki gibi masal evlerinin yüzlercesini açmayi temenni eden Selçuk, "Biz masali bu ülkenin, tarihinin kilcal damarlarindan gelmis olan sesleri, kokulari, sözleri tasiyici öge olarak görüyoruz. Rahmetli babaannemin bir sözü vardi, 'Ot, kökü üstünde biter' derdi. Yani kendi kökümüzün üstünde yeserebilmemiz için masallara ihtiyacimiz var." dedi.

- Yaklasik 300 bin ögretmene sertifika verildi

Selçuk, proje kapsaminda 300 bine yakin ögretmenin sertifikalandirildigini anlatti. Ögretmenlerin branslarinin farkliliginin masal dilinde önemsiz oldugunu ifade eden Selçuk, söyle konustu:

"Siniflarinda branslari ne olursa olsun, derslerini masal tadinda anlatmaya yol almis oluyorlar. Onlar, masallarla Türk kültürünün tasiyici noktasinda hizmetçisi oluyorlar. Bütün bunlar bizim için sevinç dolu kelimeler. Asil amacimiz, tüm anne ve babalarin bu sertifikayi alabilmesi, tüm ebeveynlerin, çocuklarinin kulaklarina Anadolu masallarini üfleyebilmesi. Birlikteligi yesertmeleri, beraberligi bu toplumun tarihiyle, gelecegiyle, simdisiyle ortaya koyabilmeleri çok önemli. Yine babaannemin bir sözünü söylemek istiyorum. Derdi ki 'Dudak bir denildiginde bir olur, yad olur.' Dolayisiyla 'bir' demeye ihtiyacimiz var. Masal tam da bunun güzel bir vasitasi. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum."

Eskisehir Masal Evi'nin açilisini yapan Selçuk ve beraberindekiler, ögrencilerin hazirladigi gösterileri izledi.
Kaynak: AA