Mali'de Darbe Sonrasi Yeni Hükümet Kuruldu

Mali'de 24 Mayis'taki askeri darbenin ardindan yeni hükümet kuruldu.

Cumhurbaskani Assimi Goita ve Basbakan Choguel Maiga imzali kararnamede, yeni hükümette yer alacak 3 bakan yardimcisi ve 25 bakanin isimleri paylasildi.

Temmuz 2020'deki darbe sonrasi kurulan geçis hükümetinde de yer alan bazi isimler yeniden listeye girerken kilit bakanliklara askerlerin getirilmesi ise dikkati çekti.

Buna göre, bir önceki darbenin arkasindaki isimlerden Albay Sadio Camara Savunma Bakanligina, daha önce de ayni görevde bulunan Yarbay Daoud Aly Mohammedine yine Güvenlik Bakanligina getirildi.

Temmuz 2020'deki darbe sonrasinda kurulan askeri cunta Halkin Kurtulusu Ulusal Konseyi'nin (CNSP) Sözcüsü Ismael Wague da bir önceki hükümette bulundugu Ulusal Uzlasma Bakanligindaki yerini korudu.

Listede diger dikkati çeken isim ise Temmuz 2020'de devrilen Cumhurbaskani Ibrahim Boubacar Keita döneminde Disisleri Bakanligi yapan ve yeni hükümette tekrar bu göreve getirilen Abdoulaye Diop oldu.

Keita'nin istifasi için eylemler yapan M5-RFP isimli muhalefet platformunun Stratejik Komite üyesi Ibrahim Ikassa Maiga da Reform Bakanligina getirildi.

Basbakan Maiga da M5-RFP'nin öne çikan isimleri arasinda yer aliyordu.

- 9 ayda ikinci darbe

Agustos 2020'deki darbenin de arkasindaki isim olan Albay Goita, 24 Mayis'taki kabine degisikliginin usullere uygun olmadigi gerekçesiyle Cumhurbaskani Bah Ndaw ve Basbakan Moctar Ouane'nin de aralarinda bulundugu çok sayida üst düzey yetkilinin gözaltina alinmasi emrini vermisti.

Ndaw ve Ouane, 27 Mayis'a kadar bir önceki darbeyle devrilen Cumhurbaskani Keita'nin da tutuldugu Kati kislasinda alikonulmus, akabinde ev hapsinde tutulmaya baslanmisti.

Goita ise 7 Haziran'da düzenlenen resmi törenle yemin ederek Cumhurbaskanligi görevine resmen baslamis, basbakanlik görevine de Maiga'yi getirmisti.

Kaynak: AA