Kocaeli Sanayi Odasi Baskani Zeytinoglu, Sanayi Üretim Endeksi Sonuçlarini Degerlendirdi Açiklamasi

'Sanayi üretimi, pandemi öncesi dönemin üzerinde. Bu artisi degerli buluyoruz 'Mevsim ve takvim etkisinden arindirilmis sanayi üretimine baktigimizda, hemen hemen tüm alt kalemlerde endeksin 2019 ve 2018 yillarinin da üzerinde oldugunu görüyoruz. Bunu memnuniyetle karsiliyoruz'

Kocaeli Sanayi Odasi (KSO) Yönetim Kurulu Baskani Ayhan Zeytinoglu, sanayi üretiminin, salgin öncesi dönemin üzerinde oldugunu belirterek, bu artisi degerli bulduklarini bildirdi.

Zeytinoglu, yaptigi yazili açiklamada, TÜIK tarafindan açiklanan nisan ayi sanayi üretim endeksine sonuçlarini degerlendirdi.

Sanayi üretimin nisanda aylik yüzde 0,9 daraldigina, yillik yüzde 66 arttigina isaret eden Zeytinoglu, yillik gerçeklesen yüzde 66'lik güçlü yükselisin, geçen yil nisan ayinda salgin nedeniyle yasanan en büyük daralmadan kaynaklanan baz etkisiyle oldugunu bildiklerini vurguladi.

Zeytinoglu, taban seviyeden gelen büyümeyi gösterdigi için geçen yildan ziyade üretimde salgin etkisi olmayan 2019 ve 2018 yillarina göre gerçeklesen artislari çok degerli bulduklarini belirterek, sunlari kaydetti:

"Sanayi üretimi, pandemi öncesi dönemin üzerinde. Bu artisi degerli buluyoruz. Mevsim ve takvim etkisinden arindirilmis sanayi üretimine baktigimizda hemen hemen tüm alt kalemlerde endeksin 2019 ve 2018 yillarinin da üzerinde oldugunu görüyoruz. Bunu memnuniyetle karsiliyoruz."

Aylik bazda ufak da olsa gerileme olmasina ragmen yüksek teknolojili ürünlerdeki artisa dikkati çeken Zeytinoglu, "Aylik bazda baktigimizda sanayi üretiminde yüzde 0,9'luk ufak bir gerileme var ancak yüksek teknolojili ürünler üretimindeki yüzde 12,5'lik artisi çok olumlu degerlendiriyoruz. Bunun yaninda, sermaye mallari ve enerji kalemleri de aylik bazda artis gerçeklesen alt kalemler olarak karsimiza çikiyor. Sermaye mallarinda aylik artis yüzde 2,1 enerjide ise yüzde 0,4." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA