Fetih Müzesi'nde 3. Murad Dönemi

Osmangazi Belediyesi tarafindan bu yil 17’ncisi tertip edilen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nin Fethi Senlikleri çerçevesinde “Minyatür Eserlerde Sultan 3. Murad ve Divan Sergisi” ile “3. Murad Dönemi Sempozyumu” gerçeklestirildi.

Fetih Müzesi'nde 3. Murad Dönemi
Osmangazi Belediyesi, 17 yildir geleneksel olarak düzenledigi ve Nisan ayi boyunca Bursa’ya bayram havasi yasattigi ‘Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nin Fethi Senlikleri’nde bu yil korona virüs salgini sebebiyle fetih yürüyüsü, köy kinasi ve dügünü, Uluslararasi Tarihi Kent Kosusu, rahvan atlari yarisi gibi alisilagelmis faaliyetlere ara verdi. Bu yil senliklerde pandemi kurallari çerçevesinde faaliyetler düzenleyen Osmangazi Belediyesi, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçeklestirdigi Minyatür Eserlerde Sultan 3. Murad ve Divan Sergisi ile 3. Murad Dönemi Sempozyumu ile fetih coskusunu Bursalilara yasatti.

Osmangazi Belediyesi ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Baskanligi isbirliginde olusturulan Minyatür Eserlerde Sultan 3. Murad ve Divan Sergisi’nde, çesitli kütüphane ve müze koleksiyonlarinda bulunan Sultan 3. Murad devrine ait eserlerin dijital görüntülerinden olusturulan 80 eser yer aliyor. Sergi, edebî, tarihî eserlerde yasayan tezhip ve minyatürlerimizin kültürel mirasimizdaki yerini gözler önüne seriyor.

Serginin açilis konusmasini yapan Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, “Her yil geleneksel olarak düzenledigimiz Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nin Fethi Senlikleri’ni geçen yil korona virüs salgini sebebiyle düzenleyemedik. Bu yil ise diger yillardan farkli olarak pandemi kurallari çerçevesinde düzenledigimiz faaliyetler ile vatandaslarimiz fetih coskusunu yasatiyoruz. Bu yilki etkinliklerimiz daha çok sergi açilislari ve sempozyumlar seklinde oldu. Bugün açilisini yaptigimiz Minyatür Eserlerde Sultan 3. Murad ve Divan Sergisi ile 3. Murad Dönemi Sempozyumu, senliklerin en önemli ayagi. Sergilerimiz ve sempozyumlarimiz devam edecek. Normallesme süreci ile birlikte kültürel etkinliklerimizi arttiracagiz. Düzenledigimiz sempozyumlarin en önemli noktasi da, ele alinan ve aktarilan birbirinden önemli konular ile bilgileri kitap hâline getiriyor olmamiz. Bu kitaplar, geçmisi bugüne, bugünü de gelecege tasima adina önem tasiyor. Bizleri yalniz birakmayan degerli akademisyenlerimize ve hocalarimiza tesekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Melek Genç Boyaci da, “Böyle önemli bir mekanda böyle güzel bir sergiyi vatandaslarimizla bulusturuyor olmaktan dolayi mutluluk duyuyorum. Bu sergi, ata yadigari eserlerimizin tezhip, minyatür açisindan ne kadar muhtesem oldugunu gözler önüne sermektedir” diye konustu.

Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, konusmalarin ardindan Melek Genç Boyaci’ya plaket takdim etti.

Minyatür Eserlerde Sultan 3. Murad ve Divan Sergisi’ni gezerek eserleri inceleyen Baskan Dündar, daha sonra Sultan 3. Murad Dönemi Sempozyumu’na katildi.

Sempozyumun açilisinda konusan Baskan Dündar, “Birbirinden kiymetli sergilerin yani sira çesitli sempozyumlara ev sahipligi yapiyoruz. Bugün, ilk sempozyumumuzda ‘Sultan 3. Murad Dönemi ve Bursa’ konusunu ele aliyoruz. Sahip oldugumuz kültürel zenginligi daha yakindan tanima firsati buluyor, bu toplantilarda ortaya çikan sunumlari kitaplastirarak bilim dünyasina kazandiriyoruz” dedi.

Bunun yani sira Baskan Dündar, önümüzdeki günlerde ‘Uluslararasi Orhon Kitâbeleri ve Türk- Mogol Iliskileri Sempozyumu’ ile ‘9. Uluslararasi Altay Topluluklari Sempozyumu’ düzenleyeceklerini söyledi.



Sempozyumun açilis paneli, Prof. Dr. Cafer Çiftçi baskanliginda gerçeklesti. Prof. Dr. Mehmet Ipsirli ‘Sultan 3. Murad Devrinin Ilim ve Kültür Hayati’, Prof. Dr. Nevin Özkan ‘3. Murad Dönemine Iliskin Modena ve Padova Sehirlerindeki Bazi Arsiv Belgeleri’, Prof. Dr. Yusuf Oguzoglu ise ‘Sultan 3. Murad Döneminde Celâlî Olaylarinin Ayak Sesleri’ konularinda bilgiler verdi.

Fetih Müzesi’nin Osmangazi ve Orhangazi salonlarinda iki gün sürecek sempozyumda birbirinden degerli akademisyenler, 3. Murad Dönemi ve Bursa konusunda tebligler sunacak.
Kaynak: İHA