Dünyada Gida Israfinin Boyutunu Ortaya Koyan Sergi KTSM'de

Kale Grubu Baskani ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay:'Geçtigimiz günlerde insanlarin kendi dünyalarindan baslatacagi küçük degisimlerin birleserek büyük dönüsüm getirecegine iliskin inancimizla 'Iyi Bak Dünyana' hareketini baslattik. Bu sergiyi, vicdanli ekosistemler üretmeye yönelik bu hareketimizin bir yansimasi olarak görüyoruz'Tarim ve Orman Bakanligi Avrupa Birligi ve Dis Iliskiler Genel Müdürü Aylin Çaglayan Özcan:'Pandemi nedeniyle neredeyse tamamen dijital platformlarda ilk bir yilini geride biraktigimiz Gidani Koru Sofrana Sahip Çik Kampanyamiz, bir senede 21 milyon kisiye ulasti. Tüketici düzeyinde güçlü bir farkindalik olusturduk'

Tarim ve Orman Bakanligi ile Kale Grubu, gida israfi sorununa dikkati çekerken, evlerin mutfaginda baslayacak mikro degisimlerin getirecegi makro etkiyi tetiklemek amaciyla Avusturyali sanatçi Klaus Pichler'in "Çöpe Atilmak Için Yetistirilmis (Grown for a Bin)" sergisini Istanbul'a getirdi.

Dünyanin dört bir yaninda üretilen önemli miktarda gidanin sofralara gelemedigine dikkati çeken sergi, 30 Eylül'e kadar Karaköy'deki Kale Tasarim ve Sanat Merkezi’nde (KTSM) ziyaret edilebilecek.

Küresel sorunlarin basinda gelen gida kaybi ve israfi hakkinda kamuoyunda farkindalik ve anlayis olusmasini saglamak amaciyla ‘Gidani Koru Sofrana Sahip Çik’ kampanyasini yürüten Tarim ve Orman Bakanligi ile dünyamiza iyi bakan sorumlu ürünleriyle yasam alanlarina anlam katan Kale Grubu, evlerin mutfaginda baslayacak mikro degisimlerin getirecegi makro etkiyi tetiklemek hedefiyle çarpici bir projeye imza atti.

Bu kapsamda, Avusturyali sanatçi Klaus Pichler'in, üretilen önemli miktarda gidanin sofralara gelemedigine dikkat çekmek amaciyla fotografladigi 32 eserinden olusan "Çöpe Atilmak Için Yetistirilmis (Grown for a Bin)" fotograf sergisinin Türkiye'de ilk duragi Istanbul oldu. Gida israfi sorununa dikkat çekerken kültürel çesitlilik odaginda tüketici aliskanliklarinin nedenlerine de isik tutmayi amaçlayan sergi, 30 Eylül’e kadar Karaköy’deki Kale Tasarim ve Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.

Serginin açilisi, Kale Grubu Baskani ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay ve Tarim ve Orman Bakanligi Avrupa Birligi ve Dis Iliskiler Genel Müdürü Aylin Çaglayan Özcan tarafindan yapildi.

- "Gida israfina çok paydasli bir çözüm bulma arayisindayiz"

Salgin sartlari nedeniyle hibrit etkinlik olarak düzenlenen açilista konusan Kale Grubu Baskani ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, dünyanin sanat ve tasarimla daha iyi bir yer olacagina inandiklarini ve bu farkindaligi KTSM'de hayata geçen projelere yansitmaya devam ettiklerini belirtti.

Okyay, KTSM'nin, önemli bir küresel sorun olan gida israfi konusunu, bir sanatçinin gözünden ezber bozan bir sekilde tartismaya açan bu sergiye ev sahipligi yapmasindan büyük mutluluk duyduklarini belirterek, sözlerini su sekilde sürdürdü:

"Kale Grubu olarak, geçtigimiz günlerde insanlarin kendi dünyalarindan baslatacagi küçük degisimlerin birleserek büyük dönüsüm getirecegine iliskin inancimizla 'Iyi Bak Dünyana' hareketini baslattik. Bu sergiyi, vicdanli ekosistemler üretmeye yönelik bu hareketimizin bir yansimasi olarak görüyoruz. Sanatin gücü kadar; kamu, özel sektör ve STK güç birligini ayni potada harmanlayan bu projeye büyük deger veriyoruz. Herkes kendi etki alaninda elinden gelenin en iyisini yapmak için, kaynaklarini ve uzmanligini birlestirdi. Gida israfi gibi küresel bir soruna karsi güç birligiyle çok paydasli bir çözüm bulma ve topluma yayma arayisindayiz."

Gida israfina karsi herkesin duyarli olmasi gerektigine dikkati çeken Okyay, sunlari kaydetti:

"Küresel açlik bu kadar artmisken ve bu soruna neden olanlar en az sorumluluk sahibi iken, is dünyasina da çagrida bulunmak istiyorum. Herkes kendi evinde, sektöründe, faaliyet alaninda tedarik zincirinde bu konuya el atsin.Sergimiz, 30 Eylül'e kadar KTSM’de ziyarete açik olacak. Lütfen gelin, bu sergiyi gezin, kendinize ögreniler çikarin. Çevrenize yayin. Gida israfi üzerine daha fazla düsünüp bunu kendi hayatinizdan baslayarak uygulamaya baslayin. Herkesle gidaya iyi bakmanin yollarini tartisin. Biz de bu tartismaya zemin hazirlayalim."

- "Gidani Koru Sofrana Sahip Çik Kampanyamiz, bir senede 21 milyon kisiye ulasti"

Tarim ve Orman Bakanligi Avrupa Birligi ve Dis Iliskiler Genel Müdürü Aylin Çaglayan Özcan da programda yaptigi konusmada sunlari kaydetti:

"Pandemi nedeniyle neredeyse tamamen dijital platformlarda ilk bir yilini geride biraktigimiz Gidani Koru Sofrana Sahip Çik Kampanyamiz, bir senede 21 milyon kisiye ulasti. Tüketici düzeyinde güçlü bir farkindalik olusturduk. Gerçeklestirdigimiz anket çalismasinin sonuçlarina göre de ülkemizde her dört kisiden birinin kampanyamizi duydugunu tespit ettik. Ancak hiç durmadan çalismalarimiza devam etmemiz gerekiyor. Bakanligimizin bütün plan ve programlari Birlesmis Milletler Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarinin (SKA) 6'sina dogrudan, 6'sina da dolayli yoldan hizmet ediyor. Gidani Koru Sofrana Sahip Çik Kampanyamiz ise 'Açliga Son' ve 'Sorumlu Üretim ve Tüketim' SKA’larini kapsamaktadir."

Açilis konusmalarinin ardindan Beslenme Uzmani ve Sürdürülebilir Yasam Aktivisti Dilara Koçak'in moderatörlügünde 'Gida Israfi: Herkese Görev Düsüyor' baslikli bir de panel düzenlendi. Tarim ve Orman Bakanligi Avrupa Birligi ve Dis Iliskiler Genel Müdür Yardimcisi Ahmet Volkan Güngören, Sabri Ülker Vakfi Genel Müdürü Begüm Mutus ve IDEMA Kurucu Ortagi Ali Ercan Özgür’ün katildigi panelde gida kaybi ve israfinin önlenmesi konusunda farkli kesimlerin üzerine düsen sorumluluklar hakkinda görüs ve öneriler paylasildi.

- "Çöpe Atilmak Için Yetistirilmis (Grown for a Bin)" fotograf sergisi hakkinda

"Çöpe Atilmak Için Yetistirilmis (Grown for a Bin)" fotograf serisinin basligi, üretilen önemli miktarda gidanin sofralara gelemedigine dikkati çekiyor. Fotograflarda, çürüme süreci baslamis ve artik yenilemeyecek durumda olan gidalar gösteriliyor. Fotograflanan gidalarin tamami, dünyanin dört bir yanindan getirilip süpermarketlerde satisa çikarilan ürünlerden olusuyor.
Kaynak: AA