Bingöl'de Kabul Edilen 18 Projeyle 530 Dekar Alan Sulanacak

Bingöl’de Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi kapsaminda 18 projenin kabul edildigi belirtilerek, 530 dekar alanin sulanacagi kaydedildi.

Bingöl'de Kabul Edilen 18 Projeyle 530 Dekar Alan Sulanacak
Kirsal Kalkinma Yatirimlarinin Desteklenmesi Programi (KKYDP) Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Kapsaminda, Bingöl’de 18 projenin kabul edildigi belirtildi.

Projeler hakkinda bilgi veren Tarim ve Orman Il Müdürü Burhan Bahadir, “Bingöl’de ilk olarak 2010 yilinda 6. Etap kapsaminda proje basvurusu alinmistir. Ilk yillarda çok fazla talep görmeyen sulama projeleri, basinçli sulamanin faydalarinin anlasilmasi, su tasarrufu saglamasi, verimi artirici etkisi oldugunun görülmesi gibi konularda Il Müdürlügümüz tarafindan yapilan egitim çalismalari, tanitim ve bilgilendirme toplantilarina yogunluk verilmesi sonucunda son yillarda oldukça ilgi görmeye baslamistir. 2019 yilina kadar yilda ortalama 4 proje basvuru alinirken, 2019’da bu proje sayisi 22’ye yükselmistir. 2010-2019 yillari arasinda Bingöl’de 59 adet bireysel sulama projesi hayata geçirilerek 1.128 dekar alan basinçli sulama ile sulamaya açilmistir” dedi.

18 basvurunun alindigini ve 18 projenin de kabul edildigini aktaran Bahadir, “2020 yilinda teblig yayinlanmadigi için basvuru alinamamis, Bakanligimizin 2021 yilinda yeniden basvuru ilanina çikmasiyla birlikte ilimizde 18 proje basvuru alinmistir. Ilde yapilan ön degerlendirmede projelerin tamami kabul edilerek nihai degerlendirme için projeler Bakanligimiza gönderilmis, Bakanligimiz da Bingöl’den giden 18 projenin tamamini onaylamistir. Bu 18 projenin toplam yatirim tutari 623 bin 638 TL, hibe miktari ise 311 Bin 819 TL’dir. Bu projelerle sulanacak olan alan ise 530 dekardir. Böylelikle programin ilimizde uygulanmaya baslandigi 2010 yilindan günümüze kadar 77 proje gerçeklestirilerek, 1.658 dekar alan basinçli sulama sistemlerine kavusturulmus, toplam yatirim tutari 1 milyon 415 bin 919 TL, hibe miktari da 708 bin 149 TL’ye ulasmistir. Suyun öneminin daha da iyi anlasildigi su günlerde çiftçilerimizi, salama sulama gibi büyük su israfina ve verim kaybina yol açan sulama yöntemleri yerine damla sulama, yagmurlama sulama, mikroyagmurlama sulama gibi basinçli sulama yöntemlerini kullanmaya davet ediyor ve bu tür hibe projelerimize daha çok basvuru yapilmasi için çalismalarimiza ara vermeden devam edecegimizi ifade ediyorum"ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA