32 Gün Arayla 2 Kez Kovid-19 Geçiren Doktordan Vatandaslara 'Asi Olun' Çagrisi

Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Kazim Kiratli: 'Çok kisa sürede hastaligi iki kez geçirdigim için korktum ama ilaçlarimi kullanarak evimde dinlendigim için kisa sürede sagligima kavustum' 'Asilanma salginin bitmesi için tek çare. Asilanma yasi her geçen gün düsüyor. Bu sayede hastanelere ve yogun bakimlara basvuru orani düstü. Asi olunmazsa bu hastalik bitmez'

TEZCAN EKIZLER - Izmir'de 32 gün arayla 2 kez yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teshisi konulan Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Kazim Kiratli, salginla mücadelede yas grubu gelen herkesin asi olmasi gerektigini söyledi.

Izmir Katip Çelebi Üniversitesi (IKÇÜ) Atatürk Egitim ve Arastirma Hastanesi Hatay Hizmet Binasinda enfeksiyon hastaliklari ve klinik mikrobiyoloji uzmani olarak çalisan 2 çocuk babasi 40 yasindaki Kazim Kiratli'ya ekim ayinda yapilan testin ardindan Kovid-19 teshisi kondu.

Hastaligi ailesine bulastirmamak için çalistigi hastanede 10 gün tedavi gören Kiratli, testinin negatife dönmesinin ardindan görevinin basina döndü.

Göreve basladiktan 22 gün sonra bu kez koku ve tat alma duyusunu kaybettigini fark eden Kiratli, PCR testleri sonucu hem kendisinin hem ailesinin pozitif oldugunu ögrendi.

Evlerinde karantinaya giren Kiratli ailesi, tedavinin ardindan sagliklarina kavustu.

- "Antikor, hastaligin ölümcül seyrini engelliyor"

Dr. Kazim Kiratli, AA muhabirine, salginin Türkiye'de tespit edildigi 11 Mart 2020'den bu yana Kovid-19'lu hastalarin tedavilerini yürüttügünü söyledi.

Bas agrisi semptomu yasadigini ilk hastalik sürecini rahat geçirdigini anlatan Kiratli, 32 gün sonra tekrar yakalandigi Kovid-19'da daha zorlu günler geçirdigini aktardi.

Iki tedavi süreci sonrasinda da vücudundaki antikor seviyesinin yüksek çiktigina ancak bazi kisilerde antikor bulunmasina ragmen hastaligi geçirme ihtimali olduguna isaret eden Kiratli, bu durumun yüksek olasilikla varyantlardan kaynaklandigini söyledi.

Vücutta olusan antikorun hastaligin ölümcül seyrini engelledigini aktaran Kiratli, "Çok kisa sürede hastaligi 2 kez geçirdigim için korktum ama sonra ilaçlarimi kullanarak evimde dinlendigim için kisa sürede sagligina kavustum." dedi.

Kiratli, martta asi oldugunu, o günden bu yana bir daha Kovid-19'a yakalanmadigini ifade etti.

Kovid-19 ile mücadelede koruyucu ilaçlarin kullanilmasinin ve asilanmanin çok önemli oldugunun altini çizen Kiratli, sunlari kaydetti:

"Saglik çalisanlari olarak Kovid-19 ile savasmaya devam ediyoruz. Bize gelen tüm hastalarimiza mutlaka yas gruplari gelince asi olmalarini söylüyoruz. Asilanmayla ilgili önümüzde örnekler var. Asi olduktan sonra saglik çalisanlarinda hastalanma ve ölüm oranlari azaldi. Asilanma, salginin bitmesi için tek çare. Asilanma yasi, her geçen gün düsüyor. Bu sayede hastanelere ve yogun bakimlara basvuru orani düstü. Asi olunmazsa bu hastalik bitmez. Saglik çalisanlari çok yoruldu. Vatandaslarimiz bize destek olmak istiyorsa asi olsun ve tedbirlere uysun."

Vatandaslarin yaz aylarinin gelmesiyle bir rahatlik yasadigini da anlatan Kiratli, "Salgin süreci devam ediyor. Yaz ayinin gelmesiyle virüsün bulasiciliginin azaldigina dair bilgiler mevcut ama herkesin bu hastaligin devam ettigini bilmesi gerekiyor. Bu sekilde gevsememiz vaka sayilarinin artmasina neden olabilir." diye konustu.

Kaynak: AA