YÖK'te Marmara Denizi'ndeki Müsilaj Sorununa Acil Çözüm Için Toplanti Basladi

Yüksekögretim Kurulu Baskani Prof. Dr. Yekta Saraç: 'Yüksekögretim Kurulunun nezdinde akademik dünyamiz bu konuda hem eylem hem de bilimsel olarak bir seferberlik yürütme kararliliginda' 'Ekolojik tahribatlara sebep olmasi, floral faunayi degistirmesi gibi agir sonuçlar dogurabilecek, deniz yüzeyini örten bir müsilaj olusumundan bir an önce kurtulmak için sonuçlar üretmek üzere var gücümüzle ve bilimsel bir zeminde çalismamiz icap ediyor' 'Bugün Sayin Cumhurbaskanimiz bu çalisma grubunu kabul edecek ve bizzat kendileri bu çalisma grubundan bu toplantinin çiktilariyla alakali bilgi alacak'

Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Prof. Dr. Yekta Saraç, Marmara Denizi'ndeki müsilaj (deniz salyasi) sorununa iliskin, "Yüksekögretim Kurulu'nun nezdinde akademik dünyamiz bu konuda hem eylem hem de bilimsel olarak bir seferberlik yürütme kararliliginda." dedi.

Prof. Dr. Saraç baskanliginda, üniversitelerin ilgili fakültelerinin dekanlari ve sahada konuya iliskin çalismalar yürüten akademisyenlerin katilimiyla Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa iliskin YÖK'te düzenlenen "Denizlerimizdeki Müsilaj Sorununa Yönelik Akademik Çalismalarin Degerlendirme Toplantisi" basladi.

Toplantida yaptigi konusmada Saraç, bugün ülkenin gündeminde hakli olarak yer tutan bir çevre ve hatta ekonomik sorunun görüsülecegini belirtti.

Özellikle son yillarda Marmara Denizi, Istanbul ve Çanakkale bogazlarinda görülen müsilajin sadece görsel kirlilige sebep olmadigina isaret eden Saraç, bu durumun aylarca denizin üst tabakasinda kalarak balikçiligi etkiledigini ve ekonomik kayiplara da sebep oldugunu söyledi.

Saraç, burada bünyesinde hastalik yapici bakteri ve virüs bulundurmasi nedeniyle bir saglik sorununun da meydana gelebileceginin bilincinde olunmasi gerektigini dile getirerek, müsilaj sorununun aslinda ekonomik, turizm, balikçilik ve saglik alanlarini etkileyen bir durum oldugunun altini çizdi.

Iklim degisiklikleri, sicakligin artmasi ve kurakligin konuda etken faktörler arasinda sayildigina isaret eden Saraç, "Ekolojik tahribatlara sebep olmasi, floral faunayi degistirmesi gibi agir sonuçlar dogurabilecek, deniz yüzeyini örten bir müsilaj olusumundan bir an önce kurtulmak için sonuçlar üretmek üzere var gücümüzle ve bilimsel bir zeminde çalismamiz icap ediyor." diye konustu.

- "Marmara Denizi'nin en önemli ve ayricalikli özelligi bir ulusal deniz olmasi"

Saraç, Türkiye nüfusunun neredeyse yüzde 30'unun Marmara Denizi'nin çevresindeki il ve ilçelerde yasadigini ve Türkiye sanayisinin önemli bir bölümünün de bu denizin çevresinde konumlanmis durumda oldugunu hatirlatarak, sunlari kaydetti:

"Bu iki temel neden Marmara'nin daha kolay kirlenmesine neden oluyor. Mücadelemizde bu konuyu da dikkate almamiz gerekiyor. Marmara Denizi, insan sagligi ve birçok ekosistemi etkilemesi açisindan önemli bir iç deniz konumunda. Ayrica Marmara Denizi'nin en önemli ve ayricalikli özelligi de bir ulusal deniz olmasi.

Bütün bu özellikler nedeniyle gerek ilgili bakanligimiz gerekse Yüksekögretim Kurulu'nun nezdinde akademik dünyamiz bu konuda hem eylem hem de bilimsel olarak bir seferberlik yürütme kararliliginda. Malumlariniz akademik bünyemizde alanla ilgili 30 fakülte, 42 arastirma merkezi ve 6 enstitü bulunuyor. Ayrica YÖK olarak su bilimlerine kaydolan ve ilk üç sirada bu programlara yerlesen ögrencilerimizi de destekliyoruz, basari bursu veriyoruz. Bu destekleri daha da ileri boyuta tasiyacagiz."

- "Cumhurbaskanimiz bugün bu çalisma grubunu kabul edecek"

"Burada tüm hocalarimizi dinleyecegiz, önerilerini dikkate alacagiz ve çiktilarini ilgili makamlara iletecegiz." diyen Saraç, bugün Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in bu çalisma grubunu kabul edecegini bildirdi.

Saraç, "Bizzat kendileri bu çalisma grubundan, bu toplantinin çiktilariyla alakali bilgi alacak." dedi.

Alaninda uzman akademisyenlerin katilimiyla düzenlenen toplantida, Istanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Melek Okyar ve Orta Dogu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Ögretim Üyesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Baris Salihoglu süreçle ilgili sunum yapacak.
Kaynak: AA