Uluslararasi Uzmanlardan Iklim Degisikligi Ve Biyoçesitlilik Kaybinin Önlenmesi Için Aksiyon Çagrisi

Uluslararasi 50 iklim ve biyoçesitlilik uzmani, insani geçim kaynaklari, gida güvenligi ve halk sagligini tehdit eden iklim degisikligi ve biyoçesitlilik kaybinin ortak mücadele ve aksiyonlarla önlenmesi için çagrida bulundu.

Hükümetlerarasi Iklim Degisikligi Paneli ve Biyolojik Çesitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Bilim-Politika Platformu (IPBES) tarafindan iklim degisikligi ve biyoçesitlilik kaybinin birlikte ilk kez incelendigi bilimsel çalismaya göre, fosil yakitlarin yakimi, sanayi, tarim, ormancilik ve diger arazi kullanimindan kaynaklanan sera gazlarinin salimi artmaya devam ederken, bu salim miktari sanayi öncesi zamanlara göre 1 derecenin üzerinde küresel isinmaya yol açti.

Kara alanlarinin yüzde 77'si ve okyanuslarin yüzde 87'si insani aktivitelerin direkt etkileri sonucunda dönüsüm yasarken, tarihte hiç olmadigi kadar sayida tür yok olma tehlikesiyle karsi karsiya ve iklim degisikliginin etkileri giderek daha fazla hissediliyor.

Bu kapsamda, çalismaya katki sunan uluslararasi 50 uzman, insani geçim kaynaklari, gida güvenligi ve halk sagligi için tehdit olusturan iklim degisikligi ve biyoçesitlilik kaybinin birlikte önlenmesi için aksiyon alinmasi ve zararli etkilerine karsi mücadele edilmesi çagrisinda bulundu.

Uzmanlar, mücadele için karada ve okyanusta karbon ve türler açisindan zengin ekosistemlerin kaybinin durdurulmasi, sürdürülebilir tarim uygulamalarinin artirilmasi, biyoçesitlilige zarar verecek ulusal ve uluslararasi aktivitelerin durdurulmasi, çevre ve türleri koruma programlarinin güçlü politikalarla uygulanmasi ve bu politikalarin yerel halka katki sunacak sekilde belirlenmesi için tavsiyelerde bulundu.

IPBES Baskani Ana Maria Hernandez Salgar, rapora iliskin degerlendirmesinde, kara alanlari ve okyanuslarin insan kaynakli karbon emisyonlarinin yüzde 50'sinden fazlasini absorbe ettigini belirterek, "Ama doga her seyi yapamaz. Iklim degisikligini önlemek, biyoçesitlilik kaybini durdurmak ve istedigimiz sürdürülebilir gelecege sahip olmak için toplum ve ekonominin tüm alanlarinda kapsamli bir dönüsüme ihtiyaç var. Bu, ayni zamanda her iki krizi de birbirini tamamlayan yollarla birlikte ele almamizi gerektirecek." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA