Türkiye, Vodafone'un Yeni Nesil Inovasyon Merkezi Olacak

Tech2025 stratejisi dogrultusunda sebekesini yeniden tasarlayan Vodafone, yeni nesil inovasyon merkezini Türkiye'de kurma karari aldi.

Vodafone, Türkiye'yi Vodafone Grubu içinde mükemmeliyet merkezi olarak konumlama hedefi dogrultusunda yeni bir basariya daha imza atti.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, Tech2025 stratejisi dogrultusunda sebekesini yeniden tasarlayan Vodafone, yeni nesil inovasyon merkezini Türkiye’de kurma karari aldi.

Istanbul’da hayata geçirilecek merkezde, Açik Radyo Erisim (OpenRAN) ve Ag Tabanli Platform (NaaP) gibi yeni nesil teknolojiler gelistirilecek.

Ilk etapta 26 Türk mühendisin görev yapacagi merkez, hem yerli ve milli üretim ekosisteminin desteklenmesinde, hem de telekomünikasyon sektörünün genel strateji ve mimarisinin gelismesinde önemli rol üstlenecek. Merkez, ayni zamanda gelecegin dijital teknolojilerinin gelistirilmesinde diger Vodafone ülkelerine öncülük edecek.

Servis saglayicilarin yepyeni bir mimariyle sebekesini yeniden tasarlamasini saglayan OpenRAN, uçtan uca donanim merkezli monolitik sebekeleri yazilim destekli sebekelere dönüstürüyor.

Birlikte çalisabilir ve açik OpenRAN teknolojilerine geçis, birçok sirkete yenilikçi ürün ve çözümler saglama firsati verirken, 5G sebekelerinin daha hizli ve etkin dagitimini mümkün kiliyor ve kisisellestirilmis sebekelerin önünü açiyor.

OpenRAN teknolojileriyle günümüz radyo sebekelerinin sinirlamalarinin ötesine geçerek daha akilli, esnek ve otomatiklestirilmis sebekeler kurmayi planlayan Vodafone, ayni zamanda verimliligi artirmayi, hizmet kalitesini iyilestirmeyi, sebeke dagitimi ve yönetimi maliyetini düsürmeyi hedefliyor.

Sebeke platformlarinin endüstri çözümleri ile karsilikli ve kolay entegrasyonunu saglayan yazilim tabanli bir girisim olan NaaP, sebeke API'lerinin (Uygulama Programlama Arayüzü) tüketicilere, is platformlarina ve üçüncü taraflara açilmasiyla daha zengin hizmetler sunulmasini, ayrica iyilestirme ve yeniliklerin hizla hayata geçirilmesini mümkün kiliyor.

Vodafone, NaaP sayesinde, kurumsal altyapisini bulut hizmetleri dünyasina tasirken, Ag Fonksiyonu Sanallastirma (NFV) çözümlerinin ötesine geçerek, API tabanli çözümler sunmayi; böylece, daha fazla deger katan, yenilikçi ve farkli endüstri çözümleri getiren birçok teknolojinin etkinlestiricisi olmayi hedefliyor.

- "Türkiye’yi mükemmeliyet merkezi olarak konumlamayi hedefliyoruz"

Açiklamada görüslerine yer verilen Vodafone Türkiye Icra Kurulu Baskan Yardimcisi Thibaud Rerolle, Türkiye’yi mükemmeliyet merkezi olarak konumlamayi hedeflediklerini belirtti.

Teknoloji ve deneyim ihracinin, Vodafone Türkiye için öncelikli bir konu oldugunun altini çizen Rerolle, sunlari kaydetti:

"Global deneyimimizi Türkiye’ye aktardigimiz gibi, Türkiye’deki basarili uygulamalarimizi da yurtdisina ihraç ediyoruz. Simdi bir adim daha atarak, Türkiye’yi Vodafone’un yeni nesil inovasyon merkezi haline getirmeye hazirlaniyoruz. Istanbul’da kurulacak merkezde OpenRAN ve NaaP teknolojileri üzerine çalisilacak. Bu teknolojilerle, uçtan uca yazilim destekli servislerin önünü açmayi, verimliligi ve hizmet çesitliligini artirmayi, 5G ve Nesnelerin Interneti sebekelerine esneklik ve hiz kazandirmayi hedefliyoruz. Burada yapacagimiz çalismalar, pazarin sebeke stratejisi ve gelisiminde rol oynayacagi gibi, endüstriye de daha fazla imkân sunacak. Merkezimizin ayni zamanda Türkiye’de yerli ve milli ekosistemin gelismesine önemli katki saglayacagina inaniyoruz. Vodafone Türkiye olarak, dijitallesme alanindaki uzmanligimizla dünyaya örnek olacak çalismalar yapmaya devam edecegiz."

Kaynak: AA