Türkiye'nin 3., Ege'nin Ise En Büyük Obrugu Ziyaretçilerini Bekliyor

Türkiye’nin en büyük obruklari arasinda bulunan Ege’nin ise en büyük obrugu olan Denizli’de bulunan Gümüsdere Obrugu vatandaslar tarafindan turizme kazandirilmasi isteniyor. Mahalle sakinlerinden Ali Kozluca, “Biz böyle bir yerin kaybedilmesini istemiyoruz. Turizme kazandirilmasini istiyoruz” dedi.

Türkiye'nin 3., Ege'nin Ise En Büyük Obrugu Ziyaretçilerini Bekliyor
Denizli’nin Tavas ilçesine bagli Gümüsdere Mahallesi sinirlari içinde bulunan Ege Bölgesinin en büyügü Gümüsdere Obrugu, yerli ve yabanci ziyaretçilerini bekliyor. Ne zaman ve nasil olustuguyla ilgili bir bilginin olmadigi obrukla ilgili mahalle sakinleri bölgenin meteor çukuru oldugunu, bazilari ise yeralti su havzasinin çökmesi sonucu ortaya çiktigini söylüyor. Kis aylarinda yagan kar ve yagmur sulariyla dolan, ancak son yillarda yasanan kuraklik nedeniyle suan içinde su bulunmayan obruk 60 metre derinlige ve 150’ye 400 metre genislige sahip. Obrugun içine iki farkli noktadan kayalik alanlar geçilerek iniliyor. Horasanli Mahalle sakinlerinden Ali Kozluca, “Köyümüz buraya üç kilometre yakinlikta Gümüsdere’ye 700 veya 1 kilometre civarinda. Burasi 60 metre derinliginde 150’ye 400 metre yani yaklasik 60 dönüm genisligindedir. Ne zaman ve nasil oldugu bilinmeyen bir obruktur. Türkiye’nin 3’üncü Ege’nin de 1’inci obrugu büyüklük bakimindan. Tabi ki biz böyle bir yerin kaybedilmesini istemiyoruz. Turizme kazandirilmasini istiyoruz. Yani bu İçel’de oldugu gibi buraya bir asansörlü inis çikis sistemi olabilir. Buraya genelde çok gelen giden oluyor, genelde ögrenci toplulugu geliyor. Gerek Adnan Menderes Üniversitesinden, gerekse Pamukkale Üniversitesinden gelenler oluyor. Yani arastiriliyor, ama ne zaman, nasil oldugu da belli degil yani geçmisi belki de 500, 600 yilliktir. Burasi kisin su doluyor, birkaç yildir olmuyor ama su doldugunda ileride 10 köyü baglayan Barza Ovasi var orayi dolduruyor ve tarim arazilerine zarar veriyor. Bu tabi 10 yilda, 20 yilda olan bir olay oldugunda degisiklik olabiliyor” dedi.



“Obrugun korunup korunma altina alinmasini istiyoruz”

Obrugun çevresinde düzenleme yapilarak korunmasi gerektigini bölgenin essiz bir dogal güzellige sahip oldugunu anlatan Kozluca, “Bu obruk bizim, bölge için çok önemli, buranin asla ve asla kaybedilmesini istemiyoruz. Burasinin mutlaka turizme kazandirilmasini istiyoruz. Çevrenin komple çevresiyle birlikte bu obrugun korunup korunma altina alinmasini istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA