Ryanair Uçaginda Gözaltina Alinan Rus Gazeteci Sapiega'dan Ailesine Ilk Mektup

Ryanair uçaginin zorla Minsk’e indirilmesi sonucu muhalif gazeteci Roman Protasevich ile birlikte gözaltina alinan kiz arkadasi Rusya vatandasi ve gazeteci Sofia Sapiega ailesine ilk kez mektup yazdi. Mektubunda Protasevich’in Atina’dan uçmadan önceki gece rüyasinda Minsk’e indiklerini gördügünü söyleyen Sapiega, ailesinden Protasevich’e kizmamalarini istedi.

Atina-Vilnius seferini yapan Ryanair yolcu uçaginin Belarus’un baskenti Minsk’e zorla indirilmesi sonucu Belaruslu muhalif gazeteci Roman Protasievich ile birlikte gözaltina alinan kiz arkadasi Rus vatandasi Sofia Sapiega ilk kez ailesine mektup gönderdi. Sapiega 3 Haziran’da kaleme aldigi mektubunda, "Bugün yüksek lisans tezimi savunacaktim, aksam da Roman’la birlikte spagetti yemeye gidecektik. Ama her sey biraz farkli gelisti. Aksam bisküvi yiyip, çay içtim. Yalnizdim. Tez savunmasi olmadi, Roman yoktu, restoran da. Ne kutlama ne de ask vardi" ifadelerine yer verdi.

"Roman, Minsk’e inecegimizi rüyasinda görmüstü"

Basina gelenlerden ötürü ailesinden Roman’a kizmamasini isteyen Sapiega, Minsk’te gözaltina alinacaklarini, önceki gece Roman Protasevich’in rüyasinda gördügünü aktardi. "Böyle rüyalara hiç inanmadim ama Roman, Atina’dan uçmadan hemen önceki gece rüyasinda Minsk’e indigimizi gördügünü söyledi" diyen Protasevich’in mümkün olan en iyi sekilde kendisini korudugunu, sahip çiktigini söyledi.

Sapiega, "buna ask demenin mümkün oldugunu" ifade ettigi mektubunda, durumun zor ilerleyecege benzedigini, ancak önemli olanin bu yolu onurlu sekilde tamamlamak oldugunu kaydetti.



"Sakinlestirici aliyorum, sürekli okuyorum"

Hapishanede saatin olmadigini, her saat basi çalmakta olan zil sayesinde zamana hakim oldugunu belirten Rus gazeteci Sapiega, hapishane doktorunun kendisine sakinlestirici ilaç yazdigini belirtti.

Sapiega mektubunda, "Dayaniyorum, çok okuyorum, sürekli okuyorum" ifadelerini kullandi.

Sofia Sapiega, 23 Mayis’ta Minsk’e zorla indirilen Rynair uçagindan Roman Protasievich ile birlikte gözaltina alinmisti. Toplumu nefret ve siddete tesvik etmek, kitlesel ayaklanmalar organize etmek iddiasiyla gözaltina alinan Sapiega, gözaltinda çekilen videosunda hakkindaki iddialari kabul etmisti. Yakinlari söz konusu ifadelerin kendisine tehdit ve baski altinda söyletildigini belirtirken, Sapiega hakkinda henüz bir iddianame hazirlanmadi.
Kaynak: İHA