Rusya'nin Ilk Lüks Segment Aracinin Gövde Parçalari Türk Üreticiden

Rusya’nin ilk lüks yerli otomobili Aurus’un en büyük lokal tedarikçisi Türk sirketlerinden biri oldu. Rusya Devlet Baskani Putin’in de bizzat kullandigi otomobilin seri üretimine, 31 Mayis Pazartesi günü düzenlenen törenle start verildi.

Rusya'nin Ilk Lüks Segment Aracinin Gövde Parçalari Türk Üreticiden
Rusya Federasyonu’na bagli Tataristan Cumhuriyeti Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi’nde 2014’te seri üretime baslayan Türk firmasi, Rusya’nin prestij projelerinden biri olan Aurus otomobillerinin üretiminde ana üreticiler arasinda yer aldi. Lüks segmentte yer alan Aurus otomobillerinin seri üretimi, 31 Mayis Pazartesi günü Tataristan’da düzenlenen törenle basladi.

Törene Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, video konferans yoluyla katilarak destek mesaji verdi. Tataristan Cumhurbaskani Rüstem Minnihanov, Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakani Denis Manturov, otomobilin üreticisi konumundaki Sollers Ford ortak girisiminden Aurus Genel Direktörü Adil Sirinov’un da bulundugu açilis törenine Aurus’un en büyük lokal tedarikçilerinden Coskunöz Holding’i temsilen de CEO Erdem Acay katildi.

Aurus projesi, Rusya Otomotiv ve Motor Arastirmalari Enstitüsü NAMI’nin öncülügünde hayata geçirildi. NAMI ayni zamanda projenin büyük hissedari konumunda. Birlesik Arap Emirlikleri’nden Emirates Tawazun Fonu’nun yatirimci ortak olarak dahil Aurus projesi kapsaminda limuzinden sedana, SUV’den minivana kadar farkli kategorilerde araç üretilmesi planlaniyor. Üretiminin ilk etapta yüzde 70, sonraki asamada yüzde 80’ler oraninda ihraç edilmesi hedeflenen otomobillerin çok yakinda görücüye çikmasi bekleniyor.

Putin’den ‘tarihi’ mesaj

Törene video konferansla katilan Vladimir Putin, Rusya tarihinde ilk kez bir lüks otomobil ailesinin sifirdan tasarlanip üretildigini kaydederek, Aurus projesinin ülke sanayisi için tasidigi degere vurgu yapti. Kendisinin de bu otomobili kullandigina ve bizzat direksiyonuna da geçtigine dikkat çeken Putin, sözlerini “Aurus gerçekten dünya standartlarina uygun, iyi ve kaliteli bir otomobil” diyerek sürdürdü.

‘Bizim için sembolik degeri büyük bir is birligi’

Aurus’un seri üretime geçmesi hakkinda yorum yapan holdingin CEO’su Erdem Acay, “Bu yatirimin içinde yer almaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz. Bu çok önem verdigimiz bir proje” diyerek sözlerine baslayan Acay, söyle devam ediyor: “Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi’nde konumlandigimizda, otomotiv sektörünün rotasini bu bölgeye yöneltecegini öngörüyorduk. Prestijinin yani sira tarihi açidan da bu denli önemli bir proje içinde yer almak, bizim için heyecan verici oldu. Aurus marka araçlarin limuzin, SUV, MPV modelleri için bütün kalip ve seri sac parça üretimini biz yapacagiz. Bu otomobillerin, otomotiv piyasasina güçlü bir oyuncu olarak girecegini ve lüks araç kategorisinde rekabeti yeniden sekillendirecegini düsünüyoruz.”

Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi’nde simdiye kadar yaklasik 60 milyon Euro çapinda bir yatirima imza attiklarini hatirlatan Acay, 2021 ve 2022 yillari için de 15 milyon Euro’luk yeni yatirim yapmayi, böylece Rusya’daki yatirim cografyalarini genisletmeyi hedeflediklerini ifade ediyor.
Kaynak: İHA