Pompeo, Abu Dabi'ye F-35 Satisinin Israil-BAE Normallesmesinde Önemli Rol Oynadigini Söyledi

Eski ABD Disisleri Bakani Mike Pompeo, F-35 savas uçaklarinin Abu Dabi'ye satisi kararinin Israil ile Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) arasinda geçen yil varilan iliskileri normallestirme anlasmasinda önemli rol oynadigini belirtti.

Israil Basbakani Binyamin Netanyahu'nun ABD'nin Abu Dabi'ye F-35 satma karariyla Israil ile BAE'nin iliskileri normallestirmesi arasinda bir baglanti olmadigi yönündeki iddialari dönemin ABD Disisleri Bakani Pompeo tarafindan yalanlandi.

Israil'in Yedioth Ahronoth gazetesine konusan Pompeo, F-35 satilmasi kararinin BAE ile Israil arasinda varilan iliskileri normallestirme anlasmasinin önemli bir parçasi oldugunu ifade etti.

BAE ile Israil, 15 Eylül'de Beyaz Saray'da düzenlenen törenle iliskileri normallestirme anlasmasi imzalamisti.

Eski ABD Baskan Donald Trump yönetimi, Israil ile normallesme anlasmasi karsiliginda BAE'ye F-35 satisina onay sözü vermis ve bu taahhüdünü görevden ayrilmasinin hemen öncesinde yerine getirmisti.

ABD Disisleri Bakanligi, 27 Ocak'ta aralarinda BAE'ye satis onayi verilen F-35 uçaklari dahil olmak üzere eski yönetim tarafindan baslatilan çok sayida askeri satis islemini "incelenmesi" için geçici süre askiya almisti.

ABD yönetiminin 20 Nisan'da BAE'ye F-35 ve diger bazi askeri satislarinin incelemesini tamamladigi ve satis isleminin baslatilmasi için onayi Kongreye iletilecegi bildirilmisti.

Kaynak: AA