Myanmar'in Devrik Lideri Suu Çii Hakkinda Yolsuzluk Davasi Açildi

Myanmar'da askeri darbeyle iktidardan indirilen ülkenin eski fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii hakkinda yeni yolsuzluk davasi açildi.

Myanmar ordusunun yayin organlarindan Global New Light of Myanmar gazetesinde yer alan haberde, Yolsuzlukla Mücadele Komisyonunun, Suu Çii ve gözaltindaki diger 3 yetkili hakkindaki yolsuzluk iddialarini inceledigi bildirildi.

Komisyonun incelemelerinde Suu Çii'nin, eski Yangon eyalet liderinden 600 bin dolar rüsvet ve altin kabul ettiginin dogrulandigi kaydedildi.

Suu Çii'nin ayrica kendi yetkilerini kullanarak, Yangon'a bagli Bahan ilçesindeki araziyi tanidik bir vakfin kullanimina tesis ettirdiginin dogrulandigi bildirildi.

Komisyonun Suu Çii ve beraberindeki yetkilileri, Yolsuzlukla Mücadele Kanunu'nun 55. maddesini ihlal etmekten suçlu buldugu ve yolsuzluk davasi açilmasi için baskent Nepido'daki polis merkezine dilekçe verildigi ifade edildi.

Suu Çii, hakkindaki yolsuzluk suçlamalari kabul edilirse 15 yila kadar hapis cezasina çarptirilacak.

Gözaltina 1 Subat'ta alinan Suu Çii, önceki durusmalarda, ülkenin ithalat ve ihracat yasalarini ihlal etmek, ulusal afet yönetimi kanununa uymamak ve zimmetine para geçirmek, Devlet Sirlari Yasasi’ni ihlal etmek ve rüsvet kabul etmekle suçlanmisti.

Suu Çii'nin bir sonraki durusmasi 14 Haziran'da yapilacak.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal (OHAL) ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsitlarina müdahalesi sonucu 858 kisi hayatini kaybetti.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, gözaltindaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA